🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Месецът на Кристо

Изложби и събития по света и у нас съпътстват откриването на опакованата Триумфална арка в Париж на 18 септември

Кристо и Жан-Клод по време на създаването на инсталацията "Чадърите" в Япония, 1987-88.
Кристо и Жан-Клод по време на създаването на инсталацията "Чадърите" в Япония, 1987-88.
Кристо и Жан-Клод по време на създаването на инсталацията "Чадърите" в Япония, 1987-88.    ©  Wolfgang Volz
Кристо и Жан-Клод по време на създаването на инсталацията "Чадърите" в Япония, 1987-88.    ©  Wolfgang Volz

Силата на духа триумфира, при това съвсем буквално, в реализирането на последния проект на Кристо (1935 - 2020) и Жан-Клод (1935 - 2009) - Опаковането на Триумфалната арка в Париж. Във френската столица от няколко месеца се изпипва всеки детайл от голямата мечта на родения в България артист, който още през 1962 г. прави фотомонтаж на опакованата арка.

От 18 септември до 3 октомври една от най-разпознаваемите френски забележителности (строежът й започва по времето на Наполоен Бонапарт през 1806 г. и завършва 30 години по-късно) ще се превърне в произведение на изкуството благодарение на размаха на идеите на Кристо, който приживе определя себе си като ирационален и съвършено свободен артист. "Никой няма нужда от проектите ми. Светът може да живее спокойно без тях, но аз и приятелите ми - не." Списъкът на приятелите и почитателите му е толкова голям, че в Париж се очакват орди от посетители (въпреки затегнатите мерки срещу разпространението на ковид), които вече резервират онлайн билети за посещение във вътрешната част на арката на стойност 13 евро (билетът се купува от сайта на Френските монументи и всички постъпления отиват във фонд за грижа за паметниците). За да се насладят изцяло на красотата и въздействието на опакованата Триумфална арка, френските власти затварят за автомобили булевардите около арката в определени часове през почивните дни.

През 1958 г. Кристо среща в Париж своята партньорка в живота и изкуството Жан-Клод и неслучайно именно този проект носи силна емоционална стойност.

На официалния сайт на фондацията на Кристо и Жан-Клод се намират всички детайли около проекта - от зараждането на идеята до финансирането му (на стойност 14 милиона евро), както и линк към стрийминга на живо на откриването.

Докато не само парижани чакат това събитие, в София също са предвидени няколко изложби, посветени на Кристо и Жан-Клод.

На 8 септември в СГХГ се открива изложбата "Кристо и Жан-Клод, Живот=Творби=Проекти" с фотографии на дългогодишния им официален фотограф и неотлъчен спътник Волфганг Фолц. Куратор на изложбата е изкуствоведът Матиас Коденберг, който открива силен социален и политически акцент във всеки един от реализираните от двойката 24 проекта. "От техните проекти научаваме не само за същността на изкуството. Те вероятно разкриват повече за политиката, за социалното и икономическото състояние на дадена държава, отколкото всяка статистика, проучване или учебник по история", смята кураторът.

До 7 ноември, когато е финалната дата на изложбата, в Софийската градска художествена галерия ще се провеждат и други интересни събития, свързани с изкуството на Кристо и Жан-Клод. Сред тях се открояват лекция на Софи Дюпле, главен куратор в центъра за съвременно изкуство в Париж - Помпиду, където миналата година се организира експозицията "Кристо и Жан Клод: Париж"; лекция на Матиас Коденберг - куратор на изложбата в СГХГ и личен приятел и изследовател на творчеството на Жан-Клод и Кристо, както и лекция на българския артист Лъчезар Бояджиев. Предвидени са безплатни гидове, детски работилници, филмови прожекции, но все още не са потвърдени окончателните дати, зависещи изцяло от постоянно променящите се ограничителни мерки. Затова от галерията препоръчват да следим официалния сайт https://sghg.bg

От 2 до 15 септември и от 7 до 24 септември 2021 г. се представят две изложби на открито с творби от Музейната сбирка на НХА, които ще бъдат разположени в Градската градина и в градинката на "Кристал" в София. Оригиналните фотографии са част от Музейната сбирка на Националната художествена академия. През 2005 г. по случай своята оседемдесетгодишнина Кристо и Жан-Клод даряват сто двадесет и два собственоръчно подписани отпечатъка на техни постери и рисунки. Шестдесет броя от тях са представени на изложба през същата година в галерия "Академия", по времето на която са откупени от белгийския колекционер и меценат Хуго Вутен. Желанието на Кристо и Жан-Клод е сумата от продажбата да бъде предназначена за новата сграда на Художествената академия. Така те стават и първите частни дарители в акцията за набиране на средства за построяване на ново крило на художествената академия.

На вълна Кристо е и столичната галерия "Vivacom Art Hall Оборище 5", където от 9 до 16 октомври е отворена ретроспективна изложба на Кристо и Жан-Клод, посветена на опаковането на Триумфалната арка в Париж. На 18 септември официалното откриване на опакованата арка ще бъде излъчено на живо от Париж.

Междувременно в българския културен център в Париж се показва експозиция, свързана с детството на родения в България Христо Явашев.

От 16 септември до 30 ноември експозицията, разположена в изложбената зала на центъра - "Кристо. От Габрово до Триумфалната арка", ще представи 30 рядко показвани досега произведения на изкуството, фотографии и факсимилета, посветени на ранните му години.

Все още няма коментари
Нов коментар