🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бургаски киновечери

Фестивалът разчита на интересна концепция и богата програма

В рамките на третото издание на "Бургас филм фест" (20 - 27 юли) ще бъдат показани над 30 заглавия от обещаващи режисьори от държавите, които заобикалят Черно море.

Събитието започва с късометражните "Той каза Мамо" (Русия), "Живот след смъртта" (Гърция), документалният "В (инто)нацията на голямата Одеса", филм за специфичния хумор и градски легенди, свързани с украинския град. Първата вечер завършва с "Безкрайната градина", засега рядко показваният дебют в киното на театралния режисьор Галин Стоев.

Сред заглавията в игралната програма са още награденият от фестивала "Трайбека" "Синът на София" от гръцката режисьорка Елена Псику, "Стремглаво" на Марина Степанска, която сглобява картината на тревогите и надеждите на новото поколение в Украйна, "Йева" на Анахид Абад, миналогодишното арменско предложение за "Оскар". Фигурират две предложения от Турция - "Гостът" и "Дзер".

Организаторите на фестивала се насочват към филми и творци, вече постигнали някакъв успех, за които обаче ще е полезно да участват на събитие, подкрепящо независимото кино. "Като млад фестивал беше нормално да подадем ръка на режисьори с дебютни или втори филми", казва Емил Ованесов, директор на Burgas Film Fest.

"Другото, което е характерно за фестивала, e, че селекцията ни се стреми да дава път на визуално поетични филми и това ясно може да се види в документалната и игралната ни селекция. Развиваме и съпътстващи събития от областта на фотографията, съвременна поезия и проза." Георги Господинов ще представи новия си сборник "Всички наши тела" в рамките на фестивала (26 юли от 19 ч. в "Гранд Приморец"), а омнибус филмът по негови разкази "8'19" е част от програмата. На о. Света Анастасия (известен и като снимачна площадка на "Островът" на Камен Калев) Симеон Венциславов, работил по филмите "Посоки" и "Ага", ще направи работилница по сценаристика между 25 и 27 юли.

Голямата награда ще бъде присъдена от международно жури, съставено от младите италиански режисьори Пипо Медзапеза и Вано Бурдули, дългогодишния сценарист и актьор Христо Илиев-Чарли, полския мениджър Павел Кита, монтажистката и режисьорка Анна Горанова.

Цялата програма на събитието и всички детайли около него: на facebook.com/burgasfilmfest и burgasfilmfest.com

Q&A

Пипо Медзапеза, член на журито на "Бургас филм фест"

Какво е вашето определение за качествен филм?

Трудно ми е да го дефинирам, но мисля, че качественият филм е комбинация от много сработващи се елементи. Без никакво съмнение на първо място той трябва да може разтърси публиката, да я докосне чрез разказ за светове и персонажи. Зрителят трябва да може да се асоциира с тях, дори и ако на пръв поглед те изглеждат далечни от ежедневието му.

Кои филми от балканския и източноевропейския регион са ви направили впечатление?

За съжаление нямам много наблюдения от последните години и ще използвам фестивала като средство да наваксам с това, което се случва. Но обожавам киното на Мирослав Слабошпитски от Украйна, Павел Павликовски от Полша, Кристиан Мунджу от Румъния. Както и по-старите филми на Емир Костурица и Данис Танович.

Имате ли очаквания към това, което ще видите на Burgas Film Fest?

Очаквам да видя добри филми, които да ме провокират да открия нови гледни точки, които ще ми разкажат интересни истории.

Новият ви игрален филм, Il bene mio, е почти готов. Къде се чувствате най-уверен – в пълнометражното, късото или документалното кино? Имате опит и в трите.

Убеден съм, че всяка история има индивидуален начин да бъде разказана. Страшно харесвам късометражните филми заради тяхната компактност и достъпност, тъй като могат да се гледат по-лесно онлайн. Документалното кино ми позволява да не се отнасям, винаги да съм в рамките на контекста на историята. С игралното е обратното – това е платформата, която ми позволява да създавам светове, персонажи, да изградя баланс между реалност и измислица.