🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Педро Алмодовар с нов филм и сборник с разкази

Гей уестърнът "Странен начин на живот" ще бъде представен за първи път в официалната селекция на 76-ия кинофестивал в Кан

Педро Алмодовар
Педро Алмодовар
Педро Алмодовар    ©  Иглесиас Мас
Педро Алмодовар    ©  Иглесиас Мас

"Няма по-странно съществуване от това да живееш с гръб към собствените си желания", пее Амалия Родригеш (1920 - 1999), една от най-известните португалски изпълнителки на фадо в песента и албум от 1964 г. Estranha Forma de Vida. Новият едноименен среднометражен филм на испанския режисьор Педро Алмодовар е вдъхновен от текста на песента, казва самият Алмодовар. "Странен начин на живот" ще бъде представен за първи път в официалната селекция на 76-ия кинофестивал в Кан (16 - 27 май 2023 г.), но извън конкурсната програма. В испанските кина филмът, гей уестърн, заснет на английски, с американските актьори Итън Хоук и Педро Паскал в главните роли, тръгва на 26 май (с разпространение на Bteam Pictures).

По-голямата част от филма е заснет в пустинята Табернас, в южната испанска провинция Алмерия, където в периода 1964-1966 италианският кинорежисьор и продуцент Серджо Леоне създава снимачни декори за своята трилогия с участието на Клинт Истууд "За шепа долари", "За няколко долара повече" и "Добрият, лошият и злият".

Филмът на Алмодовар е и първият проект на създадената наскоро продуцентска компания Saint Laurent by Anthony Vaccarello (италианско-белгийският дизайнер Антъни Вакарело е креативен директор на марката от 2016 г.), която отговаря и за дизайна на костюмите.

С навлизането си в киното не само в областта на костюмите, но също и като цялостен продуцент на филми, "Ив Сен Лоран" (собственост на луксозния концерн Kering, част от който също така са марките Balenciaga, Gucci, Bottega Veneta) се превръща в първата луксозна модна къща, която отваря филиал, изцяло занимаващ се с кино.

Малко след края на снимките на "Странен начин на живот" Педро Алмодовар се отказа да продължи с адаптацията на няколко от 43-те разказа от сборника "Наръчник за чистачки" (A Manual for Cleaning Women: Selected Stories (Picador Collection) на американската писателка Лусия Берлин. Филмът обаче все пак ще бъде реализиран от друг режисьор, тъй като изпълнителката на главната роля Кейт Бланшет е и продуцентка с компанията си Dirty Films. През февруари 2022 г. испанският режисьор връчи именно на Кейт Бланшет първата награда в новоучредената международна категория на испанските кинонагради "Гоя". Алмодовар мотивира "болезнения" си отказ да продължи с проекта на филма с липсата на увереност, че ще може да се справи с дългометражен филм, заснет на английски.

Преди години той беше получил съгласието на Мерил Стрийп за главната роля в дългометражен филм, адаптация по няколко разказа на канадската писателка Алис Мънро. Тогава той също каза, че не се чувства сигурен да снима на английски. Няколко години по-късно идеята му видя бял свят като заснет на испански филм, "Хулиета" (2016).

Отношенията между Алмодовар и Стрийп се превърнаха в новина отново в края на април, когато американската актриса беше обявена за носителка на наградата "Принцеса на Астурия" в областта на изкуствата ( наградите се връчват на официална церемония през есента на 2023 г. в град Овиедо). Именно Алмодовар, самият той носител на наградата от 2006 г., я предлага тази година наред с останалите 44 кандидатури.

"Малко са актрисите в историята на американското кино, които притежават гъвкавостта на Мерил Стрийп - актриса с изключително широк спектър от роли, която владее всички жанрове - комедия, драма, мюзикъл и т.н. Тя се справя с всичко добре и върши всичко с естественост и истинност", аргументира Алмодовар своето предложение. Мерил Стрийп отвърна, че за нея е "чест да получа тази престижна награда от една от най-талантливите страни и култури в света".

В средата на април излезе от печат и книгата на Педро Алмодовар El ultimo sueño ("Последната мечта"), издадена от Reservoir Books. Сборникът (втората му книга след "Пати Дифуза" от 1990 г., която има две издания на български) включва дванадесет разказа, писани от 60-те години на ХХ век до днес, или жанр "най-близо до фрагментирана автобиография", по думите на автора. През 60-те той пише за "юношеството и спешната необходимост да напусна селото", през 1976-1978 г. разказите му преминават през радикална промяна, "много експлозивни, измерими с взрива от свободи, която изживявахме". Новото хилядолетие започва със смъртта на неговата майка и навлизането му в по-зрялата възраст.

"Интересът от цял свят към книгата e огромен, още с излизането си правата бяха продадени в над двадесет страни, като списъкът продължава да нараства. В България ще бъде издадена от "Колибри", казаха за "Капитал" от Reservoir Books.

"Надявам се читателите да открият дълбокото ми литературно призвание. Винаги съм искал да бъда писател и винаги съм писал. В моя живот всичко винаги е неделимо преплетено, това което съм видял, прочел, филмирал, написал и изживял. Моето кино прозира чрез тези разкази, но тук дисциплината е тази на думите и на литературата", казва Алмодовар в профила в инстаграм на своите издатели от Reservoir Books.