Братя татуисти

Собствениците на студиото за татуировки Smokov Brothers разрастват бизнеса си с бранда за дрехи Snake Legend

Стилиян и Калоян Смокови, основатели на студиото Smokov Brothers
Стилиян и Калоян Смокови, основатели на студиото Smokov Brothers
Стилиян и Калоян Смокови, основатели на студиото Smokov Brothers    ©  Надежда Чипева
Стилиян и Калоян Смокови, основатели на студиото Smokov Brothers    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Целта на братя Смокови никога не е била да живеят в чужбина, това е било възможност да се развият в занаята на татуировките, който искат да практикуват в България.

"Татуирането е занаят, а татуистите са художници" - така определят работата си братята Стилиян и Калоян Смокови, които вече над 25 години развиват любовта си към рисуването върху кожа. Опитът им минава през Шумен и няколко италиански града, а от десет години те управляват студиото Smokov Brothers в София. Стилът им е разпознаваем. Те залагат основно на стар американски и азиатски стил и древни племенни татуировки, но по думите им биха нарисували всичко, което харесва на тях самите и би направило клиентите им щастливи. През последните години освен върху тялото братята Смокови поставят илюстрациите си и върху тениски, които продават в редица страни в Европа под бранда Snake Legends.

От любов към рисуването

Любовта към рисуването на Стилиян и Калоян Смокови започва още от тийнейджърските им години. Те учат в художествената гимназия в Троян, като първи завършва по-големият брат Стилиян Смоков. Увлечени от уличното изкуство, те изрисуват със спрейове коли и мотори, правят обемни реклами на заведения и рисуват върху тениски. Рок музиката ги отвежда към татуировките, а приятел на Стилиян му помага да си купи първия комплект бои и машинки за татуиране. "Тогава искахме да пробваме всичко. Нямаше интернет и научавахме нови техники от списания и книги", спомня си Стилиян Смоков.

През 1995 г. отварят първото тату студио в Шумен, в което основно работи Стилиян, а Калоян му помага и научава занаята от брат си. Като във всяко начинание началото е най-трудно, особено в по-малък град и във времена, когато татуировките не са толкова популярни. Първите рисунки братята правят върху свои приятели. "Вечер рисувахме модели, а на следващия ден ги излагахме в студиото, като, веднъж татуирани, не ги повтаряхме", разказват те.

Пет години по-късно Стилиян получава покана от италиански татуист да бъде гост в студиото му. Така той заминава за един месец в Италия, където, освен че татуира, научава и нови техники. "Когато се върнах, получих мейл от него, в който ми пишеше, че от всички гост татуисти, които са минали през студиото му, след това единствено за моята работа хората са питали", казва той. Така Стилиян решава да замине и да работи в Италия. Брат му остава в студиото в Шумен, но малко след това се присъединява към него. Отварят студио в Сан Ремо, но пътуват из други градове в Италия като гост татуисти. Най-ценното за тях тогава е възможността да участват на различни фестивали за татуировки в Европа. Именно това са местата, където научават най-много за изкуството на татуировките и срещат едни от най-добрите специалисти в света.

По думите им обаче целта им никога не е била да живеят в чужбина, това е било единствено възможност да се развият в занаята, който искат да практикуват в България. Затова през 2010 г. се връщат, основават компанията "Смоков" и отварят първото си студио в София, което наричат Smokov Brothers и днес се намира на столичната ул. "Цар Асен".

Не бизнес, а хоби

През годините те развиват студиото, а стилът им става все по-популярен и разпознаваем и вече братя Смокови са тези, които посрещат гост артисти от различни държави. "Правим цветни и черно-бели татуировки основно в азиатски и стар американски стил и различни видове племенни стилове - полинезийски елементи, маорски и др. Това са рисунки с традиции, знаем как да ги направим така, че да изглеждат за цял живот добре върху кожата на човека", твърди Калоян Смоков. Към екипа им в момента има още двама татуисти - Цветелина Донкова и Владимир Северинов. Всички проекти в Smokov Brothers се мислят заедно от всички артисти, съветват се и си помагат в процеса.

На въпроса кой е най-запомнящият се проект, върху който двамата са работили, никой не успява да даде отговор. По думите им те влагат цялата си енергия и знание във всяка татуировка без значение каква е рисунката, големината или идеята зад нея. Най-важното е и те, и клиентите им да я харесват. Ако някое от тези условия не е изпълнено, те отказват да направят проекта.

"Ако не познавам клиента, за мен е по-лесно той да донесе рисунка, защото при разговорите понякога може и да не се разберем кой какво иска и очаква", казва Калоян Смоков. Първата стъпка преди татуирането е запазване на час за консултация, в рамките на която обсъждат проекта, размера и желаното място. "Ако се налага, променяме идеята, така че да пасне на човека и я очертаваме на тялото с маркери. После пренасяме рисунката на хартия и когато клиентът дойде, я татуираме", обясняват братята. Затова те не татуират всеки ден от седмицата. По думите им няколко дни се запазват за подготовка на дизайните.

Цената на татуировките зависи най-вече от времето за изработването и трудността им. За малък проект цените започват от 90 лв., а по думите на татуистите таван няма. Стилиян Смоков дава пример с татуировката на цялата му ръка, която ориентировъчно струва 3 хил. евро. "Хората, при които се татуираме, са много добри и цената няма значение, радваш се, че си успял да седнеш на стола", допълва той. Най-големият им разход са боите за татуировки и хигиенните консумативи. "Машинките се ползват, докато се счупят, но татуистите обичат да си купуват нови. Една машинка може да струва и хиляда евро, което е по-скоро скъпо", дава пример Калоян.

Братя Смокови са убедени, че финансовите показатели не са най-важното, защото през целия си живот те приемат работата си за хоби. Затова и никой от тях не нарича татуирането бизнес. Това е и причината да не искат да отварят повече студиа или да наемат още хора. "Трябва да поддържаме качеството, което ние искаме. Ако имаме повече студиа, не можем да имаме контрол на индивидуалната работа на другите хора, а ние искаме да сме спокойни, че работата е изпълнена добре", убеден е Стилиян.

Рисунки върху тениски

През последните четири години обаче те решават да развият друго тяхно хоби, а именно рисунки върху тениски. През 2016 г. те основават компанията "Смокарт" и бранда за дрехи Snake Legend. "Искаме да правим тениски от много качествени материали и съставни части с илюстрации, мислени как ще стоят конкретно на текстил", обяснява Калоян Смоков. За целта започват да работя с финландска компания, която има производство в Азия и следи за качествения контрол на продукцията.

Освен тениски братя Смокови продават също потници, блузи с дълъг ръкав и шапки, като цените грубо варират между 30 и 60 евро. В началото на бизнеса си с дрехи те се насочват основно към клиенти от чужди пазари и продуктите им се продават в над 10 магазина във Франция, Италия, Швейцария, Германия и др. Сега дрехи на бранда могат да бъдат купени и през електронния магазин на Snake Legend, както и на място в няколко магазина в София, Пловдив и Банско. Братя Смокови обособяват малък магазин за дрехи и в студиото им, където могат да бъдат разгледани и купени на място всички модели.

За 2018 г. двата бизнеса на братя Смокови отчитат общо повече от 100 хил. лв. приходи, като над две трети от тях са генерирани от Snake Legend. "Всичко инвестираме обратно в бизнеса, за да разширим гамата на продукта и да произвеждаме нови колекции", казва още той. Към момента фокус на двамата братя е разрастването на бранда Snake Legend, като това включва и увеличаване на екипа. Така рисунките им ще достигнат до повече хора - някои от тях ще ги носят на кожата си, а други върху тениските си, но както казват братя Смокови, "най-важното е да се чувстват добре и да са щастливи от резултата".

Q/A

Как се отрази на работата ви извънредното положение?


Стилиян Смоков: Затворихме студиото още на 13 март и го отворихме точно два месеца по-късно. Всички запазени часове съответно бяха отложени, като голяма част от тях сега не се възобновяват. Правим консултации за татуировки, но някои хора ги отлагат за септември, други не знаят кога ще имат възможност да ги направят. В момента няма туристи, които също по принцип са част от клиентите ни. Ситуацията се отрази на всички и просто трябва да чакаме нещата да се нормализират.

Наложи ли се да промените екипа?

Стилиян Смоков: Не, екипът се запази, работим си същите четирима души. Много е трудно да намериш артисти, с които да си паснеш, а ние успяхме и това няма да се промени. Не сме голяма фирма и нямаме големи загуби. Загубихме основно време, но това не е под наш контрол.

Какви допълнителни мерки взимате в студиото?

Стилиян Смоков: Преди да отворим студиото, направихме консултация с лекар, който ни каза какви са изискванията, за да започнем работа. Обособихме четири отделни помещения за татуиране, за да няма повече от двама души на едно място - татуист и клиент. Това наложи да приспособим и магазина ни за дрехи в стая за татуиране. Всеки идва в записания си час и ако се налага изчакване, хората са извън студиото. Използваме и всички хигиенни материали - дезинфектанти, предпазни маски и калцуни.

Ситуацията отрази ли се на производството на дрехи?

Стилиян Смоков: Бяхме поръчали още преди извънредното положение изработката на суитшърти, които щяха да бъдат нов артикул в портфолиото ни. Цехът, където се шият, обаче започна да произвежда маски и нашата поръчка остана на изчакване. Това не е проблем, защото до есента вероятно няма да се търсят толкова. В момента правим шест нови модела тениски, които вече са произведени и остава само да се напечатат илюстрациите на тях, което се случва в България и няма да има проблем.
Все още няма коментари
Нов коментар