🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Мачле за душата

В парка футбол се играе за удоволствие, не за победа

   ©  Цветелина Ангелова

Пас, ляво, дясно, коридор са все подвиквания, които бихте чули в цялото им запотено великолепие, ако минете привечер покрай някое от футболните игрища в Борисовата градина. Това е едно от най-добрите места за футбол в София, казват играчите. Избират го, защото е в центъра и е удобно за всеки да се отбие след работа. Естествено, съществува ядро от редовни посетители, но новите желаещи са добре дошли. Достатъчно е да сте с подходящ екип и нагласа. Въпреки че тук няма нищо задължително, спортуващите споделят, че се чувстват зле, когато се наложи да пропуснат мач. Иначе разпускат. Това е причината повечето от тях да идват по няколко пъти на седмица и да комбинират футбола с други спортове.

Настилката е изкуствена, игрищата са оградени, осветени, заети от следобед до късно вечер и резервирани за месеци напред. Единственият им недостатък, коментират футболистите, е, че са на открито. Това обаче не им пречи да играят целогодишно на температури от минус пет до тридесет и пет градуса.

Обединяващото звено за хората, които играят тук, е топката. Мъжкият пол се подразбира, възрастта почти няма значение, а професиите - съвсем. Владислав Николов е на 36, юрист и казва, че футболът му дава много от поне тридесет години: "Разтоварване от ежедневието и така необходимото физическо натоварване, което често липсва в застоялия ни начин на живот. Дава ми голяма емоция и удоволствие. Мисля, че желанието за игра на хората над 35 години все още не е угаснало... Бихме с 11 на 10."

За да влезете в играта, ви е нужен екип. По думите на Влади Харизанов, който е на 30 и е директор в проектантска организация, "за такъв тип терен [с изкуствена настилка] е задължително да имате обувки с грайфер, бутонки или т.нар. стоножки". Подходящо облекло може да се купи за 30-40 лева, а оригиналните фланелки на Ливърпул, като неговата, са по 64 паунда. Нападателят и един от водещите голмайстори играе два пъти седмично и твърди убедено: "Различни хора сме, докато играем. Можеш и да се скараш с някого, но това няма нищо общо с реалния живот."

Комплексът "Спортна София - 2000" предлага възможности и за други спортове, както можете да се убедите сами на www.sportnasofia2000.com или по-добре на място в Борисовата градина.

Все още няма коментари
Нов коментар