🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ловешко - отвисоко и надълбоко

Уикенд разходка сред история, природа и архитектура

COVID-19 безспорно "разболя" и туристическия сектор, но има и един положителен страничен ефект - принудени да ограничим пътуванията си зад граница до разумен минимум, ще преоткрием различни забравени или потайни места в България. Ако и вие търсите уикенд разходка с гледки, преживявания и относително ограничен социален контакт, препоръчваме ви района на Ловеч. Само за два дни може да посетите историческа крепост, приказни водопади, страховити пещери и красиви стари къщи. И понеже районът не е сред най-туристическите, социалната дистанция е почти гарантирана.

Ето кратка информация за по-любопитните места в района с намигване - COVID тракер, за да си прецените доколко мястото ви се струва (без)опасно за посещение:

Ловешка крепост

Средновековната крепост се намира на хълм Хисарлъка, на брега на р. Осъм, и е лесно достъпна пеш от центъра на града. Тя е част от архитектурно-историческия комплекс "Вароша" (от "варош" - външен град) и докато изкачвате стълбите към нея, можете да разгледате и стария град. В него се намира градската баня Дели хамам (препоръчваме ви да си купите комбиниран билет за крепостта и банята), музей, посветен на Васил Левски, църквата, в която е служил поп Кръстю, етнографски комплекс с възрожденски къщи. Крепостта е една от големите в северната част на България. Тя процъфтява по време на управлението на Иван Александър (1331 - 1371 г.) е и сред последните превзети по време на османското нашествие.

Реставрирана е през 80-те години и днес освен за декор на сватбарски фотосесии е и приятно място за разходка и гледка към града. На връщане или на качване към крепостта минете и през покрития мост на Колю Фичето, който е единствен по рода си на Балканите. На моста има малки занаятчийски работилници.

Препоръчваме ви да отидете и до Къкринското ханче, което е на 17 км от Ловеч, за да чуете историята за залавянето на Левски и за съмненията в предателството на поп Кръстю.

COVID тракер: Няма голям наплив от туристи. По местните туристически обекти стриктно спазват изискванията за носене на маски и дезинфекция на ръцете.

Крушунски водопади

Крушунските водопади са приказни каскади, които на моменти напомнят на света на "Аватар". Те представляват съвкупност от водоскоци с височина от 2 до 15 метра, като до тях води най-кратката екопътека в България. По маркираното трасе се стига и до няколко пещери, обитавани навремето от монаси исихасти. Водопадите се намират на 34 км от Ловеч, близо до с. Крушуна. В селото има добри варианти за нощувка и местна храна.

COVID тракер: Водопадите са доста посещавани, но ако отидете рано сутрин или късно вечер, ще можете да се насладите на приятна разходка.

Пещерите Деветашка, "Гарваница","Стълбица"

В Деветашкото плато има немалко пещери, но тези трите са най-интересни. Деветашката пещера е една от най-големите в България. Тя е и сред най-големите и важни убежища за прилепи в Европа. Заради размножителния им период достъпът до нея е частично ограничен в периода 25 май - 31 юли. В пещерата са открити и останки от времето на неолита, както и находки от човешко присъствие от старокаменната епоха (около 70 хил. г. пр.Хр.). Мястото има интересна история. Пещерата е била засекретен военен обект до 90-те години и е била използвана като склад за петрол. Дори и в момента на входа й могат да бъдат видени местата, на които са стояли цистерните. В пещерата са снимани и някои от сцените в холивудския филм "Непобедимите 2" през 2011 г.

Пещерата "Стълбица" се намира близо до с. Кърпачево, като достъпът до нея е възможен и с кола (макар и малко труден на моменти). Приятен маршрут е и за велосипед или разходка пеш (поне 40 минути в едната посока). Мястото представлява подземна зала, до която се стига по почти отвесна стълба. Пещерата не е обезопасена. Ако решите да слезете надолу по стълбата, това е на ваша отговорност, като задължително се подсигурете с челник, евентуално и ботуши заради влагата и калта, на които можете да попаднете.

Пещера "Гарваница" е друго интересно място, отново в района на с. Кърпачево. До нея се достига лесно, тя е на 300 м от асфалтовия път. Пещерата е вертикална, с дълбочина над 60 м, като до нея също се слиза по стръмна метална стълба (която ще повиши адреналина на хора със страх от височини). Ако продължите до дъното на пещерата, ще стигнете до извор. А по следите от кал по стените си личи, че мястото се наводнява прилично в определени периоди от годината.

COVID тракер: Деветашката пещера е доста популярен туристически обект и при нея по принцип има немалко туристи. Понеже е лесно достъпна, броят на децата също е голям. "Стълбица" и "Гарваница" са по-слабо посещавани и вероятността да се засечете и с други хора не е много голяма.

Село Старо Стефаново

Бонус в програмата е да минете и през село Старо Стефаново, което е обявено за архитектурен резерват през 1982 г. В него се намират 96 паметника на културата, сред които и местната църква. В селото има стари, възрожденски къщи, някои от които все още са поддържани, с бели стени и изрисувана украса от цветя, а други са се поддали на ефекта на времето. Мястото се е превърнало в снимачна площадка на немалко български филми, сред които най-популярен е "Хайка за вълци".

COVID тракер: Селото е доста пусто, почти няма хора - нито туристи, нито много местни жители. Приятно за разходка и междинна почивка.

Препоръки

Ако искате да направите плътен и разнообразен уикенд, тестван вариант е първия ден да посветите на Ловеч и на Крушунските водопади. Нощувате в Крушуна или в района, а втория ден можете да обиколите пещерите и да минете през село Старо Стефаново. Ако сте фенове на инициативата "100 туристически обекта", можете да получите печати от музея на "Васил Левски" в Ловеч и Деветашката пещера.

А всичко останало, което "откриете" по пътя, ще е част от вашата откривателска разходка.

Все още няма коментари
Нов коментар