🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Еднодневни курсове по лавинна безопасност за ученици

Безплатни обучения за 10-18-годишни младежи им помагат да са по-добре подготвени в зимната планина

Опитни извънпистови скиори обучават ученици на лавинна безопасност, като някои от тях са любители на зимните спортове, а други просто искат да добият нови полезни знания за планината.
Опитни извънпистови скиори обучават ученици на лавинна безопасност, като някои от тях са любители на зимните спортове, а други просто искат да добият нови полезни знания за планината.
Опитни извънпистови скиори обучават ученици на лавинна безопасност, като някои от тях са любители на зимните спортове, а други просто искат да добият нови полезни знания за планината.    ©  БАССЕС
Опитни извънпистови скиори обучават ученици на лавинна безопасност, като някои от тях са любители на зимните спортове, а други просто искат да добият нови полезни знания за планината.    ©  БАССЕС
Темата накратко
  • Лавините са най-големият риск за посетителите на планинските склонове през зимата.
  • Над 90% от повлечените в лавина са я предизвикали сами или това е направил друг човек.
  • Шансовете за оцеляване на затрупан от лавина намаляват драстично след 15 минути, а спасяването зависи предимно от свидетели и приятели на място.

Вече близо шест години една доброволна инициатива се опитва да помогне на колкото се може повече деца и млади хора у нас да повишат културата си за поведение в зимната планина и по този начин не само да се намали рискът да пострадат при инциденти, но и да са подготвени да оказват помощ на други хора при нужда. Обученията по лавинна безопасност "Тийн лавинистика" са проект на Българска асоциация по ски свободен и екстремен стил (БАССЕС), започнал изцяло на доброволни начала, с набиране на дарения и търсене на спонсори. От 2018 година насам вече няколкостотин ученици са преминали през лекционната и теренната част на обученията, а още над хиляда души на различни възрасти са се включили в практическите лавинни курсове, провеждащи се от 2002 г. насам.

Макар и България да не е в Алпите, лавини падат често и в нашите планини и подготовката на хората, които са в района, независимо дали карат ски и сноуборд, или просто се разхождат, е от решаващо значение да не се стига до инциденти или поне те да бъдат с щастлив край. "Осведомеността по темата в България е доста ниска. Повечето хора, дори и такива, които карат ски и сноуборд, смятат, че лавини падат само в големите планини, на места, на които те не ходят. Истината е, че има общодостъпни терени в България, които са в непосредствена близост до лавиноопасни зони, а някои дори ги пресичат. Един такъв пример е зимната пътека към връх Мальовица, която, макар и да е изключително популярна, преминава през лавиноопасен участък", разказва Геновева Михайлова, която е един от инструкторите в курсовете на "Лавинистика".

Според инициаторите на лавинните обучения за ученици е изключително важно именно младите хора да са добре запознати с условията в зимната планина и рисковете, които носи тя. Една от причините е, че това е култура, която, развита в ранна възраст, по-лесно се запазва в бъдеще. Друга причина, която изтъкват от екипа на БАССЕС, е, че младежите са едни от най-уязвимите в планината, тъй като често има разминаване между уменията им да карат, тяхната самонадеяност, любопитството и познаването на опасностите. "Почти всички започват със ски на писта, но в един момент искат да излязат и да пробват различни склонове. Това желание за нещо ново, откривателско и може би бунтарско е типично за подрастващите. Забраната подхранва желанието, затова е добре да са много добре осведомени за това, което могат да очакват в свободната планина. Ние не искаме да спираме влечението им, а да ги образоваме за рисковете", разяснява Геновева.

Един от вдъхновяващите аспекти на обученията за ученици е, че те се превръщат в своеобразна среща между поколенията. Опитни скиори предават знания на млади хора, които правят своите първи стъпки в зимната планина. "Ние като опитни инструктори имаме изключително важна мисия и тя е да се погрижим за младото поколение фрирайдъри и любителите на зимната планина въобще. Искаме да започнем да възпитаваме планинската култура у юношите. Това, за съжаление, е култура, която в България липсва, но с времето и благодарение на вложените усилия виждаме все по-позитивна промяна", добавя Вяра Лъджева, която е опитен извънпистов скиор, част от управителния съвет на БАССЕС.

"Едно от основните неща, на които учим децата и младежите, е уважение към планината, като искаме да им покажем, на първо място, как да не попадат в лавини. Едва след това им разясняваме какво трябва да се прави, ако се озоват сред снежната маса или трябва да оказват помощ на друг човек. Предаваме и важни практически умения за това как да се използва лавинна екипировка, както и каква информация се подава на планинските спасители при инцидент. Искаме учениците да разберат, че да бъдеш информиран и да си предпазлив е готино, а не обратното. Друго важно послание, което искаме да предадем на всички, независимо от тяхната възраст, е, че обученията по лавинна безопасност не трябва да спират. Това са знания и умения, които периодично трябва да се опресняват, защото бързо може да закърнеят", разказва Вяра.

Макар и хората в екипа на БАССЕС да са скиори и сноубордисти, те изтъкват, че обученията по лавинна безопасност са важни за всеки, който има досег със зимната планина. Лавините не засягат само скиори и бордисти, а всеки, който може да се озове в опасни райони и да пострада. Ценно е през обучения да преминат и млади хора, които нямат влечение към зимните спортове, но има вероятност да се озоват в планината на място, на което има пострадали, нуждаещи се от помощ. Поради тези причини опитните скиори и бордисти от БАССЕ се опитват да привлекат в "Лавинистика" широк кръг от ученици с различни интереси, които може да не се занимават със спортове, но да имат желание да придобият полезни знания и умения.

Програмите на "Лавинистика" са предназначени за ученици от 10 до 18 години. Те са еднодневни, като първата част е на терен, а втората - на закрито. Всичко се случва под формата на игра, като за част от заниманията групата се разделя на отбори. Освен теоретични и практически обучения има и дискусия, по време на която участниците обсъждат заедно какви са предпоставките за падане на лавини, видовете лавини, кога и за какво трябва да се внимава. "Една от най-интересните части от обученията винаги е работата в лавинен полигон. Тогава заравяме в снега торба с лавинен уред в ролята на жертва и отборите трябва да я открият и изровят колкото се може по-бързо, използвайки лавината екипировка", разказва инструкторът Геновева Михайлова.

Следващите дати за организиране на лавинни обучения на Витоша са 17 февруари за деца от 10 до 14 години, 24 февруари за 14 - 18 години и 23 март за 14-18-годишни. Всички групи се събират в района на хижа "Алеко" и участието е безплатно след предварително записване. Планират се мероприятия тази зима и в района на Банско и Пампорово.

Една от идеите за "Лавинистика" е през следващите години да се разшири обхватът на теренните обучения и те да се провеждат в района на всички по-известни места за зимни спортове в страната като Витоша, Банско, Смолян, Самоков, Рилските езера, както и в някои ски и сноуборд клубове. Друга идея в развитие е осигуряването на онлайн ресурси, които да бъдат достъпни в Тик-ток и Инстаграм, както и кратки видеа с млади атлети, които споделят съвети, идеи и дават препоръки на останалите.

За да развива своята инициатива, екипът на БАССЕС продължава да събира дарения на банковата си сметка, както и в кутии по време на събития. Друг източник на финансиране са спонсорства и други форми на колаборация с фирми, желаещи да подпомогнат дейността.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар