🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Думите на 2021

Новите обществени явления намериха отражение в езика

Shutterstock    ©  Shutterstock

Краят на годината винаги е време за равносметка. А 2021 г. не беше скучна в нито един аспект - политика, икономика, общество. Опитахме се да съберем думите и изразите, които запечатаха събитията на тези бурни 12 месеца.

Речникът по английски език на Кеймбридж (Cambridge Dictionary) определи рerceverance (постоянство, упоритост, настойчивост - бел. ред.) за думата на годината. Имат се предвид "постоянни усилия, насочени към постигането на нещо, дори когато това е трудно или отнема много време". Пандемията повлия на избора на речника на Оксфорд за 2021 г., който този път се спря на една-единствена дума: vax. Речникът на Collins заложи на новите технологии и NFT като съкращение за незаменим токен, който според речника е "уникален цифров сертификат, регистриран в блокчейн, който се използва за записване на собствеността върху актив като произведение на изкуството или колекционерска стойност." и т.н.

През 2021 г. в България излезе (за първи път от 2001 г. насам) "Речник на новите думи в българския език", дело на авторски колектив от Института за български език "Проф. Любомир Андрейчин" в БАН. В речника са включени обновени думи (например "облак"), нови съставни названия и терминологични съчетания като "дигитално неравенство", "кръгова икономика", "молекулярна кухня" и нови фразеологизми като "перфектната буря".

Ето някои неофициални думи, изрази и названия, които чувахме у нас:

Антиваксър - до миналата година се свързваше с хора, които са против ваксините въобще, докато през последната година в България се използва специфично за хора, които отричат ваксините срещу ковид.

Проваксър също беше непознат досег израз в българския език. Отговорът на антиваксърите беше простичък - "всеки сам си преценя".

Ковидиот - използва се за човек, който е на противоположно на вашето мнение по темата за коронавируса, ограничителните мерки, ваксините и всичко, свързано с пандемията.

Бустър, или трета, подсилваща доза на ваксините срещу ковид.

Джендър - социално конструиран пол; с този смисъл понятието започва да се използва от американските феминистки през 70-те години на ХХ век, за да се подчертае погрешността на тезата, че неравенството между мъжете и жените е следствие на техни биологично предопределени различия в способностите. У нас думата се употребява невежо и с негативна конотация, като това побългаряване на смисъла кулминира в изявлението, че БСП няма да допусне новото правителство да прокарва "джендър идеологията".

Инхаус (от англ. in-house) е начин на вътрешноведомствено възлагане на поръчки в държавни ведомства и дружества, без да се минава през изискваните по ЗОП конкурси. То съществува от години като опция и е позволено от европейското право, като логиката е за малки рутинни дейности да не се прибягва до търгове, ако те могат да се извършат от фирма на самото ведомство, което ги възлага. В България обаче този модел беше използван, за да се заобиколят законовите изисквания и огромни проекти като строителство на пътища, ремонт на язовири и други да се дадат непрозрачно на близки до властта фирми - без конкуренция и при неизгодни за данъкоплатеца условия. За това се знае от години, но с идването на служебното правителство тези схеми бяха осветени и думата се превърна в своеобразен синоним на мащабна държавна корупция. Кирил Петков за ГЕРБ: "Не знам дали са по-силни от хаоса, но със сигурност са много силни в инхауса."

Харвардски - юпитата от времето на НДСВ сега са харвардците, или завършилите "Харвард" (Кирил Петков и Асен Василев).

През годината звучно се натрупваше думата срутище - и покрай магистралите, и покрай наводненията, и покрай пътя София - Самоков, а в един период - покрай положението в държавата.

По света:

Great Resignation - "Голямото напускане" - терминът се наложи на пазара на труда, най-вече в САЩ. Въведен е от проф. Антъни Клоц от тексаския университет Texas A&M. Според него пандемията е накарала много хора да преосмислят кариерата си. Те масово напускат работа в търсене на по-подходяща или близка до истинските им желания, като голяма част от служителите отказват да се върнат към предишната си професионална рутина. През септември рекордните 3% от работниците и служителите в САЩ са напуснали работа. Същото явление наблюдават и във Великобритания, където имаше пик на сменилите работата си през третото тримесечие на 2021.

Vaxxie - селфи, направено по време на поставяне на (Covid) ваксина. През изминалата година до него често прибягваха политици и известни личности, които искаха да демонстрират, че ваксините са безопасни и вярват в тяхната ефективност.

Critical Race Theory - движение в социалните и хуманитарни науки, което констатира, че въпреки десетилетните реформи в законодателството за гражданските права расовото неравноправие в САЩ все още е дълбоко и широко разпространено. Като причина за това посочва интеграцията на расовите йерархии в социалните институции (образователната система, съдебната система, пазара на имоти).

Woke и Cancel culture - 81-годишният британски комедиен актьор Джон Клийз ("Монти Пайтън", "Фолти тауърс") започна предаване, което се занимава с политическата коректност и т.нар. cancel култура (модерна форма на остракизъм, заплашваща с изключване или забрава личности, за чието етично правилно поведение има съмнения). Клийз е съгласен, че трябва да се опитваме да бъдем добри хора, но е против ходенето на пръсти около деликатните теми и организирането на обществото спрямо нуждите на най-чувствителните и обидчивите в него. Wokester са младото поколение "събудени", които осъзнават проблеми като расизма, хомофобията, социалното и полово неравенство и следят строго за техните проявления в езика и поведението на другите.

Remote companies - компании, които нямат физически офис за служителите, а най-често централата им е една пощенска кутия. Техните работници се възползват от възможността да работят от разстояние, а защо не и от друг континент. Практика на тези компании е да наемат служители в различни часови зони. С пандемията нарастващ брой добре познати компании преминаха към отдалечени или хибридни методи на работа - Apple, Microsoft, Shopify, Spotify, Twitter и др.

Metaverse - терминът "метавселена" води началото си от научнофантастичния роман "Снежна катастрофа" от 1992 г. Метавселената е хипотетична итерация на интернет, поддържаща постоянни онлайн 3D виртуални среди чрез конвенционални персонални компютри, както и слушалки за виртуална и разширена реалност. Метавселените под някаква форма вече са внедрени във видеоигри като Second Life. Някои версии на метавселената включват комбинация между виртуални и физически пространства, както и виртуални икономики. Думата придоби популярност с преименуването на Facebook на Meta през изминалата година.

Digital Human as a Service (DHaaS) - японският телекомуникационен гигант KDDI започна партньорство през 2021 г. с фирма на име Mawari, за да създаде виртуален асистент, който можете да "виждате" на вашия смартфон в разширена реалност. Дигиталният човек може автоматично да изскочи, за да ви даде указания и да взаимодействате, ако насочите телефона си към определено място в реалния свят.

Твърди се, че 5G мрежата на KDDI позволява на "цифровите хора" да стриймват към телефона ви в реално време, вместо да работят на чипа на мобилното устройство.

Net zero - отнася се до баланса между количеството произведени парникови газове и количеството, изпуснато в атмосферата. В Парижкото споразумение е заложена климатичната неутралност, а с COP26 тази година държавите си поставиха по-реалистични стъпки и срокове за постигането й. За ЕС климатичната неутралност трябва да е реалност до 2050 г., а дотогава икономиките и животът на европейците ще се променят драстично.

Freegan - фриган е човек, който отхвърля консуматорството и се стреми да помогне на околната среда чрез намаляване на отпадъците, особено чрез оползотворяване на изхвърлени хранителни продукти и други стоки, докато "флекситарианец" не е стриктно вегетарианец или веган, а човек, който просто понякога яде месо, за да предотврати неговото разхищение.

От детската поп култура през 2021 г. запомнихме:

Фиджети - изследванията показват, че физическата активност - дори малко потропване с крак или дъвчене на дъвка - повишава нивата невротрансмитерите в мозъка, които контролират фокуса и вниманието. В тази връзка особено популярни сред децата и тийнейджърите през 2021 г. станаха "фиджет" играчките като Fidget Spinner, Pop it и др.

Тиктокъри - TikTok е видеоплатформа, собственост на китайската компания ByteDance. В TikTok се качват потребителски клипове в кратка форма (шеги, каскади, трикове, танци и забавления) с продължителност от 15 секунди до 3 минути. Социалната мрежа стана толкова известна сред милениалите, че започна да влияе на обличането, държанието им, дори ги вдъхнови за правене на бизнес.