Скорсезе срещу Лантимос в София

Акценти от новото издание на международния кино-литературен фестивал "Синелибри" (6 - 29 октомври)

Робърт де Ниро и Леонардо ди Каприо в "Убийците на цветната луна"
Робърт де Ниро и Леонардо ди Каприо в "Убийците на цветната луна"
Робърт де Ниро и Леонардо ди Каприо в "Убийците на цветната луна"
Робърт де Ниро и Леонардо ди Каприо в "Убийците на цветната луна"

За девета поредна година "Синелибри", подчертаващият взаимодействието между киното и литературата фестивал на издателство "Колибри", ще донесе селекция от нови и широко коментирани заглавия.

"Синелибри" открива на 6 октомври в зала 1 на НДК с наградения със "Златен лъв" във Венеция "Клети създания" с Ема Стоун, Марк Ръфало и Уилям Дефо, по романа на Алистър Грей. Това е най-новият филм на гръцкия режисьор Йоргос Лантимос, който продължава изключителната си линия от едновременно успешни и разнообразни в тематиката си заглавия като "Омарът", "Фаворитката" и "Убийството на свещения елен".

На същото място на 20 октомври ще бъде и местната премиера на друго заглавие от Венеция: приетият с негативни отзиви "Дворецът", 23-ият филм в дългата (и противоречива извън екрана) кариера на Роман Полански. В черната комедия, която ни връща към посрещането на милениума, той събира международен и неочакван състав от актьори (двукратната носителка на "Сезар" Фани Ардан, Оливер Мазучи, Мики Рурк в рядка напоследък архаус роля, Джон Клийз от Monty Python, Жоаким де Алмейда).

Това не е единственият филм на режисьор, вече в деветото десетилетие на живота си: драмата "Редът на времето" (11 октомври) е голямото завръщане на италианската режисьорка Лилиана Кавани (The Night Porter, Francesco), която в началото на годината навърши 90 години.

В София, на 14 октомври в "Люмиер" пристига и заглавие от друг ветеран в киното - Мартин Скорсезе. Направилият успешна премиера в Кан "Убийците на цветната луна" е базиран на "Убийците от Оклахома и раждането на ФБР" на Дейвид Гран и е с участието на актьорите със запазени места във филмите Робърт де Ниро и Леонардо ди Каприо.

Може да видите и още няколко заглавия, които набраха скорост с международните си премиери: сред тях е развиващият се през XIX век и отличен в Кан за режисурата си "Страсти в кухнята" на Тран Ан Хунг (7 октомври).

Програмата включва и български заглавия: "Чума" на Иван Владимиров по разказ на Йордан Йовков (с първа прожекция на 14 октомври), документалните "Да бъдеш Христо Пимпирев" на Ара Хугасян (11 октомври) и "Ваймар експрес" на Милена Фучеджиева, разказ за европейските писатели, които министърът на пропагандата в нацистка Германия Йозеф Гьобелс кани във Ваймар (единствена от поканените отива Фани Попова-Мутафова).

Фестивалът ще посрещне и международни гости: американският актьор Уилям Болдуин, част от известната актьорска фамилия, ще гостува в София като президент на международното жури. В него присъстват още канадският кастинг режисьор и продуцент Бруно Розато, режисьорката Леа Тодоров (дъщеря на философа Цветан Тодоров и автор на посветения на баща ѝ "филмов пърформънс" "България в мен", част от програмата на 18 октомври), актрисата Карла Нието, Иван Бърнев.

Освен филми по литературен първоизточник, програмата включва и литературен дебют на автор, познат с работата си в киното: на 10 октомври дългогодишният продуцент Майк Дауни ще представи издадения на български от "Колибри" роман "Златото на Истрия".

След изданието в София "Синелибри" ще се проведе в още шест града в страната: Пловдив (14 - 29 октомври), Варна (13 - 29), Бургас (14 - 26), Велико Търново (20 - 29 октомври), Габрово (19-22), а избрани заглавия от програмата ще бъдат представени в Стара Загора между 14 и 21 октомври.

Повече на www.cinelibri.com

Все още няма коментари
Нов коментар