🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Защо убийството в Русе хвана всички за гърлото

По-важните теми, които ще намерите в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Понякога, само понякога има хора, които без да искат стават герои - оказват се участници в събития с голям ефект върху другите.

Убитата в Русе Виктория Маринова е такъв човек. Трагедията с нея разтърси България толкова силно, че вълната стигна до други страни и се върна усилена обратно. Чисто човешкото възмущение от бруталното убийство се превърна в ропот срещу властта. Ръмженето на хората и коментарите от чужбина очертаха картината на България днес (не каквато тя изглежда в медиите на властта, а каквато наистина е) с три едри щрихи:

- Недоверие към полицията и прокуратурата, че може да върши работата за хората.

- Масово усещане за корупция.

- Смачкани медии, които са заели изцяло страната на властта.

Убийството този път беше разкрито бързо и полицаите от Русе заслужават поздравления. След новината за задържания заподозрян обаче доскоро уплашената власт (Бойко Борисов три дни не се беше появявал никъде публично) побърза да заклейми всички, отправили критики след трагичния инцидент. Тонът беше, все едно арестът на предполагаемия извършител означава, че България не е корумпирана. Все едно Северин от Русе е живото доказателство как полицията и прокуратурата винаги си вършат работата. Все едно това, че мотивът за убийството не е работата на Виктория Маринова като журналист, показва как всички медии в България са свободни и смели.

Това, разбира се, е нелепо. Истинската причина за възмущението на толкова много хора от случая не беше само жестокото убийството на една млада жена, а бавното и систематично убийство на тяхното бъдеще. Политиците са корумпирани, полицията и прокуратурата не може да ги накаже, повечето медии не смеят да го покажат. Оттам следва всичко останало - бедност, лошо здравеопазване, калпаво образование за децата, масова емиграция.

Убийството на жената в Русе беше само поводът това напрежение да се покаже. Разкриването му може и да успокои нещата, но това е само за малко. Напрежението е там и чака следващия повод да се появи.

Преди седмица имаше и един много по-безобиден пример за натрупаното недоволство. Ремонтите в центъра на София предизвикаха толкова шумни протести не толкова заради шарките на плочките в една градинка или кривите павета по ул. "Граф Игнатиев". Зад десетките мемета във facebook, подигравките и протестите стои недоволство за това как се управлява градът, както и силното подозрение, че стотиците милиони еврофондове и пари на софиянци се харчат само в интерес на строителните фирми и политиците, които ги разпределят (повече четете тук).

В идеалния случай изходът от тази ситуация щеше да е смяна на управляващите. Това, което крепи ГЕРБ в момента обаче, е тоталната липса на алтернатива (вижте какво казва социологическото проучване по въпроса тук). Може би най-успешната политика на властта в момента е разбиването на всякаква възможна опозиция. Два примера от тази седмица са парите, с които държавата плаща на Ахмед Доган в ТЕЦ "Варна" и на БСП-бизнесмена Георги Гергов за негов терен пак във Варна. Когато опозицията не може да се купи, тя се мачка с контролираните медии. Ако те не са достатъчни - с контролираната прокуратурата.

Това няма да свърши скоро. Напрежението ще намери нови поводи да избие. Дано само следващите не са толкова трагични. По-добре е героите да са живи.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    convince avatar :-|
    convince
    • - 1
    • + 7

    САМО ПРАЗНОГЛАВЕЦ неможе да си представи, че ГЕРБ са подредили бъдещето си върху барутен погреб.

    Липсва само искрата за да се запали фитила!
    Този момент ще настъпи много скоро, защот поводи за експлозия ще се намерят и те не са малко!

    Нередност?
  • 2
    event_horizon avatar :-|
    event_horizon
    • - 1
    • + 11

    Това ти казва всичко:
    - Недоверие към полицията и прокуратурата...
    - Масово усещане за корупция.
    - Смачкани медии, които са заели изцяло страната на властта.
    И обяснява защо стана така...

    Нередност?
  • 3
    futurika avatar :-|
    futurika
    • + 1

    Отличен анализ на смачканата и нерадостната действителност у нас.

    Нередност?
Нов коментар