Висша лига

Сватбата на принц Уилям и Кейт Мидълтън доказа за пореден път, че родът Уиндзор е любимата монархия на света

Елизабет Втора не е държавен глава на България. Тези дни обаче нашата страна отново е част от британската медийна империя, която започва да владее света всеки път, когато нещо вълнуващо се случи с членове на кралското семейство Уиндзор.

Разбира се, това не е само местна тенденция и сянката на принц Уилям и Кейт Мидълтън пада надалеч. Сладникавата американска актриса Рийз Уидърспуун призна тази седмица в едно телевизионно шоу, че е по-развълнувана от кралската сватба, отколкото от собствената си. "С майка ми гледахме сватбата на принцеса Даяна и тя плака през цялото време", спомни си Уидърспуун. Моята собствена майка пък гледа погребението на Даяна, което бг телевизиите предаваха на живо, и също плака непрекъснато.

Малко по-късно, когато самият аз работех в телевизия, шефът ми настояваше да предаваме на живо следващата сватба на Чарлс (онази с Камила), защото щяло да привлече много зрители. Поне три други телевизии бяха решили същото. Само в последните три години два филма за британски монарси спечелиха Оскар - "Кралицата" и "Речта на краля". Очевидно има нещо повече зад тази здрава страст, с която светът обича семейство Уиндзор.

Не ме разбирайте погрешно. Сватбата на Кейт Мидълтън и принц Уилям според мен е прекрасно събитие за двама влюбени и техните семейства и приятели. Разбирам идеално защо това събитие радва доста и британската нация, която най-накрая си намери бъдеща кралска двойка, изпълваща визуалния идеал за принц и принцеса. За разлика от чувствата ми към доста знаменитости не изпитвам неприязън към кралското семейство на Великобритания и смятам, че всяко семейство, поставено под микроскоп с подобен увеличител, би изглеждало поне толкова проблемно. Но феномен, който продава дори пържоли, жигосани с лика на Кейт и Уилям, и бобчета, приличащи на един от двамата, изисква някакво обяснение.

Въздушни кули

Разбира се, първата причина би била приказната теория. Всички растем с едни и същи приказки, в които властват кралици, крале, принцове и принцеси, а мечтите на възрастните все пак завинаги остават свързани с копнежите на детството. Смесването на приказно с реално е наистина неустоима комбинация, която работи в полза на кралските семейства.

В модерния свят, където на теория всеки би трябвало да може да постига всичко, висшата аристокрация по кръв е стилна архаичност, която разпалва въображението. Това е клуб, затворен за 99.9% от хората по рождение, а всички знаем, че недостъпното е най-изкушаващо. Като добавим парите, лукса и славата, които вървят в пакета, получаваме идеална комбинация: ставаш известен с начина, по който се обличаш, а не защото се събличаш; получаваш пари, разкош и достъп навсякъде, а в замяна вършиш предимно доброволчески труд; колкото по-малко говориш с медиите, толкова повече те обичат хората; и ако си късметлия като Кейт Мидълтън, получаваш дори прилично изглеждащ съпруг. Когато такива като нея влизат в този клуб, девойките навсякъде по света започват да мечтаят.

Кралете на лигата

Но това може да е само част от обяснението. По света все пак има още много монархии, които не са дори наполовина толкова известни като британската, а историите в тях вълнуват предимно (и дори невинаги) собствените им поданици. Тя не е нито най-богатата като саудитската, нито най-старата като японската. Защо тогава точно Уиндзор?

Моето обяснение е, че в света на монархиите британската е нещо като английското първенство в света на футбола. Към дадения момент на планетата има 28 държави с владетел, като голяма част от тях са или петролни кралства, или африкански племена. Сред останалите има няколко европейски, но дори големият конкурент - испанското кралско семейство, няма шанс да тича в една писта с родата на Елизабет. Извън 130-те милиона души, които в момента броят британската кралица за свой държавен глава, почти 1.5 млрд. са били под властта на короната в близко или по-далечно минало и почти всички изпитват сантимент към старата си столица. Сред тях, разбира се, са САЩ, а всичко, което САЩ харесват, добива малко или много световна комерсиална стойност.

Както смята Саймън Анхолт, водещ експерт по въпросите на националната репутация и определено британец, "в последните 150 години, Британия беше на всеки континент и наложи монархията, политическата и правната си система, технологиите и културата си на една трета от човечеството. Както всяка друга империя, и тя бе построена с доста потисничество, жестокост и арогантност, но като цяло бе по-уважавана отколкото презирана, защото вярвам, че сме дали толкова, колкото сме взели. Ето защо не е странно, че наследниците на нейния управляващ елит са виждани като важни - или поне живописни, от голяма част от хората".

Добрата стара Англия

Освен това светът просто харесва англичаните. Дори и вече да не сме във времето, в което 99 от сто души биха казали, че искат да са англичани, както твърди магнатът и политик Сесил Роудс през XVIII в., Великобритания остава любимо място за руски олигарси, американски звезди, петролни шейхове, китайски милиардери и френски футболисти.

В годишното световно проучване на BBC за популярността на отделните държави тази година британците отстъпиха единствено на Германия - държава, с която Елизабет Втора е свързана кръвно. Германците обаче си нямат нито крал, нито американски романтични комедии, посветени на тях. В проучването хора от толкова различни държави като Турция и Чили признават, че харесват британците. Вероятно част от причините са в универсалния английски характер, който Джереми Паксмън в "Англичаните" описва така: индивидуалисти, вманиачени на тема собственост и уединение, скептични към държавната власт, уверени и самоиронични, не особено религиозни. Когато тези хора отдават почит на столетната традиция, въплътена в Бъкингамския дворец, респектът е явно заразителен.

За пържолите и принцесите

И това ни води до споменатите вече пържоли. Възторгът около Кейт и Уилям далеч не е само спонтанен. По парадоксален начин британците и короната може би имат засилваща се нужда едни от други.

Подобно на други дълголетни институции като църквата или банките монархията има нужда от свежи идеи и лица, за да запази симпатиите. Проучване след проучване показват, че британците не харесват Чарлс и след Елизабет блясъкът на короната ще потъмнее.

От друга страна, самият Паксмън в книгата си заключава, че англичаните се променят ужасно бързо и ужасно много, така че от английския характер в последно време са останали само митове. В един така променящ се свят обитателите на Бъкингамския дворец остават котвата, която държи британското на мястото му. Най-много британци разпознават именно монархията като символ на нацията си. С други думи - те може и да не харесват Чарлс, но имат нужда да се влюбят в някого с корона на главата.

Ето защо придворните магьосници работят на пълни обороти. Контролирано изпусканите снимки на Мидълтън от раждането й до днес рисуват образа на уверена и красива млада жена, която, от една страна, е живяла достатъчно модерно, от друга, цял живот се е готвила да бъде принцеса. Кой не би се влюбил в нея? И кой не би дошъл на посещение в страната, която разказва така умело истински приказки за принцеси и (поне) три дни яде, пие и се весели.

Колко струва приказката?

40 млн. лири струва годишно кралицата на британските данъкоплатци. Правителството обаче получава доходите от почти всички имоти на короната (The Crown Estates), които възлизат на 211 млн. лири годишно. Техен формален собственик е кралицата. Освен това единствено тя, съпругът й и първият им наследник - принцът на Уелс, получават издръжка от държавата. Всички останали членове на семейството трябва да намират други начини да се издържат.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    plap avatar :-|
    plap
    • - 23
    • + 3

    Абсолютна чалга!

    Нередност?
  • 2
    mgmst avatar :-|
    mgmst
    • - 7
    • + 3

    Принцът грозноватичък. Не би минал кастинг в холивуд.

    Нередност?
  • 3
    omniam avatar :-|
    omniam
    • - 1
    • + 2

    Да, мисля, че наистина имаме нужда от хора, които са красиви, чаровни, усмихнати, уверени, умерени, възпитани, образовани, знаещи много добре правилата и успяващи да привлекат внимание с положителните си качества, а не със скандали (лейди Гага не ми излиза от главата). Точно това ми хареса на мен в кралската сватба - всичко бе красиво, позитивно, стилно и изпипано. На мен ми въздейства много положително, но уви... "три дни".

    Нередност?
  • 4
    oziris7 avatar :-|
    oziris
    • - 1
    • + 1

    "единствено тя (Елизабет II), съпругът й и първият им наследник – принцът на Уелс, получават издръжка от държавата. Всички останали членове на семейството трябва да намират други начини да се издържат. -
    Е това е отговорност. Затова и заради много други неща, свързани с чест и достойнство, техният монарх е популярен. Страните били под британска власт днес управляват света. Да сравним с френските или испански бивши колонии. Извода е ясен.

    Нередност?
Нов коментар