🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Световно варненско лято

Акценти от международната програма на "Варненско лято" и "Световен театър в София"

"Сирано дьо Бержерак"    ©  Marc Brenner

След миналогодишното преминаване наесен и онлайн, това лято двата най-големи международни театрални форума в страната се завръщат на живо. Международният театрален фестивал "Варненско лято" ще реализира своето 29-о издание (30 юни - 12 юли), а платформата "Световен театър в София" - своето 15-о (3 - 21 юли).

Заради логистически затруднения броят на събитията във Варна е по-малък от обичайния и с акцент върху едни от най-интересните български спектакли от последните два сезона, които са по-камерни и могат по-лесно да пътуват. Същевременно в София програмата е балансирана между 3 спектакъла на живо и 3 театрални прожекции в Дом на киното.

Двата спектакъла на запис са "Сирано дьо Бержерак" от Лондон, силно нашумял модерен рап прочит на класическата пиеса на Едмон Ростан с участието на кинозвездата Джеймс Макавой, и "Деца на слънцето" - актуална версия на класическата пиеса на Максим Горки от "детето-чудо" на руския театър, режисьорът Тимофей Кулябин. Документалният филм "Станиславски. Страст за живот" е за големия режисьор и методолог, систематизирал основите на психологическия театър, валидни и до днес, Константин Станиславски.

Столичната програма ще се открие на 3 юли в Театър "Българска армия" с един от последните спектакли на нашумелия млад режисьор и надежда за балканския театър, Игор Вук Торбица, чийто житейски път прекъсна трагично през юни 2020. Авторската му версия на класическата френска комедия на Молиер "Тартюф" (копродукция на театрите в Сомбор и Нови Сад, Сърбия) му донесе награда на публиката на фестивала БИТЕФ в Белград през 2019. Постановката представя съвременното превъплъщение на прочутия лицемерен свещеник от XVII век, който майсторски прикрива своя алчен прагматизъм и хищнически инстинкти зад фасадата на набожност. Новият Тартюф е с харизмата на изкусния манипулатор, добре познат днес от медиите и политиката, обигран и излъскан в маниерите, но безпардонен в действията си. Първата, която бързо разпознава лицето зад маската, е слугинята Дорина (брилянтно изиграна от Хана Селимович), която в това представление заема централна роля и историята е разказана през нейните очи.

Следващ акцент в програмата за София и Варна е на сцените на ДНК в Национален дворец на културата и на варненския Куклен театър. Спектакълът "Зловещата долина" на режисьора Щефан Кеги от прочутия алтернативен немски колектив "Римини протокол" е необичаен в най-директния смисъл, защото е без актьори. Или всъщност актьор има, но той не присъства физически, а чрез свой аватар. Действащо лице на сцената е робот с чертите и гласа на актьора Томас Мелле (който е и автор на текста), а "зловещата долина" от заглавието е понятие-метафора, въведено през 70-те от японски професор по роботика. То обозначава странния ефект (спада на дружелюбност), който андроидните роботи предизвикват заради своята изумителна прилика с човека. Въздействащият спектакъл, представян преди пандемията на няколко международни сцени, е размишление върху все по-размиващите се граници между природата и технологиите.

Акцентът в другите два международни спектакъла на живо е природата на човешкото тяло и неговата виртуозност. Спектакълът "Фламенко: Възраждане" на прочутия Фламенко Балет Барселона (7 юли - Сатиричен театър, и 9 юли - Фестивален и конгресен център Варна) е динамичен микс между страстно испанско фламенко с джаз и съвременен танц на фона на спираща дъха музика на живо. Вдъхновяващото усещане за свобода, което движението носи, е в основата и на специално създадения за Варна вертикален танц "Полетът". В него вечерта на 7 юли въздушните акробати от нидерландската компания "Bencha Theatre/AIRA" ще танцуват върху стените на фасадата на Фестивалния и конгресен център в акомпанимент с музиката на българската изпълнителка Керана и нейната група "Космонавтите".

Съорганизатори на МТФ "Варненско лято" и "Световен театър в София" са Министерство на културата, Столична община и община Варна. Гостуването на спектаклите се осъществява с подкрепата на Гьоте - институт София, Институт "Сервантес" - София, Посолство на Кралство Нидерландия, Сдружение "Антракт".

Спектаклите ще бъдат представени при 50% допустима запълняемост на залите.

Пълна програма и информация за билети на www.viafest.org