🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Малка tattoo енциклопедия

Казват, че белезите са картата на душата. Татуировките са едни от най-издайническите знаци за нашите страсти, вкус, принадлежност

Shutterstock    ©  Shutterstock

Казват, че белезите са картата на душата. Татуировките са едни от най-издайническите знаци за нашите страсти, вкус, принадлежност. Особено "бъбриви" по време на летния сезон, когато количеството дрехи постепенно се свежда до ниво бански костюм и тогава всеки може да разгледа рисунките по тялото ви и да си каже "Хм".

"Татуировката не те променя. Ако мислиш, че ще си направиш татуировка и ще станеш някак по-различен – грешиш! Тя е само за собствено удоволствие и ако я направиш с тази идея, после ще си я носиш с кеф", казва Стилиян Смоков, един от най-добрите професионалисти в тази област, основател на Smokov Tattoo.

За начинаещи

"Най-важното за един човек, решил да си прави татуировка, е да разгледа портфолиата на професионалистите. Вече много истински художници са избрали да се занимават с изработване на татуировки и тенденцията всеки от тях да се отличава със собствен стил сега е повече от видима. Следващата крачка е, като хареса начина на работа на някого, да се срещнат, да сподели идеята си и да се остави на татуиста да свърши своята работа", коментира Павел Целковски от Sofia Tattoo Ink, който е завършил графика в Националната художествената академия и обича да работи с щрих.

Стилиян Смоков допълва за ползите от консултацията: "Важно е и клиентът да ни покаже какво си представя. Така можем да обсъдим грешките, ако има такива. Например някой си е харесал рисунка – но тя може да е дребна, светла или дори да не е нарисувана добре. Затова изготвяме предварителен проект, който той си гледа, мисли – ние не бързаме. Защото най-важно е накрая рисунката да изглежда добре и всички да сме доволни."

Информираността и премерените очаквания са важни. Обърнете внимание например, че няма такова нещо като 3D (триизмерни) татуировки. Има 2D.

Много хора се притесняват за болката, особено при първата татуировка. Но по думите на Павел: "Ако беше толкова страшно, хората нямаше масово да се татуират." Все пак плашливите е добре да са наясно, че най-болезнените места са около глезена, горната част на стъпалото, черепната кутия, подмишницата, свивките на колената. По-лесни за "преглъщане" са зоната на бедрата, ръцете, плешката. Иначе ограничение в сезона за татуировки няма.

Специалистите съветват, ако може да съобразите процедурата с времето за плаж, тъй като, за да може рисунката да зарасне спокойно, не е добре да се излага на слънце. Павел допълва: "Все пак в Калифорния през цялата година е лято, а хората не спират да се татуират. Така че просто докато кожата заздравее, стойте на сянка и всичко ще е наред."

Игри на страстта

Според собственика на Smokov Tattoo татуировката е и момент, който запечатваш. Естествено, моди в мотивите и изображенията има.

"След 2000 г. в началото модерни бяха делфините, после имаше период на слънце и луна, имаше период на пеперуди, гущерчета, период на красив ръкописен надпис, както и на груби готически. Така беше в цяла Европа, не само в Италия, където по онова време работех. Затова мода определено има, но хората, които наистина се интересуват от татуировки, вече повече проучват и четат и са доста смели в решенията си. Напоследък те избират по-едри герои, богати като рисунка. Това е хубаво, защото не е добре да се слагат много детайли накуп, по-добре да е изчистено.

Мъжете предпочитат да си татуират и двете гърди с един главен герой и нещо отстрани, което да му акомпанира. Те са си направо като постери! На ръцете също започнаха да се правят по-едри рисунки. Жените все по-често предпочитат да си татуират бедрата. А, виж, едно време беше модерно да си правиш орнаменти по кръста, сега никой не си прави, даже някои си ги и крият."

Павел смята, че татуировката е нещо, което остава завинаги, така че хората не се влияят много от модата. Татуистът не пропуска да изтъкне и навлизащите влияния от Запад, където специалистите са учили рисуване, дизайн, анимация, плакат и уменията от тези изкуства прилагат и в изработването на татуировки. Вече и там, и тук можеш да си направиш на практика всичко, което въображението ти роди.

Симеон Кънчев, който от години работи като татуист в Есекс, Великобритания, разказва, че 80% от хората там си правят татуировки по-често, отколкото си купуват нови дрехи или аксесоари. Това според него е продиктувано от стремежа им за уникалност, който почти никога не е свързан с каквото и да е виждане за красота и стил. "Това, което средният англичанин прави на път за кръчмата, на връщане от нея или просто от скука, е да влезе в студиото и да се опита да ме убеди, че моментната му прищявка е дългогодишно обмислян проект, свързан с житейския път и семейството му. В този ред на мисли основните им желания и до днес остават имена на близки и роднини, наскоро видени сентенции в интернет или копия на татуировки, притежавани от знаменитости. Например чест отговор на въпроса "Какво бихте желали да ви татуирам" е кратко и ясно: "Ръкав" като на Дейвид Бекъм." Розите и джобният часовник са най-често желаният модел тук, а клиентите с по-интересни идеи най-често не са с британски произход."

Грижата

Татуировката е изпитание за кожата и организма, затова грижата за нея е критично важна. Като начало е задължително след изработката на татуса да се използва дезинфектиращ или антибиотичен крем. Отговорност на татуиста е да ви препоръча подходящ. Това, за което е важно да следите, е мястото винаги да е обилно покрито с антибактериалната паста, която не бива да засъхва. Идеята е винаги да е влажна, да не я оставяте да се напуква и върху рисунката да се получава кора. Човек с прясна татуировка не бива да влиза във вода, без значение дали басейн или море. Това е прясна рана и рискът от инфектиране е голям. Другата ви грижа е да пазите татуировката от слънчеви лъчи. "В момента на пазара има страшно много продукти – т.нар. tattoo color протектори, обяснява Павел. Това са специални мазила, които се нанасят върху татуировката и я предпазват от UV лъчите."

Стилиян уточнява: "Ако татусът все пак изсветлее заради типа кожа или прекомерното излагане на слънце, ние можем да го поправим, но не това ни е целта. Когато веднъж направя татуировка, не бих искал да я повтарям."

Премахване

Какъв е изборът на хората, които са размислили и решават да премахнат татуировките си? До момента класика в този жанр остават Q-Switch лазерите. Те използват топлинна енергия като средство за загряване, което разпада мастилото. Има в добрите козметични центрове у нас. Най-новите технологии обаче предлагат и подобрения. Такъв е лазерът PicoSure, но към момента той е наличен само в една пловдивска клиника. Според специалистите предимствата му са безспорни. Неговата технология използва ултракъси импулси, които карат мастилото в кожата да се пръсне на миниатюрни прахови частици, които след това се елиминират от организма.

Това води до по-добро премахване на татуировката, по-малко процедури, нужни за цялостното й изчистване, и по-бързо възстановяване в сравнение с Q-Switch лазерите. Болката също е по-малка. За сметка на това цената е двойна – за една процедура до 25 кв. см ще трябва да платите 100 лв., от 25 до 100 кв. см сумата е 200 лв. Броят на процедурите и тук зависи от вида мастило, цвета му, размера, но имайте предвид, че какъвто и лазер да използвате, тютюнопушенето винаги пречи на бързото възстановяване. Качествените татуировки се махат по-лесно, тъй като при тях мастилото под кожата е на еднаква дълбочина.

Росица Денчева, лекар в Дерматологична клиника - София

Всяка кожа може да направи някаква реакция към татуировките и носи риск нещо да се случи. Много е важно, преди да се пристъпи към действие, да се провери дали нямате алергична реакция към съставките, които се влагат в татуажа.

След поставяне на татуировка, генерално погледнато, има два основни риска. Единият е инфектирането по време на самия процес, което, горещо се надяваме, че в по-съвременните условия, в които се работи, до голяма степен е избегнато.

Втората голяма група рискове е, че имунната система може да реагира към багрилото. Най-леката проява е кожно раздразнение под формата на сърбеж, зачервяване, което често може да бъде овладяно с използването на локални средства. В други случаи обаче то може да създаде дълготрайни проблеми и да се развие екзема, която периодично да се активира. Някои пациенти години наред се връщат с едно и също оплакване от мощен, интензивен сърбеж около татуировката до момента, в който не решат или да я махнат, или тя да се разруши от само себе си, тъй като имунната система започва да усвоява част от пигмента.

По-неприятни са ситуациите, когато се развиват различен тип грануломни усложнения (уплътнени възелчета) на мястото на татуажа. Само по себе си това заболяване може да се генерализира и да обхване други кожни зони, които не са татуирани. Това са рискове, за които всеки трябва да е подготвен. Моят съвет е човек да обръща внимание на промените, които настъпват в татуировките, и ако евентуално получи дискомфорт, който няма тенденция да отмине бързо, да не изчаква, а да потърси лекар, и то наистина бързо.

Tattoo козметика:

TattooMed е немска компания, базирана в Щутгарт, специализирана в създаването и производството на специализирани продукти за татуировки и за грижа за кожата след татуиране и в слънцезащита за татуировки. Със своите висококачествени съставки и UVA/UVB филтри TattooMedSun Protection LSF 25 крем и TattooMed Sun Protection LSF 50 крем създават лек прозрачен филм, осигуряващ оптимална слънцезащита на татуировките през летните дни. 25 и 33 лв.

TattooMed after sun крем за интензивна хидратираща грижа с витамин Е, пантенол и алантоин. Освежава и успокоява татуираната кожа след продължително излагане на слънце.

17 лв.

Всичко от https://tattoomedbg.com


Сапун за татуировки Mr. Bear Family

Има естествено овлажняващо и възстановяващо действие върху кожата, без добавени аромати, не съдържа сулфати, а всекидневната му употреба осигурява, нужната хидратация на кожата за бързото й възстановяване след татуиране.

50 мл, 49 лв. от http://mademan.eu

Goodink+ Tattoo Butter

С почти 20% студено пресовано натурално масло от авокадо. Предоставя незабавно облекчение на кожата, поддържайки еластичността ѝ и елиминирайки зачервяването. Goodink+ е български, изцяло веган продукт без добавени парфюми. Активни съставки: авокадо, невен, кокос, лайка, масло от ший, чаено дърво, лавандула и мента.

200 мл, 33 лв., от http://hibiscus-bg.com и в студиата за татуиране
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Slick avatar :-P
    Slick
    • - 1
    • + 1

    Мен Павел Калоянов ме рисува, и всичко беше шест!

    Нередност?
  • 2
    dr.web avatar :-|
    dr.web
    • + 3

    Много е "арт", дума да няма. Важното е, че печеливша пазарна "арт-ниша" в днешното объркано, още по-объркано и т.н. време, нали така. От това, определено се печели, предполагам доста добре. Арт-икулираш си значи и толкова... Интересно като си изпишат, изрисуват, шаблонизират и т.н. с всички всевъзможни картинки, текстове, сюжети, етюди (кой-от-кой "по-арт", разбира се) цялото тяло и кожа, ...дали както при наркотиците, ще преминат на някакво "по-силно наркотично въздействие". Всъщност, пука ли му на някой?

    Нередност?
  • 3
    doxen avatar :-|
    doxen
    • - 1
    • + 2

    По-добре е да не си вкарвате мастило под кожата.

    Нередност?
Нов коментар