🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Блонди, който живя пет години и ще спаси хиляди румънски деца

Заедно с първата въздушна линейка за транспорт на тежкоболни деца в чужбина се ражда и детската онкологична болница в Букурещ от болка, любов и три неуморими дами

Asociatia Blondie вече имат реализирани над 177 полета
Темата накратко
  • Три забележителни жени създават първата детска онкологична болница в Румъния чрез дарения и успяват да купят първата въздушна линейка за транспортиране на деца в чужбина за лечение.
  • Това се случва и заради доверието и подкрепата на румънските граждани и бизнес, но и в пълноправно партньорство с държавата.
  • Олана, Кармен, създатели "Дари живот", и Аделина от асоциация Blondie са отворили сърцето си и за българските пациенти, готови да помогнат те да се превърнат и в наша, обща кауза.

За румънците има една-единствена кралица, която тачат и споменават и до днес - Мария Единбургска. Тя е била британска принцеса, внучка на кралица Виктория, с руски корени, омъжила се за румънския престолонаследник Фердинанд I, който през 1914 г. се възкачва на трона. По време на войната Мария е милосърдна сестра на Червения кръст и полага грижи за ранени войници. По това време тя написва и книгата си "Моята страна", с чиито продажби финансира организацията.

По-късно кралица Мария се изявява и като патриот, дипломат, главен преговарящ за бъдещето на Румъния след войната. Пускайки в ход своя чар и убедителност, кралицата успява да накара лидерите на победителките да погледнат с добро око на румънската кауза на възвръщане на териториите ѝ. В резултат Румъния успява да увеличи площта си с 60%, присъединявайки не само Трансилвания, Бесарабия, Буковина и части от Банат, но още и части от областите Кришана и Марамуреш, както и разбира се, Южна Добруджа.

Повече от век по-късно няколко изключителни румънски жени вдъхновяват света, показвайки, че каузата, за която се борят, а именно бъдещето на румънските деца и това всяко едно от тях да има шанс да живее, може да ги направи бойци, спасители, преговарящи за милиони бизнес дами и дори новата Мария Единбургска в очите на съвременните румънци.

Oана Георгиу и Кармен Ускату събират над 80 млн. евро от бизнеса и от хората, за да създадат първата детска онкологична болница в Румъния. Вдъхновени от историята на 17-годишния Драгош, който губи битката с тежко хематологично заболяване, защото не е могъл да бъде навреме лекуван в Румъния, те започват от ремонт на детското отделение на болницата "Мари Кюри" в Букурещ, а пет години по-късно ни посрещат в една от най-модерните нови болнични сгради в Европа.

Аделина Тончан е загубила 5-годишния си осиновен син, който не е имал шанс да живее, защото в ранна детска възраст, когато сърдечният му порок е можел да бъде окончателно излекуван, не е имало кой да се погрижи за него в Румъния. Днес тя организира 177-ия си полет (в рамките на три години), с който транспортира тежко болни деца и новородени със сериозни увреждания за лечение в чужбина. Всичко е напълно безплатно за малките пациенти. А благодарение на средствата, които е успяла да събере с благотворителната си кауза, скоро ще разполага и с първата въздушна линейка за тази цел в Румъния и постоянен екип да я обслужва.

Целта е една - децата в Румъния да имат достъп до правилното и най-доброто лечение. "Всички деца - и бедни, и богати, трябва да имат шанс да оцелеят", споделя Аделина Тончан.

Но най-впечатляващо от разговорите ни с тези прекрасни жени беше отговорът на въпроса ни: "Защо вършите работата на държавата?" Макар да разговаряхме с тях поотделно, те бяха единодушни в позициите си - защо когато могат да постигнат нещо сега, да чакат някой друг да го направи вместо тях?

Когато трагедията на живота ти се превърне в мисия да спасяваш

Всеки ден в Румъния около 7000 души се нуждаят от въздушна линейка, 1000 от тях са деца. "Медицинският транспорт е важна част от тази верига, когато някой е болен и се нуждае от лечение, и ние се стараем да го осигурим", споделя Аделина Тончан, основател на Asociatia Blondie.

Вдъхновена от историята на своя син Кейси, тя създава неправителствена организация, която работи с болни деца, оставени за осиновяване, да имат достъп до навременно медицинско консултиране и лечение.

Кейси е роден в Констанца с тежка малформация на сърцето. Състояние, което ако се оперира в първите три седмици на живота, е напълно лечимо, но за съжаление той не е имал този късмет. "Наричах го и през цялото време Блонди - това беше името на дете, за което всички знаеха, че животът му ще бъде кратък. Запознахме се, когато той беше едва на три, веднага го осинових и станах негова майка, за съжаление времето ни заедно бе твърде малко, той живя до 5 години и това бе най-щастливият период в живота ми", споделя през сълзи Аделина. "На 25 октомври 2014 г., когато той умря пред очите ми и след болката, с която трябваше да се справя, аз днес наистина вярвам, че той не е умрял, защото е бил болен, той почина, защото не беше лекуван", казва още тя.

За нея вече е ясно, че единственият начин да продължи да живее без сина си е да помогне на други бебета да оцелеят. Стартира благородната си мисия точно по време на пандемията, когато току-що сърдечно оперирано румънско дете в Милано няма полет, с който да се върне обратно в страната си. Нито средства да остане повече в чужбина. Тогава тя си казва: "Какво толкова, ще организираме полет. И го прави като на шега, генерирайки разходи за 17 000 евро. Тогава дори не мисли да брои полетите, не предполага, че ще може скоро да изплати първия, камо ли да има втори. "Бебето беше интубирано и вентилирано и беше толкова трудно. И никой не знаеше какви документи да поиска от нас, защото никой не летеше по това време в Европа", казва Аделина.

Когато се разчува за това, което е успяла да направи, други родители се свързват с Asociatia Blondie, за да кажат, че се намират на различни места в Италия, току-що преминали оперативно лечение на децата си, и не могат да се приберат. Така последват още няколко полета. И задължения към почти всички летищни оператори за хиляди евро.

Оказва се, че благодарение на Европейския съюз всяко дете в Румъния, което не може да бъде лекувано в страната, получава формуляр S2, който му дава право на лечение в друга държава членка, където то може да бъде извършено. Разходите се поемат от националната здравна каса на Румъния. Проблемът е, че тук става въпрос за изключително тежки случаи, които трябва да бъдат транспортирани със специализирана въздушна линейка, с нужното оборудване за оцеляване по време на полета, с подготвен екип. И нищо от това не се поема от държавата.

Тук се отваря ниша, която Blondie умело успяват да запълнят, така че "досега не сме отказвали на абсолютно никого, който ни е потърсил", само и единствено с генерираните средства за благотворителната им кауза - от румънците за румънските деца.

Да прелетиш разстоянието до Луната за най-малките

"Днес около 80% от бебетата, които транспортираме, се връщат в добро състояние и продължават живота си. И ако има клиника някъде на тази планета, която може да лекува тези случаи, които са изключително сложни, ние знаем как да го организираме и къде да ги заведем", казва още Аделина.

А полетите за Милано - за сърдечни малформации, за Париж - за комплицирани случаи на онкологични заболявания, за Рим - за бъбречна трансплантация или за лечение на левкемия, са ежеседмични за организацията. Вече прелетели разстоянието до Луната (още в началото на 2023 г. изчисляват от Blondie), над 177 полета, те са на път да реализират и още една тяхна смела мечта - да разполагат със свой самолет и постоянен екипаж за извършване на полетите. "Осъзнах го съвсем рано, че ние можем да се справим с това, но ще трябва да разполагаме със собствена добре оборудвана въздушна линейка и екип. Така че освен полетите за децата, които могат да достигнат до 2-3 на седмица, работихме усърдно и за постигане на тази цел", споделя Аделина.

Преди месец не им достигат още около 100 хил. евро до събиране на крайната сума за купуване на самолета (който с цялото оборудване и съпътстващи разходи възлиза на около половин милион евро).

От една страна, те вече разполагат със солидна мрежа от бизнеси и хора, които ежемесечно даряват за тях, допълнително Asociatia Blondie "подаряват" изживяване да включат желаещите в някои от техните полети, с което всеки да помогне не само със средства, но и с "ръка на място" за спасяването на живота. Вратичка в законодателството за даряване от бизнеса към неправителствения сектор и инициатива от "Радио Румъния" за предколеден концерт с каузата на 12 декември окончателно осигуряват необходимите средства.

"Важно е да се направи разликата между медицински полет, който се организира обикновено при извънредна ситуация - бедствие, авария, инцидент, и който обикновено се покрива от национална каса или застраховател, и въздушна линейка. При въздушната линейка, която ние ще купим и ще е първата в Румъния, ще се използва специално за транспортирането на тежко болни пациенти в чужбина. Затова оптимално ще бъде пригодена за поне двама пациенти едновременно. Самата машина вероятно ще е "Боинг", за да може да достига до всяка точка на Европа без спиране", разказва Аделина. И тук вече те ще се превърнат в пълноправен партньор на държавата.

Как се създава първата детска онкологична болница от нулата?

Свой собствен, но близък по кауза път, извървяват Оана Георгиу и Кармен Ускату. Те са основателки на асоциация Daruieste viata ("Дари живот") в Румъния. "Започнахме през 2015 г. от идеята да подобрим условията в отделението по онкология, където има 31 легла и само една тоалетна. Тава бе ситуацията в Спешната детска болница "Мария Склодовска Кюри" в Букурещ", казва Кармен.

Болницата "Мария Склодовска Кюри" е дарение за Румъния от Полша след голямото земетресение във Вранча през 70-те години на миналия век. И въпреки усилията тя да бъде постоянно реновирана и модернизирана сградният фонд просто е остарял. След историята на Драгош, където Оана и Кармен са участвали в събирането на средства, имайки предвид личния си труден път и най-вече майчинското чувство в тях, те не се поколебават да преминат към следващата стъпка - а именно изграждане на болница, посветена на децата, в която всеки ще може да получи своя шанс за живот навреме.

Днес болницата разполага с 9 етажа, 187 легла и 5 операционни зали на площ 12 хил. кв.м. Гарантира почти нулев риск от вътрешноболнични инфекции, интензивно отделение, стерилни стаи за трансплантация на стволови клетки, най-модерно оборудване за лъчетерапия. Крайната стойност на инвестицията е от около 46 млн.евро.

В момента изграждат и втора, по-голяма сграда, която се надяват да бъде готова през следващите пет години. Там ще бъдат разположени болнична аптека, лаборатория, складови помещения, пространства за обучение и развитие на научно-развойна дейност, както и хотел за родители.

Новата детска болница е свързана с онкологичното отделение на "Мари Слодровска Кюри" и се намира в двора й. "Да убедим държавата да ни преотстъпи мястото за строеж беше най-лесното. Благодарение на помощта от бизнеса и хората за десет години сме събрали над 80 млн. евро, това също не бе непреодолимо предизвикателство. За нас най-трудното е това, което предстои, за да заработи тази болница както трябва", казва Оана.

За да получи всички акредитации и да може да функционира нормално още през януари 2024 г., болницата предстои да бъде дарена на държавата, след което Оана и Кармен ще имат само консултативни функции в нейното управление.

"По тази причина ние предлагаме на правителството и на Министерството на здравеопазването пилотен проект, който включва иновативен и модерен модел на управление на новата детска болница. Държавата няма достатъчно средства и не разполагат с хора, които да продължават да развиват и използват наличната апаратура и възможности на това съоръжение. Така че те се нуждаят от нас", казва Кармен.

Вратичка в закона насочва огромни средства в немислими досега проекти

В Румъния има вратичка в закона, която позволява на компаниите да пренасочват част от данъка печалба директно към неправителствена организация. "Но ние трябва да се борим всяка година за тази фискална възможност, тъй като правителството се опитва да я премахне, а всъщност именно тя в основата за подкрепа на най-важните благотворителни каузи на Румъния", казва още Кармен.

"Става въпрос за 20% от данък печалба, които можеш да насочиш към дейност, която намираш за важна, имаш контрол къде отиват част от данъците ти. Сумата обаче не трябва да надвишава 0.75% от общия оборот на компанията. Всъщност взима се по-малката сума от тези две стойности, като се попълва определена декларация", разказва пред медията ни търговският аташе на България в Букурещ Ивайло Маринов.

Обикновено към този период на годината това е основният начин за финансиране на неправителствения сектор

търговското аташе на България в Букурещ Ивайло Маринов.
търговското аташе на България в Букурещ Ивайло Маринов.

Оана и Кармен ни споделят, че чрез тази вратичка в закона те са получили подкрепа от над 5000 румънски компании на стойност от над 20 милиона евро през последните шест години. Половината от тези средства идват от румънско-австрийското дружество OMV Petrom, което е най-голямата рафинерия и преработвателна компания на нефтопродукти и газ в страната. По същата линия от OMV Petrom подкрепят и асоциация Blondie.

Да бъдеш партньор с държавата за обща кауза

"Държавата си върши работата. Те ни помагат с всички документи, когато е необходимо, вадим паспорт за 15 минути. И е нормално една неправителствена организация да покрива нещо, което държавата не прави, както е в случая с въздушния транспорт в чужбина. Ние сме партньори в това", казва Аделина Тончан.

Не толкова лесно е партньорството на държавата с Оана и Кармен, които имат нелеката задача не само да предложат базата за лечение, но и изцяло да разчупят методите, използвани досега в Румъния. "Но невинаги става дума за финансите, знаете ли, защото има ситуации, в които пациентите се нуждаят от специфична интервенция. Например оперативно лечение на сърдечна малформация. В центъра тук е компетентността да се формира екип, който да се погрижи за това конкретно дете с тази конкретна патология. А в нашите държави - България и Румъния, където тези случаи са рядкост и генерират изключително високи разходи за държавата, просто липсва опитът да се работи с тях", разказва пред "Капитал" д-р Йожен Олейнак, детски реаниматор и анестезиолог в болница "Мария Склодовска Кюри" в Букурещ.

Той говори още за ефекта на снежната топка в Румъния - "когато нашият румънски народ, когато всеки като гражданин видя, че асоциацията "Дари живот" може да направи много повече от това да ремонтира отделения, генерира вълна от съпричастност и граждански дарения. После дойдоха и корпоративните (по подобен начин се формира и подкрепата за асоциацията Blondie), казва още д-р Олейнак.

Но не всичко приключва, когато се построят и оборудват просторните болнични пространства и се купи например въздушна линейка. Всичко зависи от начина, по който ще работят екипите ни и как ние ще се справяме със случаите на пациентите.

Д-р Йожен Олейнак, детски реаниматор и анестезиолог в болница "Мария Склодовска Кюри" в Букурещ
Д-р Йожен Олейнак, детски реаниматор и анестезиолог в болница "Мария Склодовска Кюри" в Букурещ

В момента и "Дари живот", и Blondie изграждат мрежа от контакти с най-добрите лечебни заведения в Европа (Италия, Франция, Холандия, Швейцария) и света, където изпращат специалисти на обучение, канят експерти за консултации на място и развиват партньорски отношения за бързо реагиране при нужда.

Според д-р Олейнак именно тези неправителствени организации са топлата връзка между правителството, бизнеса и хората и без тях тези амбициозни идеи нямаше как да бъдат реализирани в Румъния.

Може ли България да вземе добър пример

Кампаниите за спасяване на деца в България са непрестанни, а какво се случва с тези, за които е събрана сумата за лечение в чужбина, често дори не се разбира. В тежкия случай, когато някой се разболее, е сам с болката си и оставен на съдбата, милостинята или късмета да събере огромни суми пари, да организира път и престой сам, с почти невъзможност за последващо лечение след прибиране обратно в държавата. А когато заболяванията са много и се наслагват, случаят просто е изгубен.

След като румънците могат да го направят, защо да не може и в България? Дотогава румънската организация е готова да подаде ръка. "И все пак, ако в България има деца и възрастни, които се нуждаят от нашата помощ, ние ще бъдем щастливи да го направим. Никога няма да откажем да вдигнем полет за някого, защото не е румънски гражданин. Животът е важен", казва Аделина Тончан.

Оана Георгиу и Кармен Ускату също вече споделят опита си в България и са готови да помагат, за да не бъдат допускани техни грешки в процеса на учене и да се получат нещата. Мечтаят болницата им да заработи по европейски и световни стандарти, да се превърне в център на Балканите за онкологично лечение за деца, където грижа ще могат да получат и нуждаещи се от България.

И както Мария Единбургска оставя сърцето си в България, така тези забележителни жени са готови да отворят своите сърца, да споделят опит, контакти и мечти за децата на България.

А именно децата на България трябва да бъдат и българската кауза.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал