🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Книга: "Еротичната интелигентност" на Естер Перел

Нов превод на български език на една от най-ценните книги за съвременните врзъки и сексуалността

Естер Перел, терапевтка, специалистка по взаимоотношения и секса, авторка на няколко бестселъра
Естер Перел, терапевтка, специалистка по взаимоотношения и секса, авторка на няколко бестселъра
Естер Перел, терапевтка, специалистка по взаимоотношения и секса, авторка на няколко бестселъра
Естер Перел, терапевтка, специалистка по взаимоотношения и секса, авторка на няколко бестселъра
Изд. "Изток-запад"

превод Детелина Иванова

цена 20 лв.

Според белгийската терапевтка Естер Перел, когато хората започнат да бъркат близостта със сливане, това е лоша поличба за секса. Тя е убедена, че за да поддържаме страстта към другия, трябва да има граница, която да прекосим. "Еротиката изисква отделност. С други думи, еротичното процъфтява в пространството между нас и другия. За да общуваме интимно с любимия човек, трябва да можем да понасяме тази бездна, забулена в несигурност", пише Перел в книгата си "Еротичната интелигентност" (Mating in Captivity). Тя излезе в нов превод на Детелина Иванова от изд. "Изток-запад" (Предишното издание е от 2013 г. и на изд. "Векста"). Книгата вече се е превърнала в учебник за сексолози, психолози, терапевти, но е подходящо четиво за всички непрофесионалисти, които искат да разберат динамиката в съвременните взаимоотношения. Докато четете за еротичната интелигентност, усещането е, че чувате дрезгавия успокояващ глас на Естер Перел, която ви говори с познат акцент, ако сте слушали подкастите й Where Should We Begin, How's Work или TED лекциите й.

Според Перел предизвикателството пред съвременните връзки е, че заради по-дългия живот на хората им е все по-трудно да са моногамни. Едно от възможните решения е да не се страхуваме да допускаме доза несигурност и неизвестност във връзката: "Вълнението е преплетено с несигурността, както и с нашата готовност да прегърнем непознатото, вместо да се защитаваме от него.

Опитът й като дългогодишен терапевт й дава възможност да разгледа новите тенденции от много страни и да ги подплати с примери от реалния живот. Самата тя има бурен житейски път, знае девет езика, родена е в семейството на белгийски евреи, които са оцелели от холокоста, и посвещава "Еротичната интелигентност" именно на тях, давайки за пример любовта им към живота, след като са видели толкова много смърт.

Естер Перел живее в САЩ от десетилетия, над 13 години е клиничен консултант в Медицинския факултет на Нюйоркския университет и участва в Международната програма за изследване на травмите на Колумбийския университет.

Естер Перел е добра в това да назовава новите тенденции. По време на пандемията от коронавирус тя създаде и настолна игра с карти, която позволява да развиете интимността с партньора, да се опознаете и задълбочите взаимоотношенията си. Картите мигновено се превърнаха в хит и вече претърпяха няколко тиража. "Еротичната интелигентност" също е изключително харесвана и бестселър на "Ню Йорк таймс", а с книгата си "Откровено за изневярата" (публикувана на български миналата година) Перел затвърди репутацията си на честно говореща терапевтка и консултантка по взаимоотношенията, която не се свени да задава нови подходи и тенденции в терапията. Новите й лекции и подкасти можете да следите на официалната й страница www.estherperel.com.

Все още няма коментари
Нов коментар