Малка Швейцария в квартал "Хаджи Димитър"

За две години заводът на компанията Reichle

   ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Швейцария на Балканите е термин, който често се използва от началото на прехода за пропуснатите възможности пред страната ни. И докато той основно цели да залъже националното ни самочувствие, има и примери как Швейцария наистина идва в България. Особено показателен е този за компанията R&M (Reichle & De-Massari), която преди две години откри свой завод в София и продължава да разширява дейността си тук. Днес "Райхле и Де Масари България пръдакшън" е най-динамично развиващата се компания в сектора машини и оборудване.

Началото

Инвеститорът е семейна компания от градчето Ветцикон в кантона Цюрих. Тя произвежда пасивни компоненти, медни и оптични кабели за всякакви видове комуникационни мрежи. Кръстена е на основателите си, телефонните техници Ханс Райхле и Ренато де Масари, които преди 50 години измислят нова розетка и така създават компанията.

В момента R&M е сред 500-те най-големи групи в Швейцария, с годишни приходи от 197 млн. шв. франка (163 млн. евро) и над 800 служители в над 30 държави. От тях 190 са в България, като очакванията са приходите и служителите на нараснат с 20% за година. Групата има заводи и в Швейцария, Полша, Индия и Дубай.

Всъщност швейцарската компания отдавна има успешен търговски офис в България - "Р и М България", който покрива целия регион и отговаря за България, Гърция, Турция, Сърбия, Македония и Кипър. От началото на 2011 г. към отговорностите на компанията се причисляват и пазарите в Албания, Босна и Херцеговина, Хърватия, Косово, Черна гора, Румъния и Словения. Преди три години започва да се оглежда и за изнасяне на част от производството си от Швейцария, тъй като заради силния тогава франк продукцията е неконкурентоспособна на европейския пазар. Накрая изборът се свежда до България и Полша, където групата вече има завод. В крайна сметка страната ни е предпочетена, не на последно място и заради действащото вече представителство тук, което да поеме изграждането на новото предприятие. Основните аргументи са, че заводът трябва да е близо до основните пазари в Европа и да е в страна от ЕС. При откриването един от синовете на основателя на компанията - Петер Райхле, заяви, че разходите ще са по-ниски дори от Китай, тъй като производителността и ефективността на българските служители е много висока.

Само за девет месеца

В началото на 2012 г. започва изпълнението на проекта, който е завършен само за девет месеца. Общата инвестиция е 9.7 млн. лв., като в нея не влиза сумата от близо 8 млн. лв. за закупуване на сградата на предприятието, която е бивш офис в квартал "Хаджи Димитър". Много бързо се слагат епоксидни покрития, антисептични бои, нова вентилация, климатизация и електроинсталация. Швейцарската компания закупува изцяло ново оборудване, а не пренася старо свое от други заводи. В резултат предприятието от 10 000 кв.м е копие на това в Швейцария с абсолютно същия брой и тип работни места и работен процес. Новото производствено подразделение "Райхле и Де Масари България пръдакшън" получава и сертификат за инвестиция клас А. Предприятието прави фиброоптични компоненти и платформи, като само за две години производственият персонал нарасна до 135 души. В София работи и малък развоен център, който се занимава с дизайн на различните платформи за продуктите. Служители на компанията преминават допълнителни обучения в Швейцария и България.

"Райхле и Де Масари България пръдакшън" продължава да разширява предприятието си, като през тази година инвестира общо 2 млн. лв. В резултат очакванията са персоналът да нарасне с още 50 души. Планът е цялата линия фиброоптични компоненти на R&M да се произвежда в България. За 2013 г. (която беше първата пълна производствена година) оборотът на компанията нарасна над 400% до 15 млн. лв., като прогнозите са, че 2014 г. ще е още по-успешна.

Швейцарската компания инвестира и в подкрепа на българското образование. Преди няколко години откри учебна лаборатория по кабелни системи в Техническия университет - София, а през 2013 г. дари и средства за оборудване на лаборатория в Технически университет – Варна.

Все още няма коментари
Нов коментар