Киномания '23 с Уди Алън, Алмодовар, френска вълна и музикални филми

Панорамата продължава до 3 декември в София, Варна, Пловдив и онлайн

Сцена от филма "Великото бягство"

"Киномания" тази година ще е без своето сърце Владимир Трифонов (1973 - 2023), който ще остане с поглед, отправен към екрана върху прекрасния плакат на Борис Десподов. Прожекциите ще бъдат в софийските арт кина, зала 1 и "Люмиер" на НДК, както и във Варна и Пловдив. Спомен за Владо е включването на "Амаркорд" на Фелини с ново цветно копие - той беше водещ редактор на едноименната поредица в издателство "Колибри". Миналата година класиката не беше само тази, гледахме Бунюел и Пазолини, Джон Хюстън и Касаветис, Годар и Трюфо.

Сега очакваме "Чист късмет" на Уди Алън, с френска фонограма и с декор Париж. "Наполеон" на Ридли Скот с батални и интимни битки, Хоакин Финикс и Ванеса Кърби като Жозефина в центъра. От парижките дворци и с пищни костюми е историята за Мадам Дю Бари "Фаворитката на краля".

С перуката на Луи XV е Джони Деп в опит за съживяване на кариерата. "Догман" на Люк Бесон е политическа сатира за мъж, израсъл в приют за кучета. Това са и премиерите с единствена прожекция в Зала 1 на НДК.

С по-демократична програмация са съдебната драма "Анатомия на едно падане" на режисьорката Жюстин Трие със "Златна палма" от Кан. "Аз, Капитан" на Матео Гароне има "Сребърен лъв" от Венеция, история на едно емигрантски възмъжаване. Ще видим Мадс Микелсен като датски аристократ в "Обетована земя". Майкъл Кейн в последната роля преди оттеглянето му във "Великият беглец". Хелън Мирън като Голда Меир в актуалния "Желязната лейди на Израел". Нани Морети в собствената му сатира от филмовия свят "Светло бъдеще".

Утвърдени автори опитват в нови жанрове

Алмодовар избира уестърн среда за новелата си "Странен начин на живот". Тайка Уайтити се забавлява с безнадежден футболен отбор от Самоа в "Гол за победа". С единствена прожекция, но в "Люмиер", е миналият през "Синелибри" хит на годината "Клети създания" на Йоргос Лантимос.

В нишата на чистата красота ни води анимацията "Момчето и чаплата" на японския майстор Хаяо Миядзаки, помним неговите "Принцеса Мононоке" и взелия "Оскар" "Отнесени от призраците" (Spirited Away).

Френско кино

Малка панорама на новото френско кино оформят черната комедия от кинаджийския живот "Книгата с решенията" на Мишел Гондри; политическите драми по ръба на фарса "Втори тур" на Албер Дюпонтел и "Жената на президента" за Бернадет Ширак с Катрин Деньов; "Даааали!" за Салвадор Дали в няколко възрасти. Също и филм за импресиониста Пиер Бонар, наричан "художник на щастието".

Музиката е традиционен акцент на "Киномания". Ще видим (и чуем) Мария Калас в "Калас - Париж, 1958" по новооткрити 16-мм записи от паметния концерт. Карлос Сантана в едноименния документ на Руди Валдес е за пътя на легендарния китарист. Към сърцето на музиката, но през анимация, пътува "Застреляйте пианиста" на испанския майстор Фернандо Труеба ("Бел епок"). В "М. Бътерфлай" с Джеръми Айрънс (на 75) Дейвид Кроненбърг трансформира Пучини в модерна драма на универсалната любов. Има и класически оперни екранизации на Франко Дзефирели.

Пълната програма е качена на страницата на събитието kinomania.bg Важна подробност е, че 13 от заглавията в тазгодишната селекция ще са достъпни за гледане в платформата Neterra.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар