🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Петък - ден на Цацаров

Защо точно днес срещу "Капитал" се задейства пропагандата на Пеевски, Цацаров и Борисов

Сотир Цацаров    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

От времето на мракобесния Никола Филчев прокуратурата наложи като запазена марка да се активизира в петък. Така действията ѝ изпълват информационния поток в медиите през празния от новини уикенд. Сегашният главен прокурор Сотир Цацаров, който никога не е криел възхищението си към своя предшественик, реши да се върне към този подход.

В петък от прокуратурата съобщиха, че по сигнал на КПКОНПИ е образувано разследване за пране на пари, по което са повдигнати обвинения на съиздателя на "Капитал" Иво Прокопиев, свързано с компанията "Каолин" (позицията на "Алфа финанс" може да видите тук). Накратко схемата е: прокуратурата повдига обвинение, за да предприеме КПКОНПИ запори, а действията на КПКОНПИ са повод на прокуратурата да повдигне следващо обвинение - без оглед на това колко са основателни и законоиздържани действията на тези институции. Когато един ден това се установи в съдебни дела сегашните ръководители на използваните за репресия органи ще са някъде другаде и вън от отговорност.

Това е второто обвинение срещу Иво Прокопиев - другото дело, образувано за същата сделка, беше внесено от прокуратурата и четири пъти прекратено от съда поради негодност на обвинението. То обаче стана повод конструираната от Борисов и Пеевски КПКОНПИ да започне производство по отнемането на имуществото на Прокопиев и бившия министър на икономиката Трайчо Трайков. В това няма нищо учудващо. Единият е неудобен заради това, че изданията, в които участва, не следват правата линия (нещо, което главният прокурор многократно е отчитал като проблем), а другият, защото е политически опонент.

Това, което прокуратурата забравя да съобщи, е, че новина няма - обвиненията са повдигнати преди месеци, а самото разследване е на над половин година.

Защото мафията вече си има не само държава, но и "антикорупционна" политика.

Както повелява традицията, малко след прессъобщението на прокуратурата пред редакцията на "Капитал" и пред дома на Иво Прокопиев се появиха да снимат от упор камери на отглежданите с корупционни капитали най-верни лакеи на Пеевски, Борисов и Цацаров - жълтият сайт ПИК и "Канал 3".

А защо новината беше съобщена днес?

Първо - в петък излиза новият брой на "Капитал", достатъчно е да видите какво има в него. Ще прочетете как държавната ББР (Българска банка за развитие - парадоксално име) налива милиони в т.нар "Дупка" към члена на ръководството на БСП Георги Гергов. Освен 43 млн. лв. от държавата той получи пореден кредит от ББР, на която вече дължи над 100 млн. лв. Същият Георги Гергов, собственик на столичния ЦУМ, където Цацаров му беше отишъл на крака, за да заплашва друг независим издател - този на в. "Сега" Сашо Дончев.

Ще прочете и как подчинената на Борисов НАП се саморазправя с неудобния председател на Върховния касационен съд Лозан Панов, за да може да бъде той подгонен впоследствие от Пламен Георгиев и прокуратурата. Панов е един от най-гласно противопоставящите се магистрати на корупционното статукво в управлението на съдебната власт. Заради което е подложен на системен прокурорски и полумафиотски тормоз от години.

И второ, защото е петък - ден на Цацаров.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 10

    Прокуратурата (и най-вече главната и специализираната) действа избирателно, когато си реши, и ако междувременно някой успее да унищожи доказателства (пресен пример #ДжиПиГейт) или да си покрие следите и прехвърли имущества, офшорки и т.н. ... какво толкова нали! Но после се сърди на докладите от Брюксел.

    Нередност?
  • 2
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 5

    [quote#1:"Наблюдател"]Прокуратурата (и най-вече главната и специализираната) действа избирателно, когато си реши[/quote]

    Ето един пример:
    Шест години и трябваха за Банев.
    https://www.facebook.com/bivolnews/posts/2061493180569120

    Нередност?
  • 3
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 1
    • + 13

    А атаките срещу Прокопиев, Трайков и Дянков за дяловете на EVN показаха, че са чиста репресия и са неоснователни

    Нередност?
  • 4
    k_ avatar :-|
    k_
    • + 10

    Да не ви пука.
    Достатъчно хора по-света и у нас знаят с какво се занимава т.н. "прокуратура".
    Разбираемо е, че трябва да сте готови да ви разкарват с пранги из София като оная женица от Младост.
    Да не мислите, че не им се иска.
    Защо не го правят?
    Ами страх ги е.
    Те от неочакваната "урсузия и инталък" на няква фризьорска се шашнаха и паникьосаха, та на вас да посегнат.
    Да бъдем благородни.
    Не им е лесно.
    Едва ли са и сънували в най-дълбоките си кошмари, че ще им се случи да попаднат между такива чукове и наковални.
    Със сигурност си мечтаят да се измъкнат от тоя филм дето са се набутали и да си поливат магнолиите в Банкя или чоплят ябълковата градина край Пловдив.
    Нямат печеливш ход...

    Нередност?
  • 5
    fyb1439887506471923 avatar :-|

    Разбирам, че Цацаров се учи от най-добрите в тази сфера. Не случайно не може да се срещне с никой главен прокурор от белите държави. За това какво да прави миличкия, еми една среща с майстора на репресиите от Масква.
    Няма какво да искаме от този човек, той волкова може, а и действа по заповет от Сарайте.
    Само мога да се надявам, че съдът в България все още има разум и морал, за да може да им лъснат кухите обвинения.

    Нередност?
Нов коментар