🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ангела не носи "Прада"

Изложба в Берлин показва връзките между държавните лидери и известните фотографи, които ги снимат

Меркел и Обама на срещата Г-7 през 2015 г.
Меркел и Обама на срещата Г-7 през 2015 г.
Меркел и Обама на срещата Г-7 през 2015 г.    ©  Пит Суза
Меркел и Обама на срещата Г-7 през 2015 г.    ©  Пит Суза

През юни 2015 г. германската канцлерка Ангела Меркел домакинства срещата на Г-7 в град Крюн, в Баварските Алпи. Тогава официалният фотограф на Белия дом Пит Суза улавя разговор насаме между Меркел и американския президент Барак Обама преди общата снимка в замъка Елмау с останалите участващи лидери.

Сега снимката е част от изложбата Politics on Stage (до 25 септември) в галерия Camera Work в Берлин. Над петдесет фотографии от 1945 г. до днес проследяват начина, по който са представяни световните политици и държавни лидери. Става въпрос не толкова за репортажни, а по-скоро за художествени творби на известни фотографи като Браян Адамс, Даниел Бискуп, Херб Риц, Алберт Уотсън.

Фокусът на изложбата е насочен към фигурата на Ангела Меркел и предстоящите избори за неин заместник в Германия. Характерни аспекти за начина, по който тя е била представяна през годините, са непретенциозният външен вид и доста минималистичния "сценичен декор".

Според организаторите на изложбата от края на XX век визуалният език на политическите портрети се е развил в посока все по-трайно настаняване в общественото съзнание и създаване на определена представа за характера и индивидуалните ценности. В този смисъл все по-важна е ролята на фотографите и отношенията им с политическите личности.

Доста по-скучният репортажен подход отпреди половин век е заменен с комплексни продукции, които по нищо не отстъпват на модните фотосесии, а често зад обектива стоят едни и същи фотографи, като например Патрик Демаршелие, Еухенио Рекуенко, Надав Кандер. Портретите на известни политици в същото време стават част от художествената фотография.

"Фотообразите на политиците от висшия ешелон и на държавните глави се превърнаха във влиятелен инструмент. Въздействието им днес е още по-силно вследствие на практика неограничения достъп до визуално съдържание в интернет, с което разполагаме", казват от Camera Work.

В изложбата е показана и друга известна снимка на 67-годишния Пит Суза, на която Мишел и Барак Обама се качват в асансьора на път за бала по встъпването му в длъжност като президент на 20 януари 2009 г. Суза е официален фотограф по време на управлението на Барак Обама, като е заемал същата длъжност и при администрацията на Роналд Рейгън (1983-1989).

Обама и Меркел участват и в известната серия Close Up на 52-годишния германски фотограф Мартин Шьолер. В нея той показва лицето в максимално близък план винаги под еднакъв ъгъл и осветление, както и липса на иначе често използваните разкрасителни филтри. Според Мартин Шьолер политиците в неговите снимки са с доста близко до реалността изражение, дори това да се дължи на простата причина, че като цяло не разполагат с особени актьорски заложби.

За корицата на сп. Time през август 2015 г. в ролята си на кандидат-президент в предварителните избори на републиканската партия Доналд Тръмп се съгласява да позира пред Мартин Шьолер с емблемата на САЩ, 27-годишният плешив орел, наречен Чичо Сам. Птицата, придружавана от соколар, се озовава от Тексас на 25-ия етаж на кулата "Тръмп", в неговия кабинет, разказват за фотосесията от Time. Орелът реагира с известна инстинктивна агресивност на несигурността на бъдещия американски президент, но все пак снимките завършват с успех.

Все още няма коментари
Нов коментар