🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Провинцията според Рем Кулхаас

Taschen издаде каталога към все още несъстоялата се изложба Countryside по проект на нидерландския архитект в "Гугенхайм"

Strelka Institute for Media, Architecture and Design
Strelka Institute for Media, Architecture and Design
Strelka Institute for Media, Architecture and Design    ©  Strelka Institute for Media, Architecture and Design
Strelka Institute for Media, Architecture and Design    ©  Strelka Institute for Media, Architecture and Design

Пише ли съвременният човек некролога на пространствата извън големите градове, или бъдещето им зависи от заселващите се там имигранти? Подобни въпроси вълнуват един от гениите в архитектурата, роденият в Ротердам Рем Кулхаас. Създателят на ОМА се определя и като философ, а неговите последни проекти подкрепят допълнението във визитката му.

"Хората могат да населят всичко", отбелязва 75-годишният Кулхаас, който не спира да провокира с архитектурните си творения, дълбокомислените лекции и изложби. Преди година той създаде креативното студио AMO към архитектурната си компания ОМА в Ротердам, което да разработва "страничните" му идеи. Сред тях попада и мащабният проект Countryside ("Провинцията") - изложба, есе, лекция и кратки филми, занимаващи се със съдбата на необятните пространства извън големите градове. Изложбата, която трябваше да бъде открита през февруари в нюйоркския музей "Гугенхайм", изследва защо и как се видоизменят онези територии по света, които съвременният човек изоставя, за да се установи в големите градове.

Това, което наричаме провинция, всъщност представлява 98% от земната площ, която днес е подвластна на климатичната криза, екологичната катастрофа и миграцията. И която според наблюденията на Рем Кулхаас и екипа му се обезлюдява и механизира (тоест превръща се в роботизирани промишлени центрове). Проучването проследява промените във Фукушима, в малък германски град, изцяло населен с мигранти, и в централносибирски район, изоставен от местното население. От Китай до Америка наблюденията на Рем Кулхаас са, че промените са необратими и видоизменят не само земята, но и нравите, икономиката, политиката и така повлияват на глобалното развитие.

Изложбата в "Гугенхайм", която засега е на пауза, включва интервюта и видеоклипове, заснети в изследваните местности. Те са качени на официалния сайт на музея. Междувременно германското издателство Taschen издаде официален каталог на изложбата със снимки, анализи и прогнози.

Все още няма коментари
Нов коментар