Кино: "Петима от една кръв"

Спайк Ли за войната, старите вини и новия егоизъм

Оценка: 4 от 5

Още от същото: "Взвод".

Те наричат себе си Da 5 Bloods, както е и оригиналното име на филма, собствена продукция на Netflix. Трябваше да бъде извън конкурса в Кан, сега е най-стриймваното заглавие на платформата в отминалия месец. Толкова навременен, че има епизод със събрание на движението Black Lives Matter. История и настояще вървят заедно, расовата война е болка, колкото и виетнамската.

Четирима тъмнокожи ветерани са в днешен Сайгон (Хошимин) с двойна мисия. Явната е да върнат обратно останките на взводния си командир, петия брат по кръв. Тайната е да приберат един сандък със златни кюлчета от разбил се самолет на ЦРУ, който са заровили тогава в джунглата. Всеки идва с драмата на мирното си приспособяване, открояват се тези на Отис (Кларки Питърс) и Пол (Делрой Линдо, предричат му "Оскар"). Първият разбира, че има пораснала дъщеря от виетнамската си приятелка. Вторият е с незаличени травми и вини, отхвърленият му син се явява неканен, за да го пази от самия него.

Спайк Ли няма предел в средствата, политическият колаж се редува с пълнокръвен военен филм със стрелби и засади, разредени с моменти на сантимент и хумор, увенчани в миговете на катарзис и просветление с монолози директно към камерата. Тотален и яростен филм, в който еклектиката е от искреност.

Напомнено е, че Джордж Вашингтон е имал 123 роби, в архивен кадър Мартин Лутър Кинг казва, че Америка никога не е била Америка за чернокожите си граждани. Нестабилният Пол е фен на Тръмп, наречен "риалити клоун" и "клансмен в Овалния офис". Диско барът се казва "Апокалипсис сега", когато подпийналите приятели излизат от него и сакато виетнамче хвърля в краката им пиратка, те залягат наистина. Има още хеликоптери на фона на огромно разтопено слънце, иронично Вагнер, когато корабчето на приятелите потъва в джунглата. И един нов Курц (сега Пол), който прошепва с налудничавата усмивка на Брандо, че старата лудост не е свършила. Тя е в кръвта на Америка.

Все още няма коментари
Нов коментар