🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Червеният килим на Бургас

Burgas International Film Festival едновременно утвърждава артхаус филмите и става пълноценна част от киноживота у нас

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Всичко започва по идея на Емил Ованесов. "Когато тръгна да правя нещо, винаги го довършвам", казва Емил, който тези дни финализира селекцията на новото издание на Burgas International Film Festival (BIFF). Този форум ще се проведе това лято за четвърта поредна година, за да докаже, че събитие с този профил успешно може да съществува и извън София. BIFF ще бъде организиран между 19 и 25 юли, а всички прожекции ще бъдат на открито на различни локации из града.

Сред гостите тази година е турският режисьор Му Тунч, автор на популярна поредица от късометражни филми с участието на личности като Ройшийн Мърфи и Ейша Ардженто, който ще представи пълнометражния си "Арада", филм за истанбулската пънк сцена. Сред предишните гости на фестивала е режисьорът Андреа де Сика, внук на легендата на италианското кино Виторио де Сика и син на Кристиян де Сика, също значимо име.

Емил винаги отговаря на въпросите с широка усмивка и свива рамене, когато трябва да разкаже за трудностите, сякаш фестивалът е плод на ентусиазъм, който никога не е бил под въпрос. Роден е през 1980 г. в Бургас. Завършва история и туризъм във Велико Търново. Установява се в София, а през годините се занимава с организация на корпоративни събития, основава галерия Soleil, а по-късно е творчески директор на ученическия театрален фестивал "Театър в аванс".

В момента живее между Созопол, Бургас и София. Организира събитието с още трима души и отдадени млади доброволци. "Такива събития показват, че има достатъчно хора, които се интересуват от кино, освен това всеки фестивал задава сам по себе си различен акцент. Нашият поглед, например, е ориентиран към по-независимата сцена. Стремим се да показваме визуално издържани филми, носещи поезия в себе си. Също така се опитваме да подаваме ръка на режисьори, които правят своя дебют в киното, да откриваме техния потенциал и се радваме, когато талантът им след това получава международно признание", мисли Ованесов.

Ориентир и добър пример за него са фестивали като тези във Венеция, Ротердам, Истанбул, Карлови Вари. Burgas Film Festival страни от комерсиалните заглавия и е изцяло фокусиран върху филми, които няма да видите на голям екран другаде в страната. "Тази година като че ли се събират филми, в които става въпрос за невъзможната любов." Надява се да направи и втора поредна панорама от филми на бургаски режисьори.

Лятото е подходящо време за фестивала, тъй като привлича част от гостите на града. Според Емил няма как подобен интерес да се постигне през другите сезони - динамиката на града е твърде обвързана с туризма и този фактор няма как да бъде прескочен.

Това, че фестивалът е млад, рядко е било пречка пред дистрибуторите, като според Емил една от причините е, че те разпознават ентусиазма на екипа. "А и те все пак искат филмите им да бъдат гледани."

Докъде се очаква да стигне Burgas Film Fest? Емил се радва, че има подкрепата на общината и това прави бъдещето по-ясно. "Оттук нататък една от най-важните ни задачи е привличането на повече чуждестранни гости с цел обмен на идеи, опит и контакти. Те от своя страна задават различна атмосфера на събитието и провокират интереса на публиката. А и няма и никаква бариера между хората и гостите. Тук няма как да се правиш на звезда. Получава се много истинско и непринудено."

Емил иска с времето събитието да влезе в максимален контакт с хората в Бургас, дори и филмите да не са за масовия вкус. За него е важно очакванията на публиката да бъдат предизвиквани.

"Когато подобно събитие се случи в големите градове по света, то винаги е част от идентичността на мястото. Надявам се в бъдеще да се получи един фестивален дух, с който целият град да живее." Може би по-дълго от лятото.

Какво е включено

Фестивалът за независимо кино направи впечатление още в началото с нестандартната си концепция - в програмата му влизат филми от страните около Черно море. Миналата година голямата награда взе украинският "Стремглаво".

През тази фестивалът ще разшири периметъра и ще влязат заглавия от различни точки от света - резултат от все по-големия интерес на дистрибуторите към BIFF. Събитието няма да се ограничи до прожекциите. Програмата отново предвижда чуждестранни гости, както и работилници по режисура и сценаристика. Програмата предвижда редица чуждестранни гости, мастър клас с номинирания за Оскар Теодор Ушев, изложба на младия фотограф Кирил Пейчев.

В рамките на платформата Burgas Film Lab ентусиасти между 14- и 18-годишна възраст правят първите си стъпки в киното.
Все още няма коментари
Нов коментар