По стъпките на монасите в Русенски Лом

Пътеката на исихастите е нов приключенски маршрут в района на Русе. Той отвежда екипирани с въжета туристи през отвесни скали и препятствия, които отшелниците са преодолявали боси

Темата накратко
  • Пътеката на исихастите е нов приключенски маршрут в района на Русе.
  • Екипираните с въжета туристи минават през отвесни скали и препятствия, които монаси-отшелници са преодолявали боси.
  • Нашумелият роман "Сърце" засилва интереса към тези места.

Монасите, които са следвали мистичното движение исихазъм преди повече от 700 години, определено разчупват стандартната съвременна представа за пътека. Над малкото село Пепелина хора от русенското туристическо дружество са създали маршрут, който изисква ползването на водачи и въжета и ни показва местата, през които са минавали отшелниците в ежедневието си, без да ползват специална екипировка, осланяйки се на своята сръчност и на молитвите си.

Туристическият маршрут е наречен Пътеката на исихастите и през последните години привлича все повече смели и любопитни хора, които искат да надникнат назад във времето и да научат повече за живота на монасите. Изживяването включва силни адреналинови емоции, впечатляващи гледки и логични въпроси за това как отшелниците са успявали да минат по тези места и да останат невредими.

Пътеката на исихастите е създадена през 2019 г. от русенското туристическо дружество "Приста". Дотогава скалите над село Пепелина се използват за тренировки на членуващи в клуба млади пещерняци. Идеята за маршрут се ражда през 2017 г. и нейните инициатори - председателят на клуба Сашо Попов и планинският водач Михаил Михов, я реализират, намирайки финансиране по грант.

Така по ирония на съдбата маршрутът над най-малкото село в Русенска област, където няма никакъв обхват, получава подкрепа от мобилен оператор, за да популяризира района. Като допълнение, клубът получава финансова помощ за дейността си и от фондация "Америка за България", част от голяма програма за насърчаване на туризма в Северна България.

През следващите две години доброволци от клуба и неговата управа разчистват пътеката, добавят метални стъпала, закрепвания за въжета и улесняват преминаването. Официалното отриване е през юни 2019 г., когато за един ден маршрутът е тестван от над 20 души на възраст от 10 до над 70 години, проправили път на следващите желаещи да изпитат себе си по стъпките на монасите.

Исихазмът е мистично движение в православната църква, което се заражда около 1300 г. Негова характерна особеност е, че е свързано с откъсване от светския живот, мълчание и повтаряне на т.нар. умна молитва, като по този начин се търсят познание и единение с Бога. Първият последовател на това течение в България е бил Теодосий Търновски, основал исихастки манастир в т.нар. Килифаревска пустиня, близо до Велико Търново. Учението постепенно се разпространява и в момента има разкрити стотици труднодостъпни пещери и скални ниши в каньоните на русенското Поломие, използвани през Средновековието от монаси. До едно от тези места води и Пътеката на исихастите.

Маршрутът се вие по 40-метрова скала, минавайки край скални ниши, бивши килии, олтари, скални надписи и археологически находки. Началото на почти изцяло вертикалната пътека е по отвесна скала, по която са издълбани хватки за ръцете и стъпки за краката, останали още от времето на исихастите.

Монасите са успявали да преминат от тези места често с дървени налъми, цървули или дори боси, носейки дълги, преплитащи се в краката роби, като на най-опасните пасажи се предполага, че са си помагали с ленено въже.

"По пътеката в наши дни се минава много по-безопасно, като за всяка група туристи от ТД "Приста" прокарваме осигурително въже, добавили сме метални стъпала и се използва алпийски инвентар за осигуряване, за да няма риск от падане и наранявания", разказва Георги Корчев, който е важна част от туристическото дружество и инструктор за преминаване по пътеката.

Един от най-интересните участъци от пътеката се намира над първото изкачване, където се открива равна площадка с голяма естествена скална ниша. "Предполага се, че там е била разположена основната част от манастирския комплекс, тъй като си личи къде са били оформени ниши и как е била дълбана скалата", пояснява Корчев. Пътеката продължава в хоризонтална посока по тесен перваз в скалния откос и достига до друга част на манастирския комплекс, където се предполага, че е имало църква с импровизиран олтар. Оттам през още един-два отвеса и преминаване през малка пещеричка, която вероятно е била използвана за спални помещения, се излиза на платото над село Пепелина и се разкрива обширна гледка към Поломието.

Макар и до неотдавна изоставено и обрасло, мястото е известно на местните от стотици години. Те са били водачи на Карел Шкорпил, който се счита за създател на българската археологическа наука и музейно дело и е откривател на останките от първата българска столица Плиска.

Около 1900 г. чешко-българският археолог преминава по поречието на Русенски Лом и по поръчка на БАН описва всички по-интересни археологически обекти и находки. През 1914 г. Шкорпил издава своята книга "Опис на старините по течението на река Русенски Лом", в която има детайли за целия манастирски комплекс над Пепелина и е приложена карта. Интересно е, че в своята книга ученият ясно описва къде се намира един много характерен изпъкнал кръст, издълбан в скалата, който бива търсен години наред и остава скрит, но до неотдавна.

Откриват го Георги Корчев и Сашо Попов след близо двегодишно издирване по време на обработката на пътеката. "Забелязахме кръста случайно, беше скрит зад листата на бръшлян. Видяхме го, докато си почивахме в равната част от пътеката. За нас това беше голяма изненада, защото се оказа буквално пред очите ни, на място, край което сме минавали десетки пъти, а търсихме дълго и очаквахме да е заровен в пръстта", разказва Корчев, който с голяма гордост показва интересния с формата си кръст на туристите по пътеката.

Освен със своята история и предизвикателни пасажи пътеката набира допълнителна популярност и покрай нашумелия роман "Сърце" на Виктория Бешлийска. Книгата е исторически роман, базиран на факти от публикациите на Карел Шкорпил и детайлни проучвания, като голяма част от действието ѝ се развива именно по скалния маршрут над село Пепелина.

Историята от Средновековието разкрива съдбата на исихаст, който се усамотява в монашеската обител в каньона на Черни Лом, а главната героиня отива там, за да го търси. Тя преминава по част от пътеката, за да го открие в една от пещерите, където той се е отдал на единение и молитва. За да направи максимално точно описание на пътеката, Виктория Бешлийска преминава маршрута заедно с водачите на местното туристическо дружество и така успява да опише монашеската обител, която се е помещавала на мястото в миналото.

Книгата "Сърце" предизвика интерес бързо след публикуването си през миналата година и оттогава все повече читатели се свързват с русенския клуб с желание да бъдат водени по маршрута на исихастите. "Тази година започнаха да идват хора, искащи да видят пътеката само заради романа. Те оглеждат в детайл местата на килиите, опитват се да свържат това, което виждат, с описаното в книгата и определено разпалваме любопитството им", споделя Георги Корчев.

За тези, които искат да сверят написаното в романа "Сърце" с действителността, както и за всички, имащи желание да изпитат емоцията от преминаването по отвесна скала и провирането през тесни пещерни отвори, от "Приста" организират регулярно и по заявка турове по Пътеката на исихастите. Препоръка за всички туристи обаче е да не следват примера на носилите цървули и налъми исихасти, а да заложат на туристически обувки и подходящо планинско или спортно облекло. Групите, които се водят по пътеката, включват максимум 10 души и най-често изминават трасето за 1-2 часа.

Макар маршрутът да е обезопасен, по него се използват въжета и друга алпийска спортна екипировка и изисква физическо усилие от преминаващите. Поради тази причина водачите от "Приста" препоръчват хора със слаба физическа подготовка и с изразен страх от високото да не рискуват с пътеката. Преминаването на деца на поне 10-годишна възраст е възможно, като става само в присъствието на родител или друг отговорник и след инструктаж, какъвто трябва да следват всички желаещи да се изкачат по стъпките на исихастите. Достъпът до маршрута е след предварително екипиране с въжета, което се прави от екипа на "Приста" в предходния ден.

Затова е необходимо предварително записване, като заявки се правят поне ден по-рано чрез фейсбук страницата Пътека на исихастите, както и на контактите, отбелязани в Google картата на района.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bramasole avatar :-|
    bramasole
    • + 3

    За исихазма, духовното учение в търсене на единение с Бог, разказва и Владимир Зарев в романа си "Объркани в свободата". Манастирът, от който поема гл. герой като ученик на отец Григорий Палама, се намира в "подножието на Балкана, на половин ден път от Бдин". Романът е интелигентен разказ за възвисяването до Таворската светлина. В творбата има и втора, съвременна сюжетна линия, в която също се набляга на необходимостта от духовна свобода и съвършенство.

    Нередност?
Нов коментар