🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Селекция | Пет нови аудиокниги

Вера Мутафчиева, Пати Смит, Натали Портман и други изненади, които ще ви накарат да се заслушате

"Нямам време за четене" - звучи като шега в епохата на аудиокнигите и подкастите, но същевременно мозъкът ни невинаги е съгласен да приема пълноценно информация по този начин. Разбира се, че може да слушате аудиокниги, докато шофирате, тичате или дори готвите, но така се пропускат част от удоволствието на качествената литература или интересни нови идеи. Затова дори се появяват и нови предложения като Book Retreats в планината - където да дочетете или да изслушате всичко, натрупало се през годината. Спасението е в лятото, почивки и километри, навъртени със слушалки в ушите.

Точно навреме за тези по-спокойни часове излизат няколко аудиокниги, които досега имахме избор да четем само на хартия, но вече може и да слушаме.



"Бивалици" на Вера Мутафчиева

Писателката и историчка Вера Мутафчиева, авторка на един от най-добрите исторически романи "Случаят Джем", пише и за собственото си детство в "Бивалици" като учен, който изследва нишките на паметта и документите. По един и същ начин, както ни пренася в атмосферата на XV век, ни транспортира и в 30-те и 40-те години на миналия век. Тя ни кани в мълчаливия свят на баща й, византолога Петър Мутафчиев, чиито трудове по време на комунизма са били забранени, дори името му не е трябвало да се споменава. Аудиокнигата е прочетена от актьора Веселин Ранков, а издатели са "1002 Productions". Успокояващият глас и ясна дикция на Ранков ни разкрива света през широко удивените очи на малката Вера. "Бивалици" преплита личната история с националната, а и световна история. Научаваме за Чирпанското земетресение, за сватбата по време на катаклизми, за войната и десетгодишното момиченце. Мутафчиева обаче не пропуска и да ни разсмее чрез свежото си чувство за самоирония, наричайки себе си "ведър темерут". Двадесет и шестте глави са разпределени в 12 часа. Засега можете да слушате само "Книга първа" от "Бивалици", останалите две части все още не са записани.

1002productions.com/produkt/bivalici


"Просто деца" на Пати Смит

"Просто деца" са мемоарите на любимата на поколения пънк рок певица, която повлия на съвременния облик на нюйоркския ъндъграунд. Пати Смит има талант, но има и позиция - за феминизима, демокрацията, за мястото на изкуството в съвременния свят. Освен музикантка тя е преди всичко поетеса, която пише с прецизност - почти всяко изречение от тази книга е красив цитат, който бихте искали да си запишете. Лесно може да се спре записът, да се върне назад, за да чуе човек отново красивата поезия, скрита под формата на мемоари. Това е и книгата ключ към много от песните на Пати Смит. Музикалният ѝ дебют Horses с фотографията на обложката, направена от Робърт Мейпълторп, се нарежда сред стоте най-добри албума за всички времена. Голяма част от "Просто деца" е посветена именно на Мейпълторп, но и на трансформацията на Смит - как от малко момиче, посещаваше религиозното неделно училище, което си измисля само молитви до иконата на пънка и пълно незачитане на авторитети - "не изпитвам страхопочитание", често казва тя. "С групата ми си представяхме, че сме като Синовете на свободата, с мисията да запазим, защитаваме и разпространяваме революционния дух на рокендрола. Бояхме се, че музиката, която ни беше поддържала, се намираше в опасност, застрашена от духовен глад. Бояхме се, че тя губеше своите смисъл и цел, че е попаднала в самодоволни ръце и нагазва в тресавището на зрелищата, парите и безсъдържателната сложност на техниката." Това не е просто биографията на Пати Смит, а разказ за музикалната сцена от този период и възпяване на сродните души в изкуството. Преводът е на Катрин Гайдарова, a прочитът на Каталин Старейшинска. Налична за слушане в Storytel.


"

Тихите. Силата на интровертите в свят, който не млъква" отСюзан Кейн.

Още преди години, когато американската писателка и адвокатка, с докторска степен от "Харвард", изнесе своята знакова лекция по време TED събитие, каузата ѝ за проявяване на разбиране към интровертите привлече вниманието на милиони хора по света. Това е една от най-гледаните лекции въобще. Книгата ѝ, от една страна, показва на хората, които клонят към интровертността как могат да поемат отговорност за това, което им се случва, а от друга страна, помага на екстровертите да разберат различните от тях. В епохата на социалните мрежи и трескавото търсене на внимание тихите могат да изглеждат неадекватно, Сюзан Кейн обяснява защо това не е така и защо трябва да разпознаваме и уважаваме собствените си и чужди нужди. Книгата е изчерпана, затова единственият начин в момента да се запознаете с нея е да я изслушате. В книжния ѝ вариант е издадена от "Изток Запад", а преводът е на Зорница Христова. В Storytel.


"Басни" на Натали Портман

И родителите трябва да се забавляват, това е мотото на американската актриса, която решава да изпробва таланта си и в съвсем друго поприще - детската литература. Психоаналитиците обикновено питат коя ви е любимата приказка, за да разберат повече за несъзнаваното и за характера ви - ако изберете за отговор някоя от тези римувани басни, то вие сте човек с чувство за хумор, който обича децата и животните. Носителката на "Оскар" Портман разказва по съвсем нов начин класически басни в съвременен контекст и някои изненадващи обрати. Преводът е дело на Любомир Николов, който се справя блестящо със задачата да запази хубави рими. В Storytel.


Dogs Demystified: An A-to-Z Guide to All Things Canineот Джейн Гудол и Марк Бекоф

Книгата е толкова е увлекателна, че дори няма нужда да имате куче, за да искате да научите повече не само за най-добрите ни приятели, но и за човешката психология въобще, защото е известно, че по отношението ни към беззащитните се разбира и колко сме напреднали цивилизационно. Книжното издание на английски език излезе преди броени дни и вече можете да я слушате в Storytel в оригинал. Авторите д-р Гудол и д-р Бекоф са един от най-известните тандеми сред учените. На български е излизала автобиографията "Моят живот с шимпанзетата" и макар от нея да научихме много за характера на д-р Гудол, чак от новата книга сега научаваме с изненада, че любимите ѝ животни всъщност не са шимпанзетата, а кучетата. 89-годишната англичанка обединява сили с нейния колега учен от САЩ д-р Марк Бекоф. Той е еволюционен биолог и известен активист, който доказва с годините, че може да се води битка за спасяване на планетата по неагресивен начин. Това е и една от мисиите му - за отговорно общуване без агресия, другата му мисия е за етични отношения към животните. Най-доброто от опита и идеите на двамата учени е събрано в Dogs Demystified: An A-to-Z Guide to All Things Canine. В Storytel.