🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Техеран, чуваме ли се?

Акцентите на онлайн изданието на фестивала за африканско и близкоизточно кино MENAR

Иранският "Животът ми във втори курс"

Фестивалът за кино от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка Sofia MENAR започва на 15 януари и отново е първото голямо годишно киносъбитие у нас. В условията на продължаващи ограничения тринадесетото издание ще се проведе онлайн на стрийминг платформата Neterra.

Липсата на жив досег с киното все пак не отнема от достойнствата в програмата: както винаги, голяма част от заглавията имат успех на големите международни фестивали и са създавани в трудни условия, често заради политическия контекст в своите държави. MENAR представя 33 игрални, документални и късометражни филма, които не биха стигнали до България по друг повод.

Иранският "Пазачът на затвора" разказва за избягал затворник, който иска да подреди живота си, a турският "Писма на съдбата" също е посветен на темата за затворничеството и свободата. Документалният "Пънк завинаги" се фокусира върху миниатюрната, но устояваща на консерватизма пънк сцена в Мароко. Програмата дава рядка възможност да видим филм от Афганистан - "Глигани", разказва за вдовица, която се готви да се омъжи повторно, но разбира, че първият ѝ мъж всъщност е жив. Документалният "Сафарнома" отвежда на пътешествие из Таджикистан и местата, с които режисьорката Шарофат Арабова свързва детството си.

Порядките и темите табу са основна тема в иранския "Да мине нощта", в който момиче се съгласява да се снима в предизвикателна фотосесия, но при условие, че снимките ще бъдат разпространявани единствено зад граница, то не е спазено и животът ѝ коренно се променя.

Организатори са сдружение "Позор", които въпреки ограниченията и трудностите през миналата година успяха да реализират MENAR, Седмица на иранското кино и фестивала за документално кино Sofia Biting Docs.

Информация за програмата и билетите на https://neterra.tv/festival/menarfest. Достъп до всички филми в селекцията струва 30 лв. Заглавията ще бъдат активни от 15 януари, 19 ч.

И още кино от региона

След разрушителните взривове в Бейрут на 4 август Netflix пусна поредицата Made in Lebanon, която обединява 34 ливански филма, и подпомогна местната филмова индустрия с половин милиона долара.
Все още няма коментари
Нов коментар