🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Moia strana, moia Bulgaria

Те са родени в Сирия, Гана, Чехия, Непал и Афганистан, но сега България е техният дом. Истинското доказателство, че ставаме "бяла" държава

Мохамед Хуатми, Сирия    ©  Добрин Кашавелов

Сириецът Мохамед Хуатми (44 г.) притежава малко магазинче за опаковки и пликове на ул. "Цар Симеон". Говори прекрасен български и единственото, което му липсва от Сирия и родния град Халеб, е семейството. "Войната там разби всичко, моите родители имаха фабрика за сладкиши и халва "Хуатми", внасях от нашата продукция тук и продавах сладки, но сега всичко е разрушено, фабриката вече я няма." Дойдох в България като турист, уж за петнадесет дни и останах вече двадесет години. Планирам тук да изживея живота си.

Абдул Хаман (27 г.) е от три месеца в България, идва от Гана, където е бил автомонтьор. Иска да научи български, но му е трудно, но пък говори добър английски език. "Опитвам се да си намеря работа, но вие, българите, май не харесвате чернокожи. Никой не иска да ме вземе, а съм готов да правя всичко." Страната ни му харесва, казва, че всичко е евтино, но без работа не вижда как ще остане.

Братята Мустафа имат малка пекарна за сладки и баклави на ул. "Цар Симеон", точно до "Женския пазар". Те са кюрди от Сирия, но единият брат Жуан (29 г., който е в България от осем години, твърди: "Вече съм наполовина българин." Другият брат идва скоро у нас, заради войната в Сирия. Двамата правят типични сирийски сладки с фурми, банани, сусамки и кокоски. "Аз самият предпочитам сухите сладкиши, но вие, българитеq си падате по сиропираните и баклавите." Докато разговаряме, постоянно влизат клиенти и всички хвалят продукцията, а техен съсед сириец споделя: "Събираме са да играем карти на вързано, който загуби, идва тук и купува сладкиши за всички."

Зита Зарубова от Чехия е вече четири години в България. Родом е от град в Северна Чехия, близо до границата с Германия. "Всъщност родът ни е наполовина немски – този немски характер ми създава трудности тук, българите не са от най-точните, а аз обичам прецизността." "Чувствам се объркана, понякога много ми харесва в страната ви, понякога се чудя на неуредиците тук. А често и не знам къде съм си у дома: в България или в Чехия." Тя отглежда двете си малки деца в София и доскоро е работила в частна детска градина. Малката й дъщеря учи в музикалното училище. Зита говори български почти безгрешно, включително и с децата си.

Гунджа Чокхай (29 г.) e главен готвач на индийско-непалския ресторант "Гуркха" в София. Самият той е от Непал и освен български владее санскрит, английски и още няколко езика. Затова се смее, че българският определено не е труден. Преди единадесет години идва в страната ни по покана на индийски ресторант. "След България работих в Гърция, Англия, Дания и се върнах пак в София. Тук ми харесва най-много, защото хем българската и азиатската кухня са донякъде близки заради зеленчуците и манджите, и вие правите гювечи и каварми, хем хората са сърдечни. Но най-много ми допада, че тук азиатската кухня не е навлязла достатъчно, българите още не са свикнали да я ядат често и се чувствам като пионер, за мен е истинско предизвикателство да ви накарам да проядете подправки и индийска и непалска храна." На Гунджи му харесва етническото разнообразие - "България е като цветна градина и това й е хубавото, колкото по-шарена е една страна: с различни етноси и култури, толкова по-интересна е тя."

Маси Сидики е на 22 години, от Кабул, Афганистан. Почти през целия си живот е живял в България (вече седемнадесет години). Работи като специалист социални дейности, свързани с бежанци. Има бакалавърска степен по икономика на търговията и в момента завършва магистратура. Живее със семейството си (майка, баща, брат и сестра, всички работят). "Родителите ми избягаха от Афганистан по политически причини и са със статут на бежанци." Казва, че това, което го впечатлява в България, е отвореността на хората към чуждото. Както в Афганистан, и тук страната е на географски кръстопът.

37 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sophia_gr avatar :-|
    sophia_gr
    • - 73
    • + 92

    Много мили истории, но какво ни показвате? Хора, живеещи от много години в България - оттогава, когато можеше да избираш кого да допуснеш, когато не ни заливаха трицифрено число имигранти на ден, както днес. Чехкинята не я броя. Не е редно да я слагате в групата. Доста манипулативно да сложите младежа от Гана в една група с чехкиня и други хора, които - да, от Изток са, но са от години тук и очевидно са се интегрирали. И да ни цитрате думите му, че българите, видите ли, не харесвали чернокожи. Да се опита да го каже на генерацията, която са били студенти през 70-те и 80-те, когато в България учеха хиляди от Африка, както и от арабските страни. Но това са били хора интелигентни, хора, дошли да учат, хора, прибрали се в повечето случаи там, откъдетео са дошли, а тези, които са останали, са знаели български и са били образовани. Никой никога не ги е гонил, не ги е обиждал, дори напротив. Сега изведнъж сме "расисти". Заради такива като Вас, Дневник, и заради такива като Хелзинския комитет, които така представят нещата. Запитайте се защо в последната една година българите са резервирани към хилядите, които нахлуват в страната ни, които в повечето случаи лягат на наш гръб, които не могат да предложат нищо в замяна. И които се забъркват и в престъпления. Та, не манипулирайте така, моля Ви.

    Нередност?
  • 2
    destino avatar :-@
    destino
    • - 35
    • + 119

    До коментар [#1] от "sophia_gr":

    А не сме ли расисти?
    Знаете ли какво е по-лошо от това да си расист?
    Да си невеж. За съжаление цялото българско общество е обхванато от това невежество.

    Омръзна ми да слушам каква велика нация сме, и колко бедни.
    Разберете, в този глобален свят, не може да се капсулираме и постоянно да си повтаряме, колко сме бедни.

    Ние не сме бедни, но ако сме такива, сме само душевно бедни.

    Нередност?
  • 3
    zaza avatar :-|
    zaza
    • - 16
    • + 102

    Има една поредица - зоната на здрача - новите епизоди. Там в единия епизод убиват един черен. Той блъска по вратата на един автомобил и моли за помощ, шофьорът го гледа, но не му отваря и потегля. На другия ден шофьорът се събужда като "черен" и се опитва да докаже на всички какво се е случило, докато накрая не свършва на същата уличка.
    Докато не извървиш един ден в нечии обувки /кожа/ не може да знаеш какво е. Начина по който те гледат, по който те обслужват, по който те заобикалят... България е пъстра - имаме страшни расисти и националисти, имаме и много милосърдни и състрадателни хора. Ще изгонят бежанците от розово, защото са "непознати", но ще ги приемат в съседното село с баница, пита, шарена сол и ще им дадат каквото имат от малкото си!!! Такива сме бяла държава? Черно-бяла държава!

    Нередност?
  • 4
    dafinad avatar :-|
    Данида
    • - 28
    • + 74

    До коментар [#1] от "sophia_gr":

    "Но това са били хора интелигентни, хора, дошли да учат, хора, прибрали се в повечето случаи там, откъдетео са дошли, а тези, които са останали, са знаели български и са били образовани"

    Тоест, ти нямаш нищо против някой чернокож да е в България, стига да е образован и да се върне в страната си. По-красноречив пример за тесногръдие и дискриминация здраве му кажи.

    Хората, които са сега в България, бягат от война, мизерия, преследване и смърт. Коренно различно е. Те нямат къде да се върнат. Не можеш да очакваш от тези хора всичките да се образовани. Те са наплашени, бедни, изтормозени, и имат зад гърба си гигантско пътуване с хиляди поети рискове, много от тях са били измамени от трафиканти, разделени от семейстото си, и българските граничари са им обрали и малкото което им е останало при влизането в страната. Най-малкото което трябва да проявим към тях е малко разбиране за това, през което са минали.

    Друг твой цитат: "хилядите, които нахлуват в страната ни, които в повечето случаи лягат на наш гръб, които не могат да предложат нищо в замяна". Много ми е интересно, какъв е този гръб на който им предлагаме да си легнат? Какво им дава българската държава? В най-добрия случай, легло (или квадратен метър под) в мизерен бежански лагер. Никакви възможности или помощ за да си намерят работа, да научат няколко думи български..Комбинирай това с острия расизъм, недоверие и недружелюбие на голяма част от българите, което подсилва невъзможността за тези хора да "предложат нещо в замяна" и ето ти ситуация, в която някои бежанци може и да се опитат да откраднат нещо от магазина, да.



    Нередност?
  • 5
    aytep avatar :-(
    aytep
    • - 28
    • + 74

    До коментар [#1] от "sophia_gr":

    Много сте ядосан/а! Естествено, че българите не обичат чернокожите, както и циганите, въобще чуждите и чуждото! Къде сте живял/а досега!? То в провинцията не харесват гражданите - тоест своите, белите така да се каже, да не говорим за хората с друг цвят на кожата! Ние сме изключително расистки, ксенофобски и асоциален народ - пак е вследствие на изолацията и липсата на възможност за пътуване през комунизма и манталитета, но това е дълга тема и няма да пиша! И, за да докажа твърдението си, давам пример: имам приятелка от Никарагуа, женена за българин, работи на 2 места - всеки път, когато отидем на по бира някъде - сервитьорите я гледат от високо и нагло - макар самите те да са излезли от някоя кочинка, нали разбирате - но, понеже е малко, ама малко по-мургава - не, тя заслужава да не е човек! Това няма да се изкорени скоро, ако ли не изобщо! И последно, включвам още един пример на бял чужденец, който пътува из цял свят и остана изумен, че тук в България не знаем да се забавляваме - само вулгарна пошлост, наркотици и пиене! Въпреки всичко - желая хубави празници и почивка!

    Нередност?
  • 6
    dokoro avatar :-|
    dokoro
    • - 18
    • + 15

    От всички африканци, ганайците са най-добри като хора. Това съм чувала от много места.
    Повечето от тях са християни.
    Дали предрасъдъците към интервюирания по-горе са заради кожата или заради мюсюлманското име?

    Нередност?
  • 8
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 6
    • + 74

    "Бяла страна" няма да бъдем, за съжаление, още много време. И то не заради хората с мургава кожа от снимките, а заради самите нас.

    Само преди 7-8 години видях как в автобус 94 група скинари нападнаха чернокож (най-вероятно студент). И от целия автобус само една жена им вдигна глас в негова защита докато аз се опитвах да извикам полиция.

    Вижте, аз не съм за неограничена имиграция. Граничен контрол трябва да има. Но с тези, които пребивават легално (като въпросния чернокож) би следвало да се отнасяме цивилизовано. Но не го правим - и проблемът е в нас самите.

    Нередност?
  • 9
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 6
    • + 82

    Ще разкажа и един друг случай. Преди 10-тина години се запознах със семейство украинци, които бяха имигрирали в България. Говореха перфектен български, бяха висшисти. Мъжът ми каза, че отишъл да се оплаче в МВР, че му бавели подновяването на разрешението за престой (още нямаха гражданство) и там някакъв полицай му казал, че те като имигранти в България са по-долни и от циганите и затова по-добре да не си отваря устата и да не предявява претенции. Това му казал държавен служител на цивилизованата страна България. Докато го разказваше гласът на мъжа леко затрепера от обида. А в случая става дума за бели хора, с перфектен български, висшисти. Не са и мюсюлмани. Ама защо да се изненадваме - ние към самите себе си се отнасяме като към животни, че към другите ли да бъдем по-различни?

    Нередност?
  • 10
    iu avatar :-|
    iu
    • - 12
    • + 45

    Само изключително ограничен човек може да бъде расист.Затова най-големите расисти са....чернокожите.Ела в Западна Европа,да ти го покажа.Принципно ги мразиш не защото са бели или черни,или защото по 5 пъти на ден бият чалмата у земята,а защото са....ужасно мързеливи.Както е казало цигането.Демокрация е това,да не плащаш ток и данъци,а да получаваш само помощи.А когато белите недоволстват от това....вече е расизъм"....Капиш

    Нередност?
Нов коментар