🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пеещите скопяни

Млади македонци протестират с песен на уста

   ©  Елена Героска

На 30 септември 2009 г. един от най-красивите македонски манастири, "Св. Йоан Бигорски" в Дебърско, е унищожен до основи от пожар. Изгарят монашеските жилища, кухнята, библиотеката, гостната, две трапезарии, старият конак и горният палат на манастира.

Разследването установява, че причината за пожара е късо съединение в остарялата електрическа инсталация на манастира. Инцидентът предизвиква остра реакция сред медиите и обществеността в Македония. Някои обвиняват църквата, че не се грижи добре за имотите си. Други използват случая, за да повдигнат въпроса за неправомерното изразходване на църковни пари от духовниците за лични цели като вили и луксозни автомобили.

Една група млади хора от Скопие, на възраст 18 -30 години, също се включва в обществения дебат за корупцията в църквата, но по твърде нетрадиционен начин. На 5 октомври петнадесет души се изправят пред съборния храм "Свети Климент Охридски" в Скопие и изпяват песента "Mercedes Benz" на Джанис Джоплин. В нея се пее: "О, Боже, няма ли да ми купиш "Мерцедес Бенц"? Всичките ми приятели карат поршета." Изпълнението на активистите, които наричат себе си "Распеани скопяни" ("Пеещите скопяни") е заснето и пуснато в YouTube, където е гледано над 18 хил. пъти до момента.

Това не е нито първата, нито последната акция на "Пеещите скопяни". В следващите месеци хорът организира още много подобни протестни акции, повечето от които замислени като ироничен коментар на актуалната политическа ситуация в страната.

"Пеещите скопяни" е проект на активистите от "Площад Слобода"("Площад Свобода") – една от многото неправителствени организации, които се борят против проекта "Скопие 2014". Идеята за протест чрез пеене се ражда след печално известния митинг на площад "Македония" в Скопие през юни 2009 г.,  завършил с побой над протестиращите от страна на националистите.

"След като ни набиха на площада, започнахме да мислим как да протестираме така, че хората да не ни мразят и бият, но все пак посланията ни да стигат до обществото. На един приятел му хрумна идеята да протестираме, пеейки. Защото кой би сторил нещо лошо на някой, който пее", пита риторично 29-годишната Ива Драгшик, която е с "Пеещите скопяни" още от самото начало. Освен всичко друго  изпълненията на протестния хор се радват на сериозна популярност в YouTube.

"Всяко заснето от нас видео има средно по 5 хил. гледания. Разбрахме, че това е по-успешният начин за протестиране, защото на митингите, които организирахме с "Площад Свобода", никога не успявахме да съберем толкова много хора", казва на свой ред 29-годишният Никола Наумоски, който е член както на "Площад Свобода", така и на "Пеещите скопяни" още от самото им създаване.

"На всеки две седмици пеем песен, която коментира това, което се е случило в Македония междувременно. Например през 2009 г., когато кметът на Скопие Коце Траяновски отряза дърветата по централната улица "Илинденска", му изпяхме Lumberjack Song на Монти пайтън", разказва Никола. Траяновски е мишена за "Пеещите скопяни" още преди да стане кмет на Скопие. През 2009 г. той обещава, че ако бъде избран за кмет, ще поправи спрелия часовник на старата жп гара.

Идеята на Траяновски

е приета на нож от жителите на града.

Спрелият часовник е един от символите на Скопие, които напомнят за трагичното земетресение от утрото на 26 юли 1963 г., когато градът е сринат до основи от мощно земетресение, в което загиват над 1000 души. Стрелките спират в часа на труса и днес продължава да показват фаталните 5 часа и 17 минути. За да бъде абсурдът пълен, Траяновски предлага ремонтираният часовник да изпълнява традиционни македонски песни на всеки кръгъл час.

"Пеещите скопяни" реагират на това популистко предизборно обещание, като се събират пред гарата и изпяват песента "Временска машина" ("Машина на времето") на македонската поп група "Нокаут", която е римейк на диско хита September на Earth, Wind & Fire. "Скопяните" предлагат стрелките на часовника да се въртят наобратно, за да могат "жителите на Скопие да се върнат във времето, когато са живели в диско ритъм и в магазините се е продавал алкохол и след 7 часа вечерта".

Много хора смятат, че акциите на "Пеещите скопяни" са пасивна форма на протест. Ива Драгшик е на друго мнение и смята, че съществуването на "Пеещите скопяни" повече от три години е политически активизъм само по себе си.

"Пасивно би било, ако излезем и започнем да викаме на улицата. Защото властта знае, че ако позволи протестите, после ще може да каже: "Ето, вижте! Случва се нещо. Има протести, има демокрация..." А всъщност няма нищо, защото всичко свършва, когато хората излязат на улицата", казва Ива.

"Пеещите скопяни" са трън в петата на властта в Македония и тя прави всичко възможно да ги притисне или дискредитира. Преди година близък до управляващите вестник излиза с публикация, в която се твърди, че "пеещият" Никола Наумоски е братовчед на Радмила Шекеринска - председател на най-голямата опозиционна партия Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) и зам. министър-председател на страната в периода 2002 - 2006. В публикацията също така се посочва, че Наумоски е член на СДСМ, както и че участва в правната комисия на партията.

"Единственото вярно нещо в цялата публикация беше, че съм братовчед на Шекеринска. Но това е факт, който не мога да променя и по никакъв начин не доказва, че работя под диктовката на официалната опозиция в Македония. Нещата стигнаха дотам, че когато отида до магазина, продавачката ме пита кога ще сменяме сегашната власт, ще има ли избори и т.н. Приятелите ми във Facebook, с които допреди това съм имал добри отношения, но които са от ВМРО-ДПМНЕ, ме псуват и ме наричат политически предател. Твърдят, че съм платен от Джордж Сорос, както и че искам да унищожа държавата и да дам автономия на албанците", казва Наумоски.

"Наричат ни предатели на Македония и хомосексуалисти", казва на свой ред Ива Драгшик, която също си е изпатила при злополучните протести на площад "Македония". Няколко дни след като е набита заедно с други протестиращи, Ива е уволнена от работа. Това не е единствената причина площад "Македония" да е травматично място за нея. На 5 юни 2011 г. на същия този площад бодигард на македонския премиер Никола Груевски убива 21-годишния Мартин Нешковски.

"На площада имаше огромна тълпа хора. Момчето било симпатизант на ВМРО-ДПМНЕ и искало да поздрави Груевски за победата му. Охраната го хванала и смляла от бой", разказва Ива, която не е стъпвала на площада след трагичния инцидент: "Винаги заобикалям мястото. Това е личният ми протест. Този площад вече не е на гражданите. Ние, разумните хора, трябва да забравим за площад "Македония". Нека управляващите от ВМРО си го пазят за себе си..."

До момента "Пеещите скопяни" са се събирали близо петдесет пъти. Последната им акция е в знак на подкрепа на руската пънк група Pussy Riot. На 29 август хорът изпя нашумелия пънк молебен "Богородица, Путина прогони!" пред съборния храм "Свети Климент Охридски" в Скопие, носейки характерните цветни маски. Видеото е качено в YouTube, където е гледано над 9 хил. пъти само за две седмици.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jessie... avatar :-|
    Jessika
    • + 23

    Евала на тези млади хора. Намерили са оригинален начин за протест срещу глупостта и наглостта на политиците (все едно към коя партия принадлежат).

    Нередност?
  • 2
    jessie... avatar :-|
  • 3
    forza avatar :-P
    forza
    • - 14
    • + 13

    Залагам два денара, че Ива ДрагшиК следва да се чете Ива ДрагшиЧ.

    За сведение на упражняващите се по македонската тематика журналисти, К с чертичка отгоре на македонски се чете като меко К към меко Ч до откровено Ч по модела на сходни букви от сръбската азбука на Караджич.
    Някъде биха го прочели като "кь", другаде като "чь", а в Прилеп например, като откровено "ч".

    С това "ударено" К на македонски език се пишат сръбските фамилии, завършващи на Ч (ДрагшиЧ, ПрелиЧ, МладиЧ и т.н.).

    От което разбираме, че пеещите са скопски сърби и братовчеди на функционери от бившата компартия.
    Което, разбира се, не значи, че не са прави, просто отбелязвам за сведение.

    Нередност?
  • 4
    dragoslava avatar :-|
    Dragoslava
    • - 1
    • + 5

    Pussy Riot от Скопие.

    Нередност?
  • 6
    forza avatar :-P
    forza
    • - 2
    • + 3

    До коментар [#5] от "tctctc":

    Прав си, може и црногорка да е.

    Други въпроси (прашаньа)?

    Нередност?
  • 7
    edin_balgarin avatar :-?
    Един Българин
    • - 1
    • + 14

    До коментар [#5] от "tctctc":

    А замисляла ли си се защо на всички ви се опитаха да сменят окончанията на фамилиите? За да звучат уж "по-македонски"? Предполагам знаеш, че има много българи с фамилии на "ски" (дори бившия ми шеф, родом от Русе). Както казваше един познат от Охрид - "Аз съм БЪЛГАРИН, синовете ми са македонци, а внуците сърби". Това е мисията на УДБ и за съжаление ако не и се поротивопоставяте тежко ви (дано да не съм прав).

    Нередност?
  • 8
    nochkopenev avatar :-|
    nochkopenev
    • - 1
    • + 1

    Прост народ - слаба държава...

    Нередност?
  • 9
    forest avatar :-|
    Forest
    • + 1

    браво! песента за Мерцедес Бенц е много актуална и в България за съжаление...
    http://www.youtube.com/watch?v=iOt7k4yNeb8&feature=relmfu

    Нередност?
Нов коментар