🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нарисувай ми Екзюпери

Париж показва най-богатата изложба за книгата "Малкият принц" и за живота на нейния автор Антоан дьо Сент-Екзюпери

Първото издание на "Малкият принц" на френски, Reynal & Hitchcock, Ню Йорк 1943
Първото издание на "Малкият принц" на френски, Reynal & Hitchcock, Ню Йорк 1943
Първото издание на "Малкият принц" на френски, Reynal & Hitchcock, Ню Йорк 1943    ©  Fondation JMP for LPP
Първото издание на "Малкият принц" на френски, Reynal & Hitchcock, Ню Йорк 1943    ©  Fondation JMP for LPP

Френският писател и авиатор Антоан дьо Сент-Екзюпери (1900 - 1944) пристига в Ню Йорк през 1940 г., няколко месеца след като Германия нахлува във Франция. През 1942 г., в разгара на Втората световна война, той създава приказка за междузвезден пътешественик в търсене на приятелство и разбирателство. Обогатена с направени от автора причудливи, поетични илюстрации, книгата "Малкият принц" се превръща в едно от любимите заглавия в детската литература, като същевременно изпраща послание със значителна философска дълбочина.

Musee des Arts Decoratifs в Париж показва до края юни À la rencontre du petit prince (Среща с малкия принц), най-богатата музейна изложба, посвещавана някога на "вечния литературен шедьовър" по думите на организаторите. Над шестстотин творби разказват за необикновения живот на Екзюпери като писател, поет, летец, изследовател, журналист, изобретател и философ, който цял живот е бил движен от своите хуманистични идеали.

Несъмнено най-ценният експонат в изложбата е оригиналният ръкопис на "Малкият принц", съхраняван в постоянната колекция на Morgan Library & Museum в Ню Йорк. На оригинала е отделена цяла зала. Истината е, че до Париж всъщност пътуват само тридесет от общо сто четиридесет и едната страници, които съставляват оригиналния ръкопис и които никога досега не са били излагани в Европа. "Аномалия, която Musee des Arts Decoratifs най-после поправя", казват от музея. "Сент-Екзюпери пише върху лучена кожа, хартия, дори по-тънка от тази на Библията. Някои страници са толкова повредени, че никога няма да могат да пътуват", казва Томас Ривиер, племенник на Екзюпери, цитиран от френския вестник Le Monde. Оцелелите работни ръкописни страници и предварителни скици за "Малкият принц" разкриват "решенията, съкращенията и редакциите, които авторът прави, докато създава това, което се превръща в една от любимите книги на света", казват от Morgan Library & Museum.

Друго от откритите от кураторите "съкровища" е известната илюстрация, която представя Малкия принц с червено и тъмнозелено палто, разрошена руса коса, звезди на раменете и сабя в ръка. "Това е най-добрият портрет, който успях да направя за него", пише авторът. Използвана за илюстриране на втора глава от историята, рисунката се показва за първи път.

В изложбата са включени още акварели, скици, документи, снимки, стихотворения, изрезки от вестници и кореспонденция, част от творчеството, което Сент- Екзюпери създава през целия си живот. Разпръснатите из текстовете цитати, рисунките и предметите хвърлят светлина върху доста неизвестни аспекти от живота на Сент-Екзюпери и в същото време помагат за по-дълбоко разбиране на неговото творчество.

"Малкият принц" е публикувана на френски и английски в САЩ през 1943 г., а в родната му Франция през 1946 г. Това е и последната публикувана приживе и в същото време най-известна и обичана творба на Антоан дьо Сент-Екзюпери.

Изложбата в Париж проследява живота на автора от раждането му на 29 юни 1900 г. в Лион, аристократичния му произход, интереса му към поезията и неговото увлечение по самолетите. През 1921 г. той се записва във френските военновъздушни сили, преди да се присъедини към френската въздушна куриерска служба Aeropostale. Преживяванията му като пилот вдъхновяват първите му две книги, "Южна поща" (1929), която има незабавен успех, и "Нощен полет" (1931), която получава френската литературна награда Femina. През 1939 г., в навечерието на Втората световна война, Сент-Екзюпери публикува своята автобиография "Земя на хората", която представлява трайно свидетелство за непоколебимия изповядван от автора хуманизъм.

Отделено е място за самолетната катастрофа, претърпяна от Екзюпери и неговия механик по маршрута Сайгон-Париж през декември 1935 г. Този епизод изиграва централна роля за неговата автобиография и служи като начална сцена на "Малкият принц". Рисуването според организаторите е средство за повторно свързване с детството. Всъщност именно чрез този художествен подход става запознанството на Малкият принц и авиатора: "Нарисувай ми една овца", казва литературният герой. Много писма, чернови, тетрадки и ръкописи също са украсени с рисунки на Сент-Екзюпери.

На 31 юли 1944 г. самолетът на Сент-Екзюпери изчезва безследно над Средиземно море. Останките са открити от водолази край Марсилия шест десетилетия по-късно. Изложбата завършва с историята на Малкия принц, превърнал се в литературен двойник, който оцелява много след смъртта на автора. "Универсалната библиотека" представя сто и двадесет чуждестранни издания от най-известната книга на Сент-Екзюпери, която от издаването му е преведена на близо 180 езика и продадена в над петдесетмилионен тираж.

Все още няма коментари
Нов коментар