🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кино | "Жан дю Бари: Фаворитката на краля" с Джони Деп и Майуен льо Беско

Емоционална драма, в която режисьорката играе и главната роля, а костюмите са възстановени от Chanel

Оценка: 3 от 5

Jeanne du Barry

Режисьор и съсценарист: Майуен льо Беско

С: Майуен, Джони Деп, Бенжамен Лаверн, Пиер Ришар, Мелвил Пупо, Полин Полман, Паскал Грегор

Времетраене: 110 мин.

Още от същото: "Мария Антоанета"

Jeanne du Barry откри тазгодишния Кан като една от най-скъпите френски продукции от последните години (бюджет $22.4 млн.) и с воала на умерения скандал с връщането на Джони Деп в актьорството след обвиненията в домашно насилие. Деп като крал Луи XV говори френски без акцент, но рядко, присъствието му е повече като в ням филм.

Фокусът и движещата сила на пищната продукция е в женски род, актрисата и режисьор Майуен Неджма льо Беско (р. 1976) е с четири игрални ленти зад гърба и награда на журито в Кан с Polisse (2012) за психологията на детската престъпност. Проучвала е документално историята на Мадам дю Бари повече от десетилетие. Снимала е на лента и върху оркестрова музика, с референции към "Бари Линдън" на Кубрик, в салоните и спалните на самия Версай и с възстановени костюми от Chanel.

Подходът е класически, без поп и рок закачките на София Копола в "Мария Антоанета". Глас зад кадър разгръща историята на момичето и после красива девойка (Лоли Баия) Жан, дъщеря на готвачка и анонимен монах. Умът и хубостта са единствените й оръжия в живота, проправили й път до кралската спалня.

Дю Бари на Майуен е чаровна и прелъстителна, единственото същество с реални чувства сред кринолините и напудрените перуки. "Това си е моето тяло и сама решавам какво да правя с него", е принципът ѝ в живота. Разказът тече сантиментално, по дворцовите интриги, като в любовен роман от поредицата "Арлекин". Голямата историческа картина с надвисналата революция, случила се отчасти и заради диамантените огърлици на Дю Бари, е оставена за други филми.

Майуен льо Беско стана известна със запомнящата си роля при Люк Бесон на извънземната певица Дива в "Петият елемент". По-късно тя се омъжи за него след скандалната им връзка, докато беше още на 17 години. Наскоро Майуен беше отново в заглавията с изказвания срещу #MeToo и в защита на обвинените там мъже. Това не прави филма й по-лош, тя е доказана режисьорка с множество награди.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Моля, не губете два часа от живота си за този филм - опит бивша колониална империя да изрови нещо от националните си комплекси от мръсните си нокти...

    Коя пък чак толкова е Жан дьо Бари? Поетеса? Музикант? Меценат на изкуствата? Не, майсторка в мачкането на чаршафите на Краля-слънце. И съвсем не единствената на това поприще. И несравнима в интелектуално отношение с предходницата си - маркиза дьо Помпадур, в чийто литературен кръг е бил и Волтер...

    Всъщност отидох да видя "зъвръщането" на Джони Деп.
    Пълно разочарование.
    Да не говоря, че Н.Пр. френският посланик представи сънародничката си дьо Бари почти като първата феминистка...

    Нередност?
Нов коментар