🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кръговата икономика и търговските вериги

Как европейските цели и регулации по линия на Зелената сделка влияят на търговията с бързооборотни стоки и управлението на отпадъци

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Кръговата икономика вече е добре познато понятие и в най-грубия й смисъл тя има амбициозната цел да се повтори съвършенството на природата, в която нищо не се губи и изхвърля и всичко дава живот на нещо друго.

То включва различни подходи като споделената икономика, ползването на продукти на лизинг, по-ефективното използване на материали, повторната употреба, ремонт, рециклиране на вече ненужни стоки и материали и превръщането им в нещо полезно. Основната й сложност идва от нуждата да се мисли и работи в системи.

Все повече производствени гиганти в различни сектори дават заявки за все по-отговорна политика спрямо ресурсите. Все повече стават и компаниите, включително start-up, които намират бизнес ниши в предлагането на технологични решения на конкретни проблеми. Сферите са всевъзможни - от утайките в отпадните води, през хранителните отпадъци, текстила, електрониката, строителството, опаковките.

Тук може да видите няколко примера за това как различни фирми прилагат мерки за бизнес без отпадъци и кръгова икономика.

А тук може да прочетете за това как в "Тракия икономическа зона" решават проблемите си с отпадъците.

Един от основните участници в процеса по декарбонизация на икономиката и намаляване на отпадъците, включително чрез кръгова икономика са големите търговски вериги. Те достигат до впечатляващо широк кръг потребители и на практика присъстват в живота на всеки. Затова дори и техните малки стъпки водят до големи ефекти - в случая при енергийната ефективност и опазването на природата.

Компаниите от ритейла са наясно с отговорностите си и отдавна работят в тези посоки. Конкретни примери може да видите тук.

Също така нов механизъм за коригиране на въглеродните граници ще постави цена на въглеродните емисии за вноса на целенасочена селекция от продукти, за да се гарантира, че амбициозните действия в областта на климата в Европа няма да доведат до "изтичане на въглеродни емисии". Инициативата ще има ефект за глобален спад на емисиите, вместо да изтласква въглеродно интензивното производство извън Европа. Той също така има за цел да насърчи индустрията извън ЕС и европейските международни партньори да предприемат стъпки в същата посока.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    knb avatar :-|
    Кнб

    Интересно, наистина ли Европа мисли че може да прави икономика въртейки се в кръг? И то без да пали огън. Едно време инките са мислели че няма как да ги победят и управниците им са. забранявали вредните за ценните за тях тях неща. Например колелото за да не издълбават коловози на пътищата. И определени силно пушещи производства на твърдият метал - желязото. Даже забранили да се убива по време на война, за да може да накажат врага пренасяйки го в жертва. Естествено, забранили колелото освен за баш велможите. Само че дошли едни такива мръсни грубияни, които били страшно некултурни, използвали колела, убивали без да се замислят много във война и то със желязни мечове. Абе нецивилизовани диваци. И естествено инките загубили всичко, даже и земята, където могли да забраняват.

    Нередност?
  • 2
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 1

    До коментар [#1] от "Кнб":

    Само че тази аналогия има един ключов недостатък. От съсипването на планетата ще загубиш лично ти, както и всеки един от нас. А не царете на инките. Учените отдавна са доказали цунамито от проблеми, което ще ни връхлети ако си караме все така. Ако не загубим част от комфорта си сега, ще го загубим всичкия сравнително скоро.

    Когато е твърде късно искам да се сетиш, че ти си агитирал за процесите, които са довели до това.

    Нередност?
Нов коментар