Моят дом е моята крепост, офис, фитнес

Топли цветове, заоблени форми, прекроени и многофункционални пространства - тенденциите в дома през 2021 г.

Когато времето позволява, работата на открито, например на покрива, е все по-предпочитана опция.
Когато времето позволява, работата на открито, например на покрива, е все по-предпочитана опция.
Когато времето позволява, работата на открито, например на покрива, е все по-предпочитана опция.    ©  Shutterstock
Когато времето позволява, работата на открито, например на покрива, е все по-предпочитана опция.    ©  Shutterstock

Несъмнено 2020 г. ще остане в историята и като годината, в която (почти) всички пренесохме работното си място вкъщи.

Светът, в който живеем, а заедно с него и светът на дизайна се променят с шеметна бързина. И всички заедно се опитваме да догонваме промените, кой както умее. Учим се да живеем предимно онлайн, същевременно преоткриваме някои изоставени начини на общуване като разходките и дългите разговори по телефона или общуването в много тесен кръг.

През последните месеци свикваме с обратната промяна - от живот в глобализиран към живот в локален, микросвят. С периодите на принудително затваряне домът ни се превърна в убежище пред несигурния свят навън и сцена за всички дейности в ежедневието. Вече не е място за преминаване, а "базов лагер". Научихме се да ценим отново важността на домашната среда, на двора, балкона и градината. И бързо трябваше да обмислим какво харесваме в дома си и какво искаме да променим в него, за да ни служи той пълноценно при новите обстоятелства.

Първата пандемия в глобализирания свят доведе до преоткриване на дома като тотален център на човешкия живот. Дистанцирани сме, но затова пък работата от дома подчертава хиперсвързаността на нашия живот.

През изминалата година забелязахме как границите между частните и публичните пространства трайно се размиват - кухнята често се превръща в подходящо място за срещи в Zoom, а масата за хранене става бюро. Но домът ни също така започва да губи своя изключително частен характер - имаме безпрецедентната възможност да надникнем в домовете на хората, с които участваме във виртуална среща, семинар или консултация, и да усетим част от тяхната домашна атмосфера, а това да ни вдъхнови за промяна на нашата собствена среда на обитаване.

Популярната само допреди година тема за модерното номадство сега се измества от тенденцията към един малко забавен ритъм на живот в ограниченото пространство на дома.

Какви са очертаващите се насоки? Ще трябва да предвидим повече работни места там, където живеем. Защото тенденцията все повече хора да работят от вкъщи едва ли ще отмине скоро. Всъщност много компании правят смелия избор да затворят офисите си и трайно да преминат към работа от разстояние. А това означава, че е добре да преосмислим досегашните предпочитания за открити общи пространства в дома, защото е естествено да имаме нужда от малко по-спокойно място за съсредоточаване и по-ефективна работа или специално пространство за дистанционно обучение. Независимо дали става дума за стая, превърната в домашен офис, или кът за дистанционно обучение в по-голяма площ, ще имаме нужда от ясно обособени работни пространства за всички в домакинството. От друга страна, домашните офиси ни позволяват да интегрираме собствените си вкусове и предпочитания в работното си пространство, създавайки като цяло по-приятно работно преживяване, като същевременно ни позволяват да разгледаме всеки аспект от нашата среда: функционалност, стил, удобство и пространствени ограничения. В крайна сметка, колкото повече се наслаждаваме на работното си пространство, толкова по-продуктивни и ефективни сме.

Важно е да имаме средство за "изключване". Един достъпен и лесен за въвеждане подход е да се използва различно осветление за различни настроения и часове на деня. Можем да се опитаме да създадем различна атмосфера вечер, въпреки че мебелите си остават същите. Достатъчно е да имаме възможност да приберем нещата, свързани с работата, и да преосмислим например използването на открити рафтове за сметка на сгъваеми работни плотове. Или за подвижни прегради, които функционират едновременно и като библиотеки.

Преди да останете ограничени в домовете си в режим 24/7, вероятно сте имали площ, която сте се чудели как по-добре да употребите - празен ъгъл между леглото и стената, част от по-дълъг коридор или дори стая, която може да бъде преустроена в полезно пространство за спорт, четене, любими занимания за разтоварване.

Защото вече сме наясно, че ще ни трябват и зони за разтоварване и спортуване, особено през зимата, когато е по-трудно да се възползваме от откритите пространства, парковете и градините. За да постигнем това все повече ще разчитаме на многофункционалност на мебелите и пространствата у дома.

Всичко това означава едно - наложително е преустройство на пространството в дома, дори цялостна промяна на концепцията за дома. Независимо дали живеете в малък апартамент, крайградски оазис с двор или нещо средно между двете, най-вероятно вече сте започнали да се опитвате да направите и промените, които дълго сте отлагали, и тези, наложени от пандемията.

Може би малко помощ и идеи от дизайнери ще ви бъдат от полза, особено ако искате да направите дома си

безопасен, а пространствата в него - по-гъвкави, многофункционални и удобни. По дефиниция интериорните дизайнери имат за задача да създават пространства, които защитават физическото, психическото и емоционалното здраве и благосъстояние на хората в тях, и в условията на пандемия тази отговорност става още по-голяма. И не е достатъчно да прочетем публикациите за новите тенденции и цветове за годината. Защото яркожълтото на Pantone за 2021 в комбинация с потискащо сиво едва ли ще ни оправи настроението. В същото време е добре да се замислим за нещо като остарялата вече дума вестибюл. Малко преходно помещение, където да си събуем обувките, с вход към баня или просто малка стая с мивка, където можем да си измием ръцете, да оставим връхните дрехи и да обуем пантофите - както правеха бабите ни. В някои култури това са така наречените mudrooms - задължително преходно помещение, разположено обикновено при задния вход на къщата. А ако нямаме къща, защо да не си организираме едно мокро помещение до входа, което може да ни служи и като място за пералнята и сушилнята, но с мивка и необходимите помощни шкафове или плотове.

Умните решения за максимално оползотворяване на всяка ниша, мебели, които позволяват бърза реорганизация при нужда, преосмисляне на функциите във всяка стая - всичко това заедно с възможностите на новите технологии ще ни помогне да превърнем дома си в крепост.

Безконтактните технологии ще ни улеснят, както и използването на антибактериални и почистващи въздуха бои и естествени повърхности с антибактериални свойства като корк и мед. Но е важно да направим дома си умен, не стерилен, да сме заобиколени от предмети, мебели и материали, които ни карат да се чувстваме добре. Сега повече от всякога ще жадуваме за домашна среда с материали, които стимулират всички сетива, като мек текстил, релефни повърхности, топли, създаващи уют цветове като умишлена почивка от социално дистанцирания свят отвъд нашите врати. Една от тенденциите, които се утвърдиха тази година, са заоблените дивани, които позволяват да седим на разстояние и да общуваме, заедно с нарастващото търсене на омекотени форми в интериора. Тъканите за мека мебел често са с умишлено неправилна текстура и така изглеждат обемни и триизмерни.

Може да не сте забелязали, но топлите цветове завладяват и банята - плочки или естествен камък в цветове като травертин правят банята по-уютна. Както и смесители от месинг и мед и цветната санитария - тя все повече навлиза в домовете ни. А естественото дърво ще си остане един от най-предпочитаните материали, който лесно може да бъде поправен, заместен, обработен против влага.

Дивани, спално бельо, кухненско обзавеждане и оборудване - това се оказват бестселърите за 2020 г. Това е наблюдението на няколко големи компании, предлагащи мебели и декорации, които отбелязват скок на своите онлайн продажби - до плюс 51% през второто тримесечие за Maisons du Monde, 44% за година за IKEA. А според проучване на Harris Interactive по време на локдауна 31% от французите казват, че най-накрая са успели да се посветят на декорацията и поддържането на домовете си, за да се чувстват по-добре там и да постигнат усещане за благополучие.

Разбрахме и още нещо - имаме нужда от безопасно място на открито, което поне отчасти да компенсира ограниченията. И със сигурност от сега нататък ще се опитваме да си осигурим в границите на дома места, обърнати навън - ако не със собствена градина, то поне балкони или достъпни и оборудвани покриви. Архитектите отдавна се опитват да обединят по някакъв начин вътрешно и външно пространство, обикновено чрез създаване на лесен преход между тях. Използването на подвижни стъклени стени, разширяването на прозорците или интегрирането на тераси и вътрешни дворове позволяват на вътрешните пространства да преливат лесно едно в друго.

Така че, трябва да признаем, подобряването на домовете ни беше и продължава да бъде едно от положителните неща, които трябва да се отчетат като ефект от изминалата трудна 2020 г. Защото, както казва Федерико Делросо, основател на Federico Delrosso Architects: "Тези, които имат щастието да живеят в добре проектирани и построени къщи, са преживели този период донякъде и като ваканция; другите, които никога не са придавали значение на пространството, материалите или светлината, се чувстват като в затвор."

А какви са реалистичните тенденции едва ли някой може да предвиди. "Предоставена ни е възможността да си ушием нова дреха. Такава, която е по мярка на цялото човечество и на природата", отбелязва американската поетеса и активистка Соня Тейлър.

По време на проведеното наскоро (тази година онлайн) най-голямо световно изложение за бизнес технологии и електроника за масово потребление - CES, специалистите обявиха, че очакват след масовите ваксинации срещу COVID-19 офис сградите и местата за публично събиране да бъдат отворени, пътуванията да се увеличат и "нормалният" живот да се възобнови. С уговорката, че това ще бъде нова норма с хибридни форми на работна среда, засилено разчитане на електронна търговия и услуги, базирани на доставка, растеж в използването на устройства за наблюдение на физическото и психическото здраве и много нови технологии, които да помогнат на хората да общуват безопасно.

Интересна история разказва Айви Рос, която от 2016 г. оглавява отдела за потребителските хардуерни продукти на Google, които досега са спечелили над 125 глобални награди за дизайн. Рос е ключова за създаването на интуитивния дизайн на Google. Още през 2019 г., по време на Мебелното изложение в Милан, тя постави постиженията на невроестетиката в основата на интерактивна инсталация. С нея Google в партньорство с Arts + Mind Lab на университета "Джонс Хопкинс" доказаха, че естетически приятната среда наистина оказва положително въздействие върху мозъка. Имайки предвид тези принципи, най-новите потребителски продукти на Google, лансирани през октомври 2020 г., са с приветлива визия със заоблени ръбове, меки повърхности и успокояващи пастелни цветове като градинско зелено и небесносиньо. Компанията преразглежда начините, по които използваме технологията, за да улесни всекидневието.

Но когато от средата на март миналата година Google, както и много други компании, нареди всички техни служители да работят от вкъщи, на Рос и нейния екип се налага да преосмислят начина си на работа, за да могат да предложат дизайна на продуктите за 2021 и дори 2022 г. "През последната година ходих в офиса само четири или пет пъти, когато беше абсолютно наложително да сме около масата по едно и също време. И то шепа хора в сграда, проектирана за триста", споделя тя.

За да придобие представа за това, което хората очакват пандемията да промени трайно, Рос предлага на екипа си да напише приказки от бъдещето. В резултат на това получава около 50 истории, 20 от тях събира в малка книга, наречена Fairy Tales From the Future, която раздава на всички изпълнители в хардуерната група.

Тази книга само потвърдила мнението ѝ, че идеята за това как да се чувстваме добре е най-актуалният въпрос, произтичащ от глобалната пандемия.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 4
    djr55699551 avatar :-|
    Zdravko

    Няма как да натрупаш опит и компетентност във финансовата сфера, докато се търкаляш в креватите на хората...

    Нередност?
  • 5
    cqm13699551 avatar :-|
    Стойчо

    Един много добър пример за просперитета в нашата България... Момчета, просто имате грешните атрибути за да направите и вие първият си милион от "комисионни" по сделки.

    Нередност?
  • 6
    fzr25699551 avatar :-|
    Антоанела

    Докато гореспоменатия господин е намерил друг начин за просперитет, измама и изнудване...

    Нередност?
  • 7
    ggf40699551 avatar :-|
    Irena

    И двамата са еднакви "професионалист", но за Харалампи Х. мога да кажа, че е доста изпечен измамник и единственото, което можете да направите за да се предпазите, е да избягвате такива съмнителни "финансови посредници" /измамници/!

    Нередност?
  • 8
    ubf55699551 avatar :-|
    Zoro

    Всеки ден излизат все нови милионери, забогатяли от измами. До кога в тая държава ще се забогатява или с външен вид, или с измама? Кога ще започнат да напрягат тия мозъци за нещо конструктивно, вместо как да прецавкат хората и да им вземат и малкото което имат?!

    Нередност?
  • 9
    jjf10699551 avatar :-|
    Stacy

    Срамота е да, че държата дава право на хора като г-н Хараланов да злоупотребява със закона, заради хилядите вратички и недоуточнения в него...

    Нередност?
  • 10
    mos26834388 avatar :-|
    Йордан

    Поне все още има хора, които се опитват да помогнат на потърпевшите от съответните фирми да си върнат парите като с условията могат да се запознаят на следните страници:
    1. www.finance-engineering-opinions.com
    2. www.opinions-postfinance.com
    3. www.capital-engineering-reviews.com
    4. www.grandeasternmarket-reviews.com
    5. www.reviews-grandresearch.com

    Нередност?
Нов коментар