Домашно кино: Ди Каприо, Ник Кейв, корейски трилър и още в стрийминг и TV премиерите

Няколко предложения за дългоочаквани премиери през празничните дни

Don't Look Up

На финала на годината излиза едно от най-очакваните филмови заглавия, продуцирано от стрийминг платформата Netflix.

За новата си драматична комедия режисьорът Адам Маккей (The Big Short, Vice, Step Brothers и др.) събира куп звездни имена - Леонардо Ди Каприо, Дженифър Лорънс, Мерил Стрийп, Джона Хил, Кейт Бланшет, Тайлър Пери, Марк Райлънс, Тимъти Шаламе, Ариана Гранде и др.

ДиКаприо и Лоранс влизат в образите на астрономи, засекли комета, насочила се към Земята. Единствените хора, които осъзнават какво предстои, а именно - че планетата ще бъде разрушена, са те двамата. Но неизвестните учени се сблъскват с недоверието на хората и най-вече със скептицизмът на жената-президент на САЩ (Мерил Стрийп) и нейния досаден син и шеф на кабинета ѝ (Джона Хил).

Премиера, Netflix, 24 декември

Музикална кутия

Документалната поредица на HBO ни развежда въздействащо и откровено през кариерите и неразказаните истории на популярни световни музиканти като Аланис Морисет, Кени Джи, Робърт Стигууд, Juice World. В първия епизод на поредицата гледаме какво се случва на фестивала "Уудсток" през 1999 и как той се превръща в най-драматичното музикално събитие за последните десетилетия.

Премиера, HBO GO

Изгубените съкровища: Гробниците на древните маи

Екипи от експерти от цял свят се отправят към различни археологически обекти и с помощта на сканиращи технологии, летателни устройства с лазери, CGI и уникален достъп до разкопки в три държави, се опитват да разкрият тайните на възхода и падението на могъщата и сложна древна цивилизация на маите. В продължение на 3 000 години маите доминират в Централна Америка, докато в един момент не изчезват от лицето на земята.

Филмът в две части прави истински пробив в разбирането ни за случилото се, като представя работата на специалистите в няколко археологически обекти - Копан в Хондурас, Сан Клаудио в Мексико и Тикал в Гватемала.

Премиера, Viasat History, 24 декември, 21:15 ч.

The Lost Daughter

Режисьорският дебют на актрисата Маги Джиленхол вече беше отличен с висока награда - за най-добър сценарий на тазгодишния кино фестивал във Венеция.

Филмът стъпва на основата на едноимения роман на Елена Феранте от 2008 г., а в главните му роли са Оливия Колман, Дакота Джонсън и Джеси Бъкли. Във фокус са преживяванията на Леда (Колман), чиито внимание по време на самотната й ваканция край морето, бива привлечено от млада майка и нейната дъщеря. Семейство изнервя Леда и я потапя назад към спомените за майчинството й и необичайния избор, който някога е направила...

Премиера, Netflix

Далеч от брега

В "Българската киновечер" БНТ ще излъчи последния до момента игрален филм на режисьора Костадин Бонев. В ролите са Пенко Господинов, Стефан Вълдобрев, Марий Росен, Жорета Николова, Йоана Буковска - Давидова и др.

В ревюто си от 2019 г., Янко Терзиев пише: "Бонев стъпва върху алегоричния и репресиран роман на Евгений Кузманов "Чайки далеч от брега" (1983), в който България е призрачен кораб, загубил посоката си."

БНТ, 26 декември, 20:30 ч.

Хари Потър: Турнир на домовете в "Хогуортс"

Специалната поредица от четири части отбелязва 20-годишнината от излизането на първия филм за Хари Потър. Феновете ще се изправят един срещу друг в турнир, за да тестват познанията си.

Премиера, HBOGO

Death to 2021

Каква беше 2021 година - ще я видим разказана от комичен и саркастичен ъгъл. Фалшивият документален филм събира архивни кадри, събрани през годината с коментари от измислени герои, изиграни от Хю Грант, Люси Лиу, Трейси Улман, Самсън Кайо, Джо Кийри, Уилям Джаксън Харпър, Стокард Чанинг, Кристин Милиоти, Даян Морган и други. "Death To..." поредицата имаше и издание за 2020 г.

Премиера, Netflix, 27 декември

Джейми: Заедно на Коледа

Топ готвачът ни кани в кухнята си, за да сподели празнично меню, съдържащо коктейли, хапки, подноси с блюда и впечатляващ десерт, както и чудесна алтернатива на традиционното печено за Коледа. В двата специални епизода ще видим идеите му за вкусни менюта за празника, които можем да приготвим вкъщи без стрес и независимо от броя гости, които очакваме.

Премиера, 24Kitchen, 27 декември, 13:00 ч., излъчване всеки понеделник от 13:00 ч.

The Silent Sea

Тази година хитът сред сериалите е южнокорейският Squid Game, превърнал се и в най-гледаната оригинална продукция на Netflix. Скоро след излъчването му стрийминг платформата представя още едно заглавие от Корея.

Постапокалиптичната фантастика ни пренася в 2075 година, където, вследствие на климатичните промени, Земята прилича на огромна пустиня. Водата и храната не стигат, затова е сформиран специален екип, който да стигне до изоставената лунна база "Тихото море". В нея се намира мистериозна проба, която би могла да реши земния проблем, но, разбира се, нищо не е такова, каквото изглежда. Действието се развива в рамките на 24 часа, а епизодите са 8.

Премиера, Netflix

Един много английски скандал II

Вторият сезон на сериала няма да продължи историята на лидера на либералите Джереми Торп (Хю Гранд), който слага край на бляскавата си политическа кариера след опит да убие бившия си любовник (Бен Уишоу).

Новите епизоди разказват за друга, също толкова скандална история от Великобритания, а именно - шеметният развод на херцога и херцогинята на Аргайл, потресъл консервативната британска общност през 60-те години на XX век.

Премиера, HBOGO, 1 януари

Идиотска молитва: Ник Кейв сам в "Александра Палас"

Основателят Nick Cave and The Bad Seeds, композиторът и певец Ник Кейв преработва 22 от своите песни в акустични соло изпълнения на пиано. Изпълнението му в безлюдната лондонска зала "Александра" са записани на живо през 2020 г., докато всякакви концерти са забранени на фона на ранната фаза на пандемията. Впоследствие изпълнението излиза като музикален филм и лайв албум. 89 минути откровение, богат звук и болезнена интимност.

Премиера, HBOGO, 31 декември

Mother/Android

Действието на научнофантастичния сериал се развива в близкото бъдеще и представя историята на младата Джорджия (Клои Грейс Мориц) и нейния приятел Сам (Алджи Смит). Те очакват бебе, но преди да станат родители, двамата трябва да оцелеят по време на неочаквана война с екземпляри на изкуствения интелект и да стигнат до "Ничията земя" - последната човешка крепост. Режисьор е Матсон Томлин (Project Power и The Batman)

Премиера, Hulu Original

The Book of Boba Fett

След финала на втория сезон на The Mandalorian легендарният ловец на глави Боба Фет също получава свой спиноф на малкия екран. В него Фет (Темуера Морисън) и наемникът Фенек Шанд се движат в паралелните междузвездни светове и се завръщат на планетата Татуин. Там двамата поемат контрола върху територията, която преди това е била под властта на Джаба Хътянина и неговия престъпен синдикат.

Премиера, Disney+ Original, 29 декември

Матрицата - Трилогията

С излизането на четвъртия епизод на култовата сага на Уашовски и навръх Нова година, HBO ни предлага да си преживеем отново трилогията, започнала през 1999 г.

Премиера, HBO, 31 декември, 18:30 ч. и в HBO GO

Непознати води с Джереми Уейд

В три едночасови епизода водещият Джереми Уейд изследва най-забележителните реки, езера и морета на планетата, за да разкрие тайните на тези необикновени места.

Премиера, National Geographic, 2 януари, 22:00 ч. Излъчване всяка неделя от 22:00 ч.

Топ 10 на 80-те

Поредица, която ни припомня някои от най-паметните аспекти на поп културата от 80-те, като класира десетте най-популярни играчки, реклами, джаджи, храни, облекла и ключови моменти на десетилетието - от пускането на музикалния канал MTV и първият компютър Apple Macintosh до залеза на Мечето Ръкспин и веригата за бързо

хранене Wendy's Super Bar.

Премиера, National Geographic, 5 януари, 22:00 ч. Излъчване всяка сряда от 22:00 ч.