🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Всичко за майките

С новия си филм "Madres paralelas" испанският режисьор Педро Алмодовар се връща към света на жените и майчинството с Пенелопе Крус в главната роля

Madres paralelas
Madres paralelas
Madres paralelas    ©  Madres paralelas
Madres paralelas    ©  Madres paralelas

На 9 август испанският графичен дизайнер Хавиер Хаен публикува в профила си в Instagram (има 82 000 последователи) последната си творба: първия (или тийзър) плакат за новия филм на испанския режисьор Педро Алмодовар "Madres paralelas". Социалната мрежа цензурира образа на зърно от женска гърда във формата на око, от което се стича капка мляко и заплаши дизайнера със затваряне на профила, ако продължава да поства плаката.

Моменталният и много силен обществен отзвук, изразяващ се освен в коментари срещу цензурата, също и в максимално разпространяване на плаката в социалните мрежи, доведе до официално писмено извинение от страна на Facebook (компанията собственик и на Instagram). Те казаха, че "правят изключения от нормите си срещу голотата при определени обстоятелства", сред които и художественото съдържание в случая, и възстановиха снимките.

Алмодовар благодари за оказаната обществена подкрепа и каза, че трябва да сме нащрек, преди машините да започнат да решават какво може или не може. "Винаги съм вярвал и доверявал на доброто у непознатите, но когато става въпрос за хора, не за алгоритми." Няколко дни след това беше представен финалният плакат, нямаш нищо общо с първия, също дело на Хавиер Хаен.

Филмът "Madres paralelas" беше избран да открие кинофестивала във Венеция на 1 септември. Директорът на "Мостра" Алберто Барбера изрази благодарност от привилегията там да бъде показан за първи път този "чувствителен портрет на две жени, свързани от бременност с непредвидими последици, женска солидарност и сексуалност, която се изживява с пълна свобода и без лицемерие".

Той припомни, че Алмодовар е носител на "Златен лъв" за цялостно творчество през 2019 г. За първи път испанският режисьор участва във Венеция през 1983 г. с филма "Съмнителни наклонности". През 1988 г. пак там се състои премиерата на "Жени на ръба на нервна криза" (за него Алмодовар печели наградата за най-добър сценарий), "филмът, който бележи окончателния му триумф на международната сцена".

Любопитно е, че през 2020 г. Алмодовар представи във Венеция тридесетминутния филм "Човешкият глас", а главната актриса в него Тилда Суинтън на свой ред бе наградена със "Златен лъв" за цялостно творчество.

По думите на Алмодовар "Madres paralelas" разказва за две жени, които делят стая в родилното отделение, раждат в един и същи ден и имат паралелни истории. Освен любимата актриса на Алмодовар Пенелопе Крус тук участват младата актриса Милена Смит, утвърдената Аитана Санчес Хихон, както и емблематични имена от филмографията на Алмодовар като Роси де Палма и Хулиета Серано.

В испанските кина премиерата на филма първоначално бе обявена за 10 септември, но след това отложена за 8 октомври. Алмодовар редовно изразява своя професионален, но и личен ангажимент към кинозалите. Затова той в голяма степен планира и завършва филмите си така, че тяхната премиера да съвпада с най-оживеното за посещения в кината време.

"Madres paralelas" ще закрие кинофестивала в Ню Йорк на 10 октомври.

Все още няма коментари
Нов коментар