Кино | "Закрилникът 3" с Дензъл Уошингтън

Герой без илюзии пази невинните в стилен екшън

Оценка: 3 от 5

The Equalizer 3

Режисьор: Антоан Фукуа

С Дензъл Уошингтън, Дакота Фанинг, Ремо Джироне, Гая Скоделаро, Еудженио Мастрандреа, Андреа Скардуцио, Соня Амар

Времетраене: 109 мин.

Още от същото: "Мъж под прицел" (Man on Fire) на Тони Скот

The Equalizer 3 върви с уточнението The Final Chapter и наистина приключва трилогията с най-доброто от предишните две разклонения, съответно от 2014 и 2018 г. Далечна основа е телевизионен сериал от края на 80-те, там разочарован от професията суперагент с име Робърт Маккол въздава справедливост за обикновени хора, обадили се по вестникарската му обява ("Got a problem? Odds against you? Call the Equalizer."). Изкупва така собствени грехове, помагал е на мракобесни режими, при акциите му са загивали невинни.

Дензъл Уошингтън като Маккол е точният човек, излъчва интелигентна заплаха само с поглед, присъствие и присвити устни. С режисьора Антоан Фукуа си пасват още от донеслия им оскари "Тренировъчен ден" (2001). Имат заедно и солиден уестърн, шареният расово римейк на "Великолепната седморка" (2016).

Тук Маккол е в италианска среда, звучи Volare, живописно градче в скалите над морето му е легнало на сърцето заради хората си, добри и сърдечни. Дошъл е да лекува рана след поредната си брутална разплата, но е напът да остане завинаги.

Стоплен е от приятелствата с почитан стар доктор (Ремо Джироне), красива флиртуваща кафеджийка (Гая Скоделаро), честен карабинер (Мастрандреа). Но вижда и как добрият продавач на риба Анджело трябва да плаща месечен рекет. Защото садистичен мафиотски бос (Андреа Скардуцио) тероризира градчето, натрапва казина и хотели. Срещу му и по старите уестърн правила се възправя закрилникът Маккол с уменията на трениран "ангел унищожител".

Стилът на Фукуа прави насилието смилаемо, с "балетна" хореография в бруталните моменти и плъзгаща се по бароковите детайли камера. Музиката на бразилеца Марсело Зарвос е поглъщаща. Международно разклонение в сюжета позволява идването на Дакота Фанинг като начеващ ЦРУ агент. Тя ще попие заветите на Закрилника, намерил най-сетне вътрешния си мир при канцонетите и капучиното.

Все още няма коментари
Нов коментар