🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Съдът потвърди: Няма престъпление при продажбата на "Каолин"

Наказателното производство срещу Иво Прокопиев и другите двама членове на съвета на директорите на "Алфа финанс холдинг" АД е окончателно прекратено поради липса на престъпление

Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Няма престъпление при продажбата на контролния пакет акции от "Каолин" на фондовата борса от "Алфа финанс холдинг" АД през 2012 г. Това следва от определението на Софийския апелативен съд на 26 март т.г., с което окончателно бе потвърдено прекратяването на наказателното производство срещу бизнесмена и съиздател на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев поради липса на извършено престъпление. Окончателно е прекратено и производството срещу другите двама членове на съвета на директорите на "Алфа финанс холдинг" АД Константин Ненов и Иван Ненков.

Това става ясно от прессъобщение на "Алфа финанс холдинг" АД, разпространено днес, в което се казва, че досъдебното производство многократно е "използвано като повод за натиск, чрез показни акции и негативни медийни кампании срещу Иво Прокопиев, основател и съиздател на "Икономедиа" АД - фирмата, издател на независимите издания "Капитал" и Дневник".

Обвинението по това дело има дълга и объркана съдба, резултат от многократните опити на прокуратурата през годините да го използва за репресия срещу Прокопиев и "Икономедиа".

Става дума за разследване, което прокуратурата започва през 2012 г. Шест години по-късно, през юли 2018 г., срещу Иво Прокопиев, Константин Ненов и Иван Ненков е повдигнато обвинение за пране на пари. То е съгласувано от прокурор Емил Петров (брат на известния бивш шеф на столичното следствие Петьо Петров-Петьо Еврото, сега адвокат, чието име изплува като основно действащо лице в рекетьорската сага "Осемте джуджета"), както вече писа "Капитал".

Според прокуратурата с продажбата на "Каолин" на германската Quarzwerke е било извършено пране на пари, тъй като "Каолин" бил приватизиран незаконно през 1999 г. Тримата членове на съвета на директорите на "Алфа финанс холдинг" АД, са извършили продажбата на "Каолин", за което са знаели, че е придобито чрез тежко умишлено престъпление, гласи обвинението. Парадоксалното е, че още през 2003-2004 г. три съдебни инстанции, включително и ВКС, последователно потвърдиха, че няма престъпления при приватизацията на "Каолин". Оправдателната присъда беше по повод на обвинение на прокуратурата от времето на Филчев (когато започна прокурорският натиск срещу "Икономедиа") за "незаконната" приватизация на "Каолин".

През лятото на 2019 г. обвинението, което сега окончателно е прекратено, стана повод за показна акция на спецпрокуратурата в офиси на фирми, в които съсобственик е Иво Прокопиев. На претърсването дойде тогавашният и.д. ръководител на Специализираната прокуратура Димитър Франтишек, а заедно с прокурорите и полицаите пристигна и екип на кафявия сайт ПИК да отрази акцията. Според държавното обвинение поводът за нахлуването е издирване на документи, някои от които са от 2000 г. и вече са били предоставяни на прокуратурата.

"Софийският апелативен съд излезе с окончателно определение, с което потвърждава прекратяването на наказателното производство от страна на прокуратурата, и прекратява повдигнатите обвинения срещу Иво Прокопиев, Иван Ненков и Константин Ненов поради липса на извършено престъпление", се казва в прессъобщението на "Алфа финанс холдинг" АД. В него се припомня, че досъдебното производство беше прехвърлено за кратко (и впоследствие върнато обратно) от Софийската градска прокуратура към Специализираната прокуратура и използвано като повод за натиск срещу Прокопиев.

Досъдебното производство беше прекратено на 23 октомври м.г. от Софийската градска прокуратура (СГП), но беше обжалвано от адвокатите на обвиняемите с искане за коректна формулировка на правното основание за прекратяване, а именно - поради липса на извършено престъпление. Проблемът бе в това, че в постановлението на СГП от октомври бе посочен правилно законовият текст за прекратяване поради липса на престъпление - чл. 243, ал.1, т.1 от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), но в текстовата част се посочва и друго - "че не не могат да бъдат доказани по несъмнен начин обвиненията" за пране на пари, т.е. макар и само словесно е записано и че не са събрани доказателства за неговото осъществяване.

"След няколко междинни съдебни акта и обжалвания окончателният съдебен акт на Софийския апелативен съд уважава жалбата на обвиняемите и коригира правното основание за прекратяване на наказателното производство, а именно на основание чл. 243, ал. 1, т. 1 от НПК, вр. чл. 24, ал. 1, пр. 2 от НПК - поради липса на извършено престъпление", се казва в съобщението на холдинга.

Решението на Софийския апелативен съд за липсата на престъпление в действията на Иво Прокопиев и съдружниците му в "Алфа финанс холдинг" АД при продажбата на контролния пакет акции от "Каолин" на фондовата борса е окончателно, не подлежи на обжалване и е обвързващо за всички държавни органи и длъжностни лица, се казва още там.

Делото ЕВН

Делото за продажбата на "Каолин" е второто наказателно производство срещу Иво Прокопиев. Преди това той бе привлечен към наказателна отговорност и заради продажбата на миноритарния дял на държавата в електроразпределителното дружество EVN през 2011 г. През юни м.г. Специализираният наказателен съд оправда и шестимата обвиняеми по делото за продажбата на остатъчния държавен дял от 33% в ЕВН, сред които са и бившите министри в първото правителство на Бойко Борисов - Симеон Дянков и Трайчо Трайков. Прокопиев е обвинен като помагач заради публично негово изказване на заседание на Съвета за тристранно сътрудничество. Прокуратурата протестира и тази оправдателна присъда. Тук можете да се запознаете с писменото възражение на адвокат Даниела Доковска на протеста на прокуратурата по делото EVN.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 2

    Ало? Троловете, които години наред дъвкаха "Каолин"?

    Нередност?
Нов коментар