НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Нестандартни сме

Няколко музея извън отъпканите пътеки на традиционните експозиции от исторически реликви, стари къщи или произведения на изкуството, които лично проверихме

Музеят на солта

в Поморие на практика е действащ солник, в който солта се добива чрез изпарение на морската вода плюс много ръчен труд по същия начин, както това се е правило в продължение на около три хилядолетия тук. Освен откритите площи има и малка зала със специфичните инструменти, макети на съоръженията, както и много фотографии. През лятото идва местен солар, който демонстрира как точно се добива солта.

Музеят е единствен по рода си в Източна Европа, ако приемем претенциите на словенците, че са централноевропейска държава. Всичко е чисто ново, като изключим оригиналните експонати, разбира се. Има удобни пейки и навеси – приятно място за почивка след обиколката с гидовете, които ще ви обяснят изчерпателно всичко за солодобивния процес.

Как да стигнете: музеят се намира в южния край на Поморийското езеро, което всъщност не е езеро, а свръхсолена лагуна. Ако идвате с кола, на провлака между новия и стария град се огледайте много внимателно за табела вляво; ако сте с автобус, помолете го да ви остави на най-близката спирка.

Работно време: лятно (15 юни – 15 септември) 8:00 – 18:00 ч. в работни дни и 10:00 – 18:00 ч. събота, в неделя почива; зимно (15 септември – 15 юни) 8:00 – 16:00 в работни дни, събота и неделя почива. Билети: 3 лв. за деца, 4 лв. за възрастни.

Сайт: saltmuseum.bg

Музей на текстила

Както сигурно си спомняте от уроците в училище, началото на българската индустрия е поставено в гр. Сливен с построяването на първата фабрика за платове през 1834 г. от предприемчивия Добри Желязков. Днес точно до нея се намира единственият в България музей на текстила, в който може да се проследи историята на производството му от най-древни времена до днес. За разлика от другите подобни музеи, където всички експонати са строго забранени за пипане, тук становете и машините са заредени със суровина и са на ваше разположение да ги изпробвате, след като гидовете ви покажат точно как да го направите, а децата могат да отпечатват дървени щампи с мастило върху плат. Това, което няма да ви обяснят, е, че причината Сливен да е известен като ромската столица на България е именно заселването на компактни маси роми, за да се осигури работна ръка за завода; през XIX век българите са предпочитали селскостопанския труд пред индустрията.

Как да стигнете: музеят се намира на пл. "Стоил войвода" 3, в северния край на Сливен, до бившия женски затвор, който всъщност е оригиналната сграда на фабриката на Добри Желязков.

Работно време: понеделник - петък 8:30 - 17:00 ч. (касата затваря в 16:30 ч.); почивни дни – по предварителна заявка

Билети: 1 лв. за учащи, 3 лв. за възрастни; беседата и демонстрациите са по 5 лв.

Тел: 044 62 40 06

Музей на файтона 

 Сбирката на музея на файтона, или по-точно експозицията на традиционни транспортни средства, която е част от етнографския комплекс във гр. Враца, не е голяма, но пък е подредена с вкус. Изложени са десетина произведения на местната файтонджийска фабрика, работила по времето на Третото българско царство, като някои от тях са възстановки. Ще разберете какво точно е бричка (оказва се, че не е някаква таратайка, ами по-малък братовчед на файтона), а ако се зачетете в информационните табла зад експонатите, ще научите интересната история на местния предприемач и активен културен деятел Мито Орозов, който е създал фабриката и я е управлявал толкова успешно, че Хенри Форд е преговарял с него за производство на автомобилни купета; за съжаление преждевременната смърт на Орозов възпрепятства това.

Как да стигнете: експозицията се намира на ул. "Давид Тодоров" 2, в етнографския комплекс "Софроний Врачански". Като вървите по главната улица, стотина метра преди площада при Прокредит банк, завийте наляво и после първата пряка вдясно.

Работно време: 9 – 17:30 ч. всеки ден

Билети: безплатно за деца до 7 г. и инвалиди, 1 лв. за учещи, 2 лв. за пенсионери, 3 лв. за всички останали; беседа: 10 лв.; заснемане: 5 лв.

Сайт: vratsamuseum.com

Музей на виното

Ако сте любител на хубавото вино, ви препоръчваме да посетите музея на виното в гр. Плевен, в който са изложени стотици пълни бутилки, а още хиляди стоят на съхранение в музейния фонд. Това е единственият музей, в който съм виждал експонатите да се продават; най-скъпият в момента е стогодишно вино за 1000 лева. Освен бутилките има и малко винопроизводствен инвентар от дълбока древност до началото на ХХ век. Но най-приятният момент е дегустацията. Тя става на огромната кръгла маса в централното помещение, като между различните вина ще ви поднесат подбрани хапки, за да неутрализирате киселинността в устата си. Музеят се намира в пещера и е приятно прохладен през лятото, така че не забравяйте връхна дрешка.

Как да стигнете: ако сте с автомобил, следвайте табелите за хотел "Кайлъка", след това на разклона има табела; с градски транспорт вземете тролеи 3 или 7 до началото на парка и се подгответе за приятна разходка по главната алея в следващите два часа. Музеят е на стотина метра след дигата на язовир "Тотлебенов вал".

Работно време: 11:30 – 18:30 ч., през лятото до 19:30 ч., почива понеделник и вторник;

Билети: 10 лв., с дегустация на 4 вина – 14 лв., на 8 вина – 18 лв. През лятото има happy hour от 18:00 ч. до 19:00 ч., в който плащате една чаша, а получавате две.

Сайт: winemuseum-bg.com

 Музей на транспорта

Музеят на транспорта в Русе се помещава в историческа сграда – първата гара, построена на днешна българска територия преди точно 150 години. Състои се от три експозиции: паркова, VIP вагони и сбирка в сградата на гарата. В парковата му част е изложен оригинален локомотив, обслужвал първата железопътна линия по нашите земи Русе – Варна. Под стрехата на гарата са вагоните, в които се са се возели турският султан, царете Фердинанд и Борис III, и партийната върхушка десетина години след 9 септември.

Ще се уверите, че вагоните са напълно автентични и в отлично състояние, след като ги разгледате отвътре. Сбирката в закритото помещение проследява историята на железопътния транспорт с множество експонати, модели, макети, снимки, диаграми и текстове. Приятно ни изненада богатството ѝ, както и превъзходният начин, по който е подредена. И понеже сме в Русе, подобаващо място е отделено и на речното плаване.

Как да стигнете: от спирката на Висшето техническо училище (известно още като ВИМЕС) тръгнете по ул. "Янтра" в посока към номер едно (има табела със стрелка), след това прекосете парка направо и слезте по стълбите; ако сте с автомобил, след болницата завийте надясно и карайте, докато не видите локомотивите вляво. Точният адрес е ул. "Братя Обретенови" 5.

Работно време: 9:00 – 17:00 ч. всеки ден от 1 април до 31 октомври; от ноември до март почива събота и неделя.

Билети: 10 лв. с включена беседа; заснемане 4 лв.

Телефон: 082 83 47 07

И още няколко музея, които не можахме да посетим лично, но звучат обещаващо:

Музей на минното дело в Перник. Това е първата пернишка мина, която след изчерпването на залежите е превърната в музей. Отворен е само за колективни посещения, като минимумът на групата е 5 души. Ако сте по-малко хора, може да доплатите до пет. 

Раб. вр.: понеделник – петък 10:00 – 16:00 ч. с предварителна заявка. В момента администрирането на музея се прехвърля от Културно-информационния център към Регионалния исторически музей и затова до края на май 2014 най-сигурно е да се обърнете към управителя на фестивала Кирил Манов 0884 53 54 08.

Адрес: ул. "Физкултурна" 2 – намира се в центъра на Перник, до Историческия музей.

Музей на киселото мляко в село Студен Извор, Трънско. Това е родното село на д-р Стамен Григоров, който пръв е изолирал млечнокиселата бактерия. Музейната сбирка е малка и се състои от съдове за приготвяне и съхранение на млечни продукти. Има и макет на промишлена инсталация за производство на кисело мляко.

Раб. вр.: 9:00 – 16:00 сряда – неделя. Препоръчително е, преди да отидете, да се обадите на уредничката Даниела Пейчева 0888 79 46 61.

Как да стигнете: малко след изхода на Трън в посока Сърбия има табела за музея наляво, който е на 5 км.

Музей затвор в гр. Велико Търново. Това е бивш затвор, функционирал от 1854 до 1954 г. Направена е възстановка на интериора на килиите както са изглеждали по време на борбите за национално освобождение. Изложени са уредите, с които са извършвани инквизициите, както и описание на най-често прилаганите изтезания. 

Раб. вр.: 9 – 17:30 ч.; профилактика сряда 9:00 – 12:00 ч.; почивни дни неделя и понеделник.

Адрес: площад "Съединение" 1 – на десетина минути от крепостта "Царевец".

Музей на боба в село Смилян. Освен информация за това толкова полезно растение в музея има и няколко пана от бобови зърна, изработени от местните деца. Най-голямото пано е кандидат за Книгата на рекордите Гинес с размерите си.

Раб. вр.: 9:00 – 18:00 ч., работи уикендите, почива два дни през седмицата.

Адрес: в читалището на село Смилян, 0326 23 27

В центъра на София има един музей, който е твърде слабо известен за цялата слава, която е побрал във витрините си -музеят на спорта. Освен многобройните купи и медали, спечелени от българските спортисти, може да видите и оригиналната спортна екипировка, с която те са придобити. Правят впечатление ските на Попангелов, екипът на Гунди и алпинисткото облекло на експедицията Еверест ’84. Всичките експонати са дарение на спортните деятели. 

Къде се намира
: на първия етаж в националния стадион "Васил Левски"; влиза се през главния вход от към бул. "Евлоги Георгиев".
Работно време: 10:00 - 12:00 и 14:00 - 17:00 в работни дни
Билети: 1 лв.