Кино | "Добрият шофьор" на Тонислав Христов

Драма от живота за изгубените устои и пътя към изкупление с Малин Кръстев и Герасим Георгиев

Добрият шофьор (The Good Driver)

+ + + + от 5

Режисьор и съсценарист: Тонислав Христов

С: Малин Кръстев, Герасим Георгиев, Слава Дойчева, Алма Пьойсти, Иван Франсъзов и др.

Времетраене: 1 ч. и 37 мин.

Още от същото: "Посоки" и "Съдилището" на Командарев.

Христов е утвърден и награждаван документалист. "Пощальонът" (2016, с международно заглавие The Good Postman) и "Тайният живот на Вера" (2019) бяха в официалните селекции за световно документално кино в "Сънданс". "Добрият шофьор" е игрално разклонение (spin-off) на "Пощальонът". Реалните персонажи оттам (Иван Франсъзов, Иван Халачев) и обезлюдяващото се гранично село с трафикантска "врата" са вписани в действието.

Крачката е успешна (зад сценария са също режисьорът Константин Божанов ("Аве") и продуцентът от финландска страна Каарле Ахо), Христов влиза на игралния терен с целия добър багаж на документалист. Историческият пример е Едуард Захариев, в чиито филми актьори и натуршчици са неразличими в драмата.

Тук тя е индивидуална - на добрия човек в обезчовечаваща среда. Иван от граничното село е стигнал до шофьор на такси в нощната клоака на Слънчев бряг. Лицето на Малин Кръстев е скулптура на чистата тъга (оператор Орлин Руевски). Има витален побратим (Герасим Георгиев), охранител в дискотека. И единствен близък - бореща се с живота сервитьорка (Слава Дойчева) с малък син.

Избягал е от минал грях от имигрантството си във Финландия, оставил е там съпруга (Алма Пьойсти от "Туве") и пораснал син. Събира пари, за да се помири с миналото. Пътят до тях минава през престъпление. Притчата за Добрия самарянин е обърната, моралният закон на доброта и състрадание у Иван е под проверка. Заложено е и едно приятелство.

Тонислав Христов разказва живота чрез формите на самия живот. Без аранжировка и изкуствена драматизация. Художественото е в изяществото на наблюдението. Окото на камерата е емпатия в действие. Сюжетът можеше да е и криминална мелодрама, финалът да е със силова жанрова развръзка. Но Христов избира прозаичната истина на живота и печели.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар