🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

PS5: Голяма мощ в голямо тяло

Новото поколение конзоли на Sony има достатъчно плюсове, които да компенсират недостатъците

Ако сте успели вече да се докоснете до Sony PlayStation 5, честито - вие сте късметлия. Близо три месеца след излизането на пазара предлагането е в пъти по-ниско, отколкото търсенето. Хората, които се надяваха, че ще играят на новото поколение конзоли за Коледа, могат да започнат да мислят реалистично за Великден. И все пак ограничен брой конзоли вече са при новите си собственици, а по всяка вероятност през идните години ще бъдат продадени десетки милиони копия от новата конзола. Въпросът, както винаги, е заслужава ли си.

Какви са възможностите

PlayStation 5 идва в два модела - класически с диск и само дигитална версия, при която могат да се играят само свалени игри. И двете версии имат 825 GB памет, която вероятно ще е достатъчна за по-обраните геймъри и по всяка вероятност недостатъчна за тези, които играят много и големи игри. В такъв случай решението би било да се купи допълнителна твърда памет. На българския пазар дигиталната версия струва с 200 лв. по-малко, но от финансова гледна точка спестяването на тези пари може бързо да се окаже безсмислено, предвид че няма да може да се ползва вторичният пазар за игри.

Хардуер

Най-големият плюс на новия PlayStation със сигурност е хардуерът. Конзолите закъсняха за партито със SSD дисковете, но по-добре късно, отколкото никога. Процесорът и видеокартата са AMD и са значително по-мощни, отколкото тези на предишното поколение, включително и на PlayStation 4 Pro. Параметрите обаче не са толкова важни, колкото реалното представяне: да, PS5 е осезаемо по-бърза машина и игрите изглеждат също толкова осезаемо по-добре, стига, разбира се, да са оптимизирани за тази цел. Cyberpunk 2077 например изглежда много по-реалистично, отколкото на PlayStation 4 (където може въобще да не ви тръгне), но ако искате да играете отново Witcher 3, няма да видите реална разлика в графиката. Същевременно възможностите за гейминг не само в 4K резолюция (със 120 кадъра в секунда), но и в 8K (с 60 кадъра в секунда) премахват много от границите на конзолния гейминг спрямо компютърния и обещават още по-реалистично изглеждащи игри през идните години.

Софтуер

Като всяка нова конзола проблемите с малката софтуерна библиотека са проблем, който ще бъде изчистен в бъдеще. Броят на заглавията конкретно за PlayStation 5 са сравнително малко, а освен в игрите има липси и в библиотеката с приложения, които иначе бяха налични за предишното поколение. Добрата новина за геймърите е, че те могат да играят на новата конзола почти всички игри за PlayStation 4. Лошата, както вече бе споменато, е, че старите игри няма изведнъж да заприличат на нови, а и в някои случаи е възможно потребителите да се срещнат с нови бъгове. Липсата на вторичен пазар за игри заедно с високата цена на новите заглавия също може да се приеме като негатив за "първата вълна" собственици.

Дизайн

PlayStation 5 е голяма конзола. Съвсем буквално - и на размери, и на тегло, разликата с предишните поколения е в пъти. PS5 е с размери 40х26 см и тежи близо пет килограма. Това прави пренасянето ѝ далеч по-трудоемко занимание, отколкото при PS2, 3 или 4. Sony отдавна има традицията да пуска големи модели и след това да ги "смалява" в Slim модели, но в този случай ще бъде нужен наистина грандиозен редизайн, за да може PlayStation 5 да влезе поне частично в категорията на предците си. Колкото до самия дизайн - той със сигурност, меко казано, се отличава от всички предишни поколения, най-малкото с белия си цвят и футуристичната форма, която може да не се хареса на всеки.

Контролерът

Също както не можете да сбъркате PlayStation5 с конзолите от предишните поколения за дизайна, така не можете да сбъркате и белия контролер с черен кант, наречен DualSense. Той също е по-голям от предшествениците си, но с много по-малко. Самият дизайн обаче е различен и е много по-удобен в ръката, отколкото джойстика за PlayStation 4 - матовото покритие е добре дошъл край на ефекта на мазните пръсти при по-продължителна игра, а "по-меките" извивки ще се харесат на повечето потребители. Друго подобрение е чисто технологично - задните бутони вече имат функцията да се държат като "спусък", в унисон с това, което се случва в играта.

Крайна оценка

PlayStation 5 оправдава очакванията към най-мощната и бърза конзола на Sony (а вероятно и не само) до този момент. Потребителите ще усетят разликата в бързината спрямо предишните поколения още от момента на включване, предимно заради SSD твърдата памет и по-добрия процесор.

Същевременно обаче всички тези подобрения идват с цена: много по-голямо тяло, много по-тежка конзола, която е много по-трудна за пренасяне и дори за поставяне на удобно място в дома. Другият проблем, който неминуемо се среща сред всички нови поколения конзоли, е липсата на широка библиотека нови заглавия, които да покажат реалните възможности на силния хардуер. Вторичен пазар за игри ще липсва поне още година, а за тези, които предпочитат изцяло дигиталната версия на конзолата, този вариант въобще няма да съществува.

Крайният проблем е липсата на наличност, която продължава вече трети месец. Провалът на Sony в този аспект вече става емблематичен и оптимистичните прогнози една по една залязват. В България PlayStation 5 се продава в Ozone.bg, Pulsar, Plesio, "Технополис" и "Техномаркет", но към момента всички бройки са разпродадени и е много вероятно дори когато дойдат нови, те да заминат в посока тези, направили поръчки, които не са могли да бъдат изпълнени заради ниското предлагане. Цената на класическата версия е 1000 лв., а тази на изцяло дигиталната - 800 лв.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар