Родихме!

С помощта на 24-часовите новинарски канали и жадните вестници, светът изроди британското кралско бебе

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Днешните новини: някой, когото никога няма да срещнете, има бебе, с което никога няма да се запознаете." Този ироничен туит на пакистанския журналист Нахийд Мустафа добре обобщава еуфорията, обзела световните (и разбира се, британските) медии покрай раждането на нов престолонаследник във Великобритания. Британската кралска фамилия отдавна е любимата монархия на света, но истерията, с която американските телевизионни канали, европейските вестници и дори азиатските медии проследиха няколкото дни на очакване, преди Кейт Мидълтън да роди, беше прекалена.

Това почти сигурно е най-широко и пълно документираното раждане в съвременния свят, като дори онези, които не искаха да знаят подробности, не останаха без тях. Бебето се появи след 12 часа родилни мъки, тежи 3.8 кг (безполезен факт: което го прави най-тежкото кралско бебе от 100 години насам) и е зодия Рак.

Последното, според личната астроложка на покойната му баба Даяна, означава че ще бъде реформатор, още повече че е родено при рядко подреждане на планетите, известно като Голям воден тригон (ако ви трябват още безполезни факти). Разбира се, повечето данни извираха от непрестанно жадните за цвят британски медии, които подхранваха собствената си аудитория, а повечето други вестници, включително българските, предимно преписваха техните най-налудничави дописки.

Но тихата лудост, с която медиите дочакаха раждането, избухна в трудно поносима лигава серенада, след като третият по ред претендент за британския трон се появи на бял свят. The Sun смени името си на The Son, за да съобщи че "моментът, който светът чакаше, пристигна".

Дори доста по-умереният The Guardian, който имаше на първата си страница онлайн отметка, с която можеше да се скрият всички новини за кралското семейство, предостави на темата огромно количество материали. Единствено The Independent отбеляза, че заедно с бебето са се появили още 200 деца, доста от които ще бъдат обречени на бедност.

И след като веднъж бременността вече беше отминала драма, на дневен ред изникна нов световен трилър - името на новото бебе! Приемаха се залози, търсеха се контакти, които да предполагат имена, правеха се анализи на отдавна отминали исторически епохи. Дори българите се включиха масово, според "Труд", като залагали при "Евробет" за името и пола на детето.

На сайта на "24 часа" пък се появи кратката новина "синът на принц Уилям и херцогинята на Кеймбридж Кейт Мидълтън се казва Джордж Александър Луи", придружена от екстатичното "Очаквайте подробности!". Какво повече имаше да се добави към това кратко и доста съдържателно изречение, би се запитал някой по-наивен наблюдател, който не е чел медии в последните години. Броени минути след това по световните сайтове започнаха да извират анализи за имената в рода Уиндзор, за шестима монарси на име Джордж, за френски крале и дори за Александър Македонски.

"Първо сватбата, после бебето, Кейт и Уилям са надежда за британската монархия", написа Der Spiegel. Един център за пазарни проучвания от Нотингам дори изчисли, че раждането на принца ще донесе 243 млн. лири повече продажби. Financial Times не се сдържа да подиграе подобни прогнози като базирани на неясна пожелателна аритметика, но дори китайският държавен People's Daily завидя на британската "сувенирна икономика", която ще спечели от тази нова свръхдоза синя кръв, инжектирана във вените на света.

Единствените, които изглеждаха неафектирани и незасегнати от това разтърсващо събитие, бяха арабските медии, които слабо отразиха случващото се в Лондон. Може би защото в техния свят монархиите не са нещо далечно и определено не са особено приказни.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pavla avatar :-|
    ПАВЛА
    • - 1
    • + 13

    Да е живо и здраво бебчето, но цялата тази екзалтация беше абсолютно ненужна.

    Нередност?
  • 2
    izabell avatar :-|
    izabell
    • - 5
    • + 2

    Тази седмица е специална,семейна.И сватбата беше хубава:)

    Нередност?
  • 3
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 1

    Значи "изродихте" и вие? Аман от баш специалисти.
    Иначе да е жив и здрав принц Джордж Александър, чичо му Хари обещава да направи живота му забавен. На Хари може да се вярва.

    Нередност?
  • 4
    nockout avatar :-|
    nockout
    • + 3

    "" "Очаквайте подробности!". Какво повече имаше да се добави към това кратко и доста съдържателно изречение, би се запитал някой по-наивен наблюдател, който не е чел медии в последните години. " ---> Детето е с две ръце и два крака, една глава с по едно ухо от всяка страна и нос под който се намира устата, очите са две, а като цяло външността му е като на 98% от останала част от човечеството. При детето се забелязват, че е бяло като майка си и баща си, нещо което може да бъде забелязано и при други новородени, с изключение на тези деца ''продукт'' на хора от различни раси. ПРИМЕРНО ТОВА МОЖЕ ДА СЕ ДОБАВИ ?!?!?

    Нередност?
  • 5
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • + 1

    Не се подигравайте с ингилизите, 243 млн. поунда допълнителни покупки, продажби са си същесетвен бонус, глътка въздух, ,за закъсалата британска икономика....
    Сиренето е с пари ивъв Велокбритания....
    А междувременно отивайте и купувайте сувенири.....

    Нередност?
Нов коментар