Дилемата Playstation или Xbox 2020

Новите версии на конзолите на Sony и Microsoft ще са хит сред геймърите в следващите години, но в момента няма наличност никъде

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Конзолните войни (от англ. console wars) е фраза, използвана от години за битката за надмощие в гейминг индустрията между гиганти като Sony, Microsoft и Nintendo. Този коледен сезон се развихри поредният епизод от тази епична сага, като две от компаниите се борят за вниманието на глобалния потребител с новите си предложения на пазара. В центъра са току-що излезлите конзоли Playstation 5 и Xbox Series X/S. Всъщност "борят за вниманието" донякъде е пресилено, защото интерес от потребителите и за двете има, и то огромен. Но наличностите в цял свят, включително и в България, са недостатъчни. Според български търговци покупката на такава конзола, независимо от кой производител, за Коледа е невъзможно и заявените доставки остават за след Нова година, а може и след януари. В "Капитал" представяме двата основни претендента за вниманието на българския конзолен геймър в следващите години.

Playstation 5

Цена 800/1000 лв.

PS5 излезе през ноември, като първите бройки в цял свят бяха мигновено разграбени. От Sony твърдят, че това е най-големият дебют в историята им досега. Конзолата се предлага в два варианта - с физически диск и само за дигитални игри, като втората е по-евтина с 200 лв. до 800 лв. Причината е, че по този начин се ограничава възможността на клиента за покупка на игри на физически носител, които след време могат да са и втора ръка, т.е. по-евтини. Първото впечатление от PS5 е колко голяма е самата платформа: 390х104х260 мм - далеч по-висока и широка от предшественика си PS4 Pro и от конкурентната машина на Microsoft. Тя може да бъде поставена както вертикално, така и хоризонтално. Официално идва само с една версия SSD памет - 825 GB, от които налични за качване на игри са 667.2 GB. Все още не е ясно какви са опциите за добавяне на допълнителна външна памет, тъй като от Sony не дават такава информация. Но пък може да се играят PS4 игри, качени на външна памет, която да се включи в PS5. Единствено е нужно потребителят да влезе през PS профила си, за да стане активен този софтуер. Може да се прехвърли и целият потребителски каталог от предишната PS4 конзола през WiFi

PS5 поддържа качество на картината като 4K, HDR и 120fps, а видеокартата и технологията на AMD предлагат страхотни възможности за разработчиците на игри от ново поколение. Игрите се зареждат далеч по-бързо от PS4. Що се отнася до тях, в България вече се предлагат към 15-20 заглавия само за тази версия, като Spider-Man: Miles Morales струва около 160 лв. на диск. С абонамент за платформата PS Plus всеки месец собствениците на PS5 ще получават и по две безплатни игри, но поне на този етап те са само PS4 версии.

В новите игри като споменатата Spider-Man: Miles Morales и Devil May Cry 5: Special Edition потребителят може да избира и между различни графични възможности в зависимост какво предпочита - качество на картината или повече fps.

Геймингът и изживяването на новата конзола нямаше да е пълен без новия DualSense контролер, който е най-добрият досега джойстик на компанията. Това е първият му тотален редизайн от доста версии насам, а най-големият му плюс са адаптивните бутони, които реагират на различен по сила натиск. Възможностите му тепърва ще се използват от новите игри. В комплекта има един контролер, а вторият струва около 140 лв.

Интерфейсът на PS5 също е променен и предлага повече възможности от този на предшественика си. Една от тях е възможността през него потребителят да влиза директно в запазените си игри, а не да я стартира и да чака да се зареди.

Новата конзола идва на пазара и с различни нови аксесоари (които се купуват отделно), като специална PS5 камера, слушалки, както и дистанционно за контрол на мултимедийни и стрийминг платформи като Netflix, HBO GO, Prime Video и др. Така целта на Sony е да превърне PS5 в центъра на забавленията у дома.

Xbox Series X/S

Цена: 600/1000 лв.

Microsoft сложи края на предишното си поколение Xbox One с новата серия конзоли. Също както и при Playstation 5 технологичният гигант залага на две версии - Xbox Series X и Series S, като втората е с 400 лв. по-евтина до 600 лв. Но разликата между двете тук не е само в липсата на дисково устройство. Xbox Series X заслужава по-високата си цена по няколко причини - физическите дискове, повечето RAM и вътрешна памет, както и по-големите графични възможности. Тя има 16 Gb RAM, 1 TB пространство, от които използваеми са 800 GB, както и поддържа 4K, HDR и 120fps. А дисковото й устройство пък означава, че може да пуска игри от предишните версии на конзолата като Xbox One, Xbox 360 или оригиналната Xbox. Част от рекламната стратегия на Microsoft е и фактът, че Series X е най-мощната конзола, правена някога. Което не е лъжа чисто като характеристики.

В същото време по-малкият й събрат поддържа само резолюция до 1440p, а използваемото му вътрешно пространство е около 350 GB (което означава под 10 игри). Въпреки това и двете са от една и съща генерация и поддържат най-новите игри (тези с по-ниска резолюция заемат и по-малко пространство). Пък и Series S е най-достъпният вариант от дотук изброените и е единствената, която по някаква случайност може да бъде намерена онлайн (най-вече от европейски търговци). Тя е предпочитана и ако потребителят няма 4K телевизор. Добавянето на външен диск също е възможно. Геймърите имат достъп и до онлайн услугата на Microsoft Xbox Game Pass.

Дизайнът и на двете версии на Microsoft е далеч по-сдържан и ненатрапчив от този на PS5. Както и при PS5, контролерът на Series X и S също е подобрен, макар и да е запазил класическия си Xbox вид. Това означава, че геймърът няма нужда от учене и свикване с новия хардуер. Минус обаче е настояването на Microsoft да използва обикновени AA батерии. Цената му също е по-ниска от този на Playstation - 118 лв.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар

Още от Капитал