Музеи канят

Неочакваните експозиции на няколко световни музея и техните концепции за привличане на вниманието

Bayerische Schlösserverwaltung
Bayerische Schlösserverwaltung
Bayerische Schlösserverwaltung    ©  Bayerische Schlösserverwaltung
Bayerische Schlösserverwaltung    ©  Bayerische Schlösserverwaltung

Градът на К – музеят на Франц Кафка, Прага

България като турска тоалетна е начинът, по който чешкият художник Давид Черни представи страната ни в инсталацията си "Ентропа" в Брюксел през 2009 г. Доказателство, че идеята му не е била лична нападка, а е просто неговият специфичен артистичен почерк, е фонтанът, който поставя пред музея на Франц Кафка в Прага. В него двама мъже, изработени от бронз, уринират върху картата на собствената му родина – Чехия. Може да пратите SMS на фонтана и статуите ще изпишат във водата желаната от вас фраза.

След като творбата вече е въвлякла посетителите в романа на Кафка, следват изкривени и стръмни стълби, объркващи огледала, лабиринти, обърнати пространства. Така музеят спомага за преживяването на имагинерната топография от произведенията на писателя, а не оставя посетителите да наблюдават пасивно отстрани. Интерактивността е представена и от 5 аудио-визуални програми, триизмерни експонати, игра със светлината. Не се стряскайте, ако звънне стар телефон, докато вървите в тъмния коридор на музея, вдигнете го и ще чуете цитати от "Процеса", "Метаморфоза" и други произведения на немскоезичния еврейски писател, роден в Прага. В музея има почти всички първи издания на Кафка, писма, негови илюстрации и ръкописи.

Експозицията първоначално е измислена и поставена в Барселона през 1999 г., после е представена в Ню Йорк и накрая през 2005 г. намира постоянния си дом в Прага. В момента музеят се намира на 5 минути от Карловия мост, сгушен до река Вълтава в квартала "Мала страна".

Музеят се издържа и печели от продажба на билети на цената от 180 чешки крони, обяснява г-жа Чесалова, маркетинг мениджър на частния музей. Мястото разчита на различния си подход, фокусът тук не е върху представените документи, а документите и романите вдъхновяват музея, пространството и музиката в него. Да не забравяме, че се намира и на една от най-туристическите локации. "Разгледайте страницата ни или по-добре елате, за да разберете какво прави един музей успешен, приканва межиджърката. Това, което продаваме, е споменът, имаме магазин със сувенири, както и книги на Франц Кафка и биографични книги за него."

Тамара Вълчева

Музеят на паразитите, Токио

Със сигурност сценаристите в Холивуд могат да научат много интересни подробности за паразитите, които често използват като пратеници на Апокалипсиса във филмовите си проекти.

Музеят в японската столица може да им предложи изключително разнообразие от видове – над 300, сред които е и един гигантски червей, изваден от стомаха на жена, която се зарича, че никога повече няма да опита суши, след като лекарите й показали гиганта, изваден от тялото й.

За радост на почитателите на силните усещания музеят е напълно безплатен, което дава възможност да инвестирате парите си в сувенири - тениски и обеци с умъртвени паразити.

     http://www.kiseichu.org/Pages/default.aspx                   

Музеят на питейната вода, Пекин

Изграден върху останките от първата фабрика за вода в Пекин, създадена през 1908 г., Музеят на питейната вода в китайската столица представя над 130 експоната от близкото минало. Наричана от местните хора "чуждата вода" заради участието на западни партньори в изграждането на фабриката, питейната вода трудно намира своя път към местното китайско население.

От екипа на компанията дори инвестирали в специална рекламна кампания, която да създаде по-добър имидж на питейната мода, бойкотирана от местните - най-вече заради присъствието на западна компания в управлението на фабриката.

No.6 Courtyard (Qingshuiyuan Neighborhood), Dongzhimen, Beijing

Музеят на разбитите връзки, Загреб

Уникалният по своето естество Музей на разбитите връзки се намира в центъра на Загреб, но първоначално е бил представян като пътуваща експoзиция. Това е музеят, в който експонатите не са картини, камъни или ръкописи, а човешки съдби и истории. Хора от цял свят споделят за раздяла, която е разбила сърцето им, и изпращат предмет, свързан с нея или останал им за спомен. Така посетителите на музея могат да видят например цяла картинг количка, брадва, рокля, плоча, карти, изкуствени гърди и какви ли не странни неща, които хората си подаряват. Четейки личните истории, разбираме, че няма значение колко време е продължила една връзка – понякога истории, продължили само за седмица, се преживяват тежко и се помнят цял живот.

През 2011 г. мястото печели наградата "Кенет Хъдсън" за най-иновативен музей в Европа. Идеята за него се ражда през 2006 г., когато художниците Олинка Вищица и Дражан Грубишич се разделят след 4-годишна връзка. Те искат да запазят предметите, които са им били хубав спомен, но търсят и терапевтичния ефект на освобождаването от смисловата им натовареност. В началото започват да събират предмети от личната си колекция, които свидетелстват за края на любовната им история. След като временната им експозиция провокира толкова голям интерес, че дори туристите в Загреб започват да посещават изложбата, двамата събират сили, средства и архив от семейни приятели и познати, за да представят идеята си в по-голяма зала.

Вървейки из музея, посетителите четат за двегодишната връзка на американка, чието гадже впоследствие сменя пола си и краде имената на родителите й; научават за детската любов на босненче, която се случила по време на бягство през войната; за ревността на немец, който нацепва с брадва мебелите на приятелката си, защото го е изоставила, и за много още частни драми, разказани от първо лице от хора от всички краища на света.

Музеят има над 40 000 посетители на година и около 100 миниекспозиции, които представят различни по времетраене и типаж интимни връзки. Кураторката на експозицията Ивана Дружетич споделя за Light бизнес плана на този проспериращ частен музей. "Издържаме се сами, 90% от приходите ни са от продажба на билети (25 куни), сувенири и от кафенето ни, а 10 % са от дарения." Ивана продължава да разказва: "Има толкова много интересни музеи по света, че е трудно да се конкурираме, но нашата ниша е специфична – ние залагаме на изживяването на посетителите, всичко се базира на съучастие, съпреживяване, предизвикваме чувства в посетителите. За да е успешен един музей, трябва да има някаква добавена стойност и уникалност."

Тамара Вълчева

http://brokenships.com

Музеят на каретите-катафалки, Барселона

Със сигурност Уди Алън не е посещавал този музей, докато е подготвял терена за снимки на филма си "Вики Кристина Барселона", защото тогава героите на Пенелопе Крус, Скарлет Йохансон и Хавиер Бардем щяха да имат друга съдба.

Всъщност, оказва се, че не е толкова лесно да се намери музеят и да се организира посещение, защото най-напред трябва да заявите интерес, че искате да го посетите, в отдела в кметството на града, който организира погребалните церемонии. Екипът му ще ви насочи към сградата и ще се ангажира лично с отварянето на сградата, за да се приближите на една карета разстояние от смъртта. Най-старият музеен експонат е катафалка от XVIII век, която поразява с перфектната изработка на всеки детайл. Постоянната експозиция предлага смразяващо приключение за всички почитатели на тъмната страна на каталонската столица. Говори се, че в най-скоро време музеят ще бъде преместен в гробището на хълма Монтжуик, но това все още не се е случило.

Museu de Carrosses Fúnebres, Carrer Sancho de Avila 2

Краси Генова

Музеят на фалоса, Хусавик

Един от най-посещаваните музеи в света, който конкурира по интерес парижката гордост - Лувъра, и музея "Прадо" в Мадрид, е посветен изцяло на мъжкия полов орган. Мащабното изследване на пениса, което може да вдъхнови Педро Алмодовар за ново филмово приключение, включва над двеста музейни експонати на над 100 природни видове. Измежду тях косатка и мишка, както й интерпретации по темата, базирани на истории от фолклора и легенди за елфи, тролове и морски чудовища. Ако си мислите, че човекът е единственият пренебрегнат вид - грешите. Преди няколко години 92-годишен мъж дарил своя член със законен сертификат - за да се показва и една от гордостите на хомосапиенса.

Rockmuseum Munich, Мюнхен

Rockmuseum Munich, Мюнхен ще отпразнува тази есен своя 10-годишен юбилей, като билетите за партито вече са разпродадени. "Най-високият рок музей в света" се издига на 290 метра в платформата на телевизионната кула Olympiaturm и е отворен без почивен ден от сутрин до полунощ. В музея могат да се видят документи, микрофони, сценични облекла (например на Фреди Меркюри), бекстейдж баджове, златни плочи (на Елвис), плакати от концерти и оригинални инструменти – като пианото на Елтън Джон от негов концерт от 1973 г. или барабаните на Ринго Стар от Beatles, да не говорим за множеството китари с автографи. Музикантите, на които са принадлежали тези безценни за феновете сувенири, обединяват няколко поколения: от легендарните Елвис, The Who и Rolling Stones, през "Куин" и Ерик Клептън до актуални звезди като Кайли Миноуг, Дженифър Лопес и Роби Уилямс. Но с това концепцията на музея не се изчерпва.

Идеята на създателите му Херберт Хауке и Арно Франк Езер – които казват, че това е "хоби проект, който се финансира от възторга и въодушевлението на създателите си, които работят безплатно" - е по-мащабна. Тяхното мото идва от думите на австрийския композитор Густав Малер: "Поддържането на традицията не е поклонението пред пепелта, а предаването на огъня!" Затова и те редовно организират много мероприятия в музея – концерти, тематични рок изложби, раздаване на автографи и срещи с изпълнители, четения, филмови вечери... Това ги и отличава от другите музеи: "Ние не сме статични, а раздвижени и динамични. Един музей е едва тогава успешен, когато е подвижен. Статичното възхищение пред пепелта не е по нашия вкус."

Проектът на двамата ентусиасти все още не е завършен. Тяхната цел е да намерят достатъчно голяма площ, където да отворят най-големия рок музей в Европа, за да могат да изложат всички експонати, които те пазят в архивите си и в множество складове. Платформата на Olympiaturm отдавна е отесняла за тях, макар всеки квадратен сантиметър да е посветен на музикалната история от последните 60 години, а и някои обекти са трудно преносими и заемат доста място – като кабриото на Мик Джагър... Докато мечтата им се осъществи, те ще продължават да предлагат на посетителите си "(възможната) близост до звездите, които действително с удоволствие ни посещават при пресконференции, концерти, срещи за раздаване на автографи, четения и т.н.". Наред с това е отделено място и на мърчъндайзинга – предлагането е голямо: запалки, тениски, шапки, както и няколко книги, посветени на историята на рока, написани от създателите на музея.

Весела Халтъкова

Spiridon-Louis-Ring 7

www.rockmuseum.de

Музеят на лошото изкуство, Бостън

Маями, Лос Анджелис и Ню Йорк събират колекционери от цял свят, докато музеят в Бостън се радва на голяма популярност заради липсата на добър вкус в изкуството. Единственият музей в световен мащаб, посветен на слабите постижения в областта на изкуството, представя платна с лош вкус, както ги наричат кураторите на музея. Сред тези експонати са картини с нарисувани сини хора, несполучливи портрети с неадекватни пропорции, пейзажи и натюрморти.

На границата между кича и изкуството, музеят в Бостън си казва тежката дума, когато трябва да произнесе една картина за провал. "Не е трудно, макар че много често някои от посетителите ни се интересуват какъв е критерият, според който деформираните лица в картините на Пабло Пикасо например са обявени за шедьоври, а подобни от платната на художника Х. за пълно фиаско", коментират с усмивка от музея.

www.museumofbadart.org

Музея на кучешките каишки, Лийдс

Дворецът в Лийдс може да се похвали с голямо имение, вдъхновяващи интериори, много и интересни истории за Хенри VIII и... музея за кучешки каишки. Интересните аксесоари за домашни любимци, особено онези от поне пет века насам, силно напомнят за инструменти за мъчения, създадени от Инквизицията. Първите експонати са дарение от Гертруд Хънт в памет на съпруга й, изследователят Джон Хънт, но след като славата на музея се разраства, в архива му постъпват много дарения от колекционери и собственици на кучешки каишки.

www.leeds-castle.com

В Музея на играчките в Мюнхен и Прага

(само два от съществуващите в цял свят над 40 музея от този вид) е изложена семейната колекция на собственика Иван Щайгер, разказваща 150 години детско очарование. Щайгер е карикатурист, илюстратор, автор и режисьор на редица късометражни и документални филми (посветени предимно на старите играчки, които са негова страст), следвал във Висшето училище по киноизкуство в Прага при Милан Кундера, а читателите на "Франкфуртер алгемайне цайтунг" познават неговите карикатури вече над 40 години. Експозицията заема повече от три десетилетия четирите етажа в готическата постройка на старото мюнхенско кметство.

Тук се намират и най-старите играчки в музея като детски олтар (за подготовка на бъдещи пастори!) и един Ноев ковчег с всички животни по двойки. Историята на плюшените животни и мечета, част от изложбата "100 години Teddy bear", е документирана не само чрез снимки и симпатични експонати, а и с модели за производство, които на пръв поглед са леко стряскащи: във витрината са разпръснати глави, лапи и крачета, които след зашиването им ще се превърнат в най-добрия приятел на някое дете. Един етаж по-надолу се въртят въртележки, пуфтят стари парни машини, а кукли и мечета отиват заедно на училище. Главната атракция тук е миниградчето, в което има дървени къщи, селски дворове и цял зоопарк с екзотични животни.

Този свят е населяван от фигурки на жители на селцето, лесничеи, войници от двете световни войни, трапери, индианци и... марсианци. Тук може да се направи и непосредствено сравнение между порцеланови кукли с мили, но безизразни лица, и техните посестрими "с характер" от началото на миналия век. Първите Барбита с колекцията си от дрехи от 1959 г. продължават кукленската история. От тях в музея има над 100, а през 2009 г. им беше посветена специализираната изложба "50 години Барби". (Истинските фенове на куклата обаче посещават Музея на играчките в Прага, където могат да се потопят в компанията на 4500 пластмасови красавици.) Любителите на роботите също не са забравени – на R2-D2 & Co. също е посветена отделна експозиция. А влакчетата, колите, корабите и самолетите могат да възхитят деца във всички възрасти. Затова и музеят се радва на посетители от всички генерации: от детски градини до "пораснали" семейства, чиито членове искат да видят с какво са си играли техните баби и дядовци. В магазина на музея се предлагат специализирана литература, репродукции на стари играчки като сувенир от разходката в детството, любими стари детски книжки, игри и картички.

Marienplatz 15

www.spielzeugmuseum-muenchen.de

Весела Халтъкова

Музеят на каляските в замъка Нюмфенбург е като продължение на разходката в детството – тук сякаш попадаш в приказка. Изложени са множество богато украсени карети и шейни, които принадлежат – наред с тези от Picadeiro (някогашното дворцово училище по езда в Лисабон) и експозицията в замъка Шьонбрун във Виена – към най-значимите експонати от този тип в Европа. За разлика от предишните музеи този не е частен, а заедно с повечето забележителности в региона е под опеката на Баварското управление на държавните замъци, градини и езера. Но да се върнем в приказката. Някои от каляските конкурират по изящество и фантазия илюстрациите и в най-любимите ми детски книжки, пищно изрисувани, позлатени и обсипани с фигури. Ангели с тръби в ръце, лъвове, фенери и буйни цветя, обсипващи колелата, пера и гербове – всичко това е намерило място само върху една от колесниците, пред която е застанал впряг от бели коне. По една от шейните на Лудвиг Баварски (участвал активно в дизайна им) също си играят златни ангелчета, а на друга нимфа в човешки ръст държи в ръце два фенера (захранвани още през 1871 г. с електрически батерии!), които са осветявали пътя пред баварския владетел, многократно предприемал излети с шейните. Богато обшитата "тапицерия" cе подразбира. За лов и състезания за били използвани други шейни с по-ергономична форма, но не по-малко богато украсени – фигурите по тях са дори изрисувани в цвят. До тях е изложена шейничка с две ангелчета – очевидно умаленият вариант за придвижване на владетеля като дете. Стойността на една такава шейна отговаря в съвременни условия на около €250 000.

Весела Халтъкова

Музеят на вещиците, Корнуол

От британското издание на Vogue често избират родното място на актрисата Кристин Скот Томас за снимачен терен за модни фотосесии заради романтичните заливи на Корнуол. Приказните пейзажи оживяват често и като филмови декори, но вълшебното излъчване заблуждава - Корнуол е родният дом на Музея на вещиците.

Създаден от Сесил Уилямсън - изследовател на окултни практики, който известно време работил като агент на MI6 с една-единствена цел - да събере достатъчно сведения за последователите на окултни практики, за да отвори музея, вдъхновен от откритията си. Сатанистки ритуали, призоваване на дявола и много познати от миналото вещерски ритуали са представени в постоянната експозиция на музея.

www.museumofwitchcraft.com

Музей на Чистилището, Рим

Разположен в една от вътрешните стаи в църквата Sacro Cuore del Suffragio в Рим, музеят на светите души в Чистилището е за почитателите на силни усещания. Между "Екзорсизъм" и "Шифърът на Леонардо" се движи експозицията, събрана от местен монах, който преди много години по време на пожар в църквата, който унищожил олтара, видял човешка фигура, която сякаш искала да избяга от пламъците. Уверен, че това е душата на човек, изкупващ греховете си в Чистилището, започнал да събира книги и архивни писания, които разказвали за това.

Chiesa del Sacro Cuore del Suffragio, Lungotevere Prati 12

Музеят на мъчението, Амстердам

Лалетата и кварталът на червените фенери не са единствената забележителност на Амстердам. В холандската столица се намира един от най-страховитите музеи, посветен на мъченията. Гилотини, разтягащи тялото в ужасяващи мъки маси, чукове за чупене на пръсти и стол, изработен от човешки нокти - жертви на инквизиторите си, са само част от експонатите в музея, от който съвсем буквално ще ви настръхне кожата. Не се препоръчва за хора със слаби нерви.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    noufar avatar :-|
    Тилда Вълчева
    • + 2

    Непременно ще посетя музея на Кафка в Прага
    дано скоро и в България да има такъв подход

    Нередност?
  • 2
    descho avatar :-|
    descho
    • + 2

    Аз пък този на разбитите връзки! Обичам драма! Даже бих била куратор на една временна експозиция на доброволни начала — заради тръпката.

    Нередност?
  • 3
    strayker23 avatar :-P
    Trayko Be

    Wow! A az iskam v muzeia na parazitite :D

    Нередност?
  • 4
    nefertiti_egipt avatar :-P
    Нефертити

    Музей на паразитите? Готино!

    Нередност?
Нов коментар