🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Шоуто продължава

"София филм фест" рестартира онлайн и на адаптивни платформи

"Кeep rocking, Kita!", каза Вим Вендерс във видеообръщението си към отложения заради здравната обстановка софийски фест.

В изминалите три месеца Стефан Китанов и екипът му държаха идеята жива, включително с Imagine (по Джон Ленън) фестивални "дни", в които автори говореха задочно за филмите си. Включиха се и Кшищоф Зануси, и очакваният почетен гост Атом Егоян. Сега рестартът е факт, 88 от планираните 170 заглавия ще стигнат до зрителите от 25 юни до 19 юли. Основно онлайн, върху платформата Festival Scope, обслужваща световните фестивални лидери. Също с прожекции на открито до вход А6 на НДК, в градината на Военната академия и зад музея "Земята и хората". Единствените "истински" киносеанси в зала ще са в Дома на киното.

Летният сегмент на феста (защото ще има и есенен в края на септември) е концентриран около конкурсните програми, международното жури ще заседава задочно. Води го британският режисьор Питър Уебър ("Момичето с перлената обица"), сред членовете са продуцентите Николас Селис ("Рома" ) и Джим Старк ("Мистериозният влак" на Джим Джармуш).

Силно българско присъствие

В конкурсите за първи и втори филм, в балканския, късометражния и документалния. "Сестра" на Светла Цоцоркова (с призове от Сан Себастиан и Котбус) е в главната надпревара заедно с "18% сиво" на Виктор Чучков.

Другото българско име е Елица Петкова със снимания в Германия "Риба, плуваща по гръб".

"Бащата" ("Кристален глобус" от Карлови Вари) на тандема Грозева/Вълчанов ще спори в балкански контекст. Заедно със "Сестра" и миналогодишния "3/4" на Илиян Метев той очертава ползотворна линия в новото българско кино - семейните връзки са вкарани в екзистенциална рамка, погледнати през мек хумор. Цоцоркова присъства и в българския Късометражен конкурс (бивш "Джеймисън") с "Бони и Льони".

Другите талантливи заявки тук са Ралица Петрова ("Безбог") с Better Nature, Богданов/Мисирков с "Най-сладкото", Йордан Петков (внук на Йордан Радичков) с "Нощна смяна". В международния документален конкурс е "Пасажери" на класика Здравко Драгнев и любопитният "Гьолът" на работещата в Германия Христиана Райкова, разказващ за "народния" топъл басейн на варненския плаж, събиращ чешити от години.

Лауреатите

"Паразит", за който светът продължава да говори, ще открие събитието. Направилият история на оскарите с едновременното му номиниране в международната игрална и пълнометражната документална категории "Медена земя" от Северна Македония е задължителен. За Тамара Котевска и Любомир Стефанов хуманността е екологично застрашена ценност.

Номинираният също за "Оскар" "Пещерата" е за лекарки в подземна болница в Сирия. Иранският "Ялда, нощ за прошка" е с приза за международна драма от Сънданс 2020, оператор е Юлиян Атанасов ("Източни пиеси"). Агнешка Холанд е представена с "Шарлатан" от "Берлинале". Марко Белокио присъства с "Предателят" и историята на Томазо Бушета, съперникът на Дон Корлеоне. Лука Маринели е с актьорската награда от Венеция за централната роля в новата екранизация на "Мартин Идън". "Младият Ахмед" на известните Братя Дарден е с наградата за режисура от миналогодишния Кан.

Съкровища за откриване

Джералдин Чаплин блести в "Босият император", политическата комедия и българска копродукция ще бъде показана в Платформа А6 след връчването на наградите на 6 юли. Винаги различният Вернер Херцог е тук със "Семейна романтика ООД", бюро за услуги в Токио праща актьори за семейна утеха.

"Извинявайте, че не ви намерихме" на реалиста Кен Лоуч е за надеждите на обикновения човек, в случая свързани със семеен микробус. "Децата на Айседора" е драма през танц и с наградата за режисура от Локарно. "Тяло Христово" на поляка Ян Комаса беше сред петте номинирани на оскарите. Чудесни български деца ще видим в главните роли на германската копродукция "Кръвта на пеликана". "Случаят Макавеев, или процесът в киносалона" е удостоен със специална прожекция, възстановява задочния линч над Душан Макавеев, един от големите автори на 70-те години ("Мистериите на организма"), организиран от колегите му в родината под диктовка на партията. Пак със специална прожекция е "Физика на тъгата" на анимационно-литературния тандем Теодор Ушев - Георги Господинов.

Подробностите за наемане (цена 8 лв.) и гледане на заглавията са на https://siff.bg/.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    agd59683897 avatar :-|
    Любомир Калинов

    Виктор Мосоцки е известен в Македония с множество измами. Опитва се да ограбва български граждани с лиценз от Македония.Запалил е поне 53 съвестни граждани на европейски съюз.

    Нередност?
Нов коментар