🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Всички сме направени от звезди: защо астрологията печели вниманието на все повече хора

И заедно с това има присъствие във все повече бизнес ниши

Shutterstock    ©  Shutterstock
Темата накратко
  • През последните няколко години астрологията и картите таро придобиват нова степен на популярност.
  • Организират се таро събития в клубове, астросеминари и вечери за любители астролози.
  • Реализират се нови бизнес идеи - от козметика според зодията до дрехи и романтични запознанства.

На фона на емоционалното страдание, всеобщата несигурност и тревожността уповаването на сили извън нашия контрол определено носи успокоение. В необяснимото мнозина намират утеха и важното за тях обяснение на случващото се в живота им, особено, когато периодът е труден. Хората са се обръщали към астрологията и тарото в търсене на яснота или при взимането на важни решения векове наред. Но напоследък заедно с терапията и йогата за определена публика астрологията и тарото се утвърждават като нещо повече от суеверие или пророчество. Те се възприемат като инструмент за себепознание, освен че дават чувство за принадлежност.

Тълкуването на стереотипите относно всеки зодиакален знак е неизбежно една от често коментираните и споделяни теми на обсъждане в социалните мрежи - всевъзможни профили във фейсбук, инстаграм, подкасти и блогове събират милиони последователи. Мемета и статии, сравняващи зодиите със съответстващото им животно, песен или град, теглене на карта таро за деня и други намират огромна популярност, особено сред жените от милениъл и поколението Z, но не само. А мъжете все по-често чуват най-популярния въпрос за първа среща: "Какъв ти е асцендентът?"

За какво отговаря Луната и какво е слънчевият знак

Асцендентът, или "изгряващият знак", е един от най-важните елементи в астрологията - астрологичният знак, намиращ се на източния хоризонт ("изгряващ") в момента на раждането. Определя се от часа и географското местоположение в момента на раждане, за разлика от слънчевия знак (зодията), които зависят от месеца и датата на раждане. В астрологията асцендентът съответства на външния вид на човек, докато зодията символизира вътрешното усещане за това кои сме и каква е нашата мисия.

Луната отговаря за емоционалността и инстинктите. Десетте планети, с които се работи в астрологията, се разглеждат геоцентрично. Всяка планета символизира различен аспект (интелект, любов, морал, трудности) и отговаря за определена зодия, а Меркурий и Венера - за две. Дванайсетте дома в астрологията са символични за всички области, които изграждат човешкия живот (семейство, здраве, общуване, отношения, удоволствие, приятелство).

Разчитането на хороскоп се извършва на базата на т.нар. натална карта, която представлява уникална "снимка" на конфигурацията на планетите в точно определен момент. Тя се калкулира с точни дата, време и местоположение на раждане. В нея двете колела - зодиакалното колело, основано на годишното въртене на Слънцето около Земята, и колелото на домовете - основано на 24-часовото движение на Земята около собствената й ос, се събират заедно в точки, произлизащи от тези калкулации.

Астрологията не е наука и няма доказателства за взаимовръзка между зодията и характера на човек. Работата на астролога е да обясни по достъпен начин тези комплексни аспекти и влиянието им върху човешкия свят. Сандра Занева - йога инструктор, занимаваща се с астрология повече от седем години, споделя, че това е необятна област, в която човек винаги може да научава нови неща: "Астрологията изследва вероятностите и енергията, с която си взаимодействаме. Всяка планета има качества и въздейства по различен начин."

Как изглежда тази тенденция според хората, които са отдадени на нея

Сандра специализира в прочита на рождения потенциал: "Посочвам личностни характеристики и предпоставки в различните сфери от живота - най-силните страни на човек и сферите, в които може да има предизвикателства, как ще реагира в дадена ситуация, или пък дали даден партньор е подходящ за него." Тя подчертава, че до голяма степен нещата зависят от нас самите, а астрологията помага да изберем правилните пътища.

"Трябва да знаеш в какъв знак ти е Луната," продължава. "Тя е не по-малко важна от слънчевия знак. Често хората не се олицетворяват със зодията си, защото Луната е тази, която определя емоциите, първичните реакции и подходите на човек, а Слънцето е пътят и разбиранията за живота." Сандра споделя и някои интересни закономерности: "Винаги е много забавно, когато Меркурий стане ретрограден и започнат да се свързват с мен момичета и да споделят как бившите им се появяват изневиделица. Меркурий ни връща към миналото, но това далеч не е единственото му значение."

Ивайло Добрев, астролог от седем години, дава конкретни насоки чрез астрология за кармичните отговорности и целта на душата за конкретното прераждане. Чрез обученията по астрология и звук и вибрация с тибетски купи и камертонове помага на хората да усвоят определени инструменти, които да могат да ползват както за себе си, така и за други. "Все повече и мъже търсят астрологична консултация и тази тенденция се засилва последните години. Първо са скептични, но след десетата минута, ако все пак са поне малко отворени за информацията, стават заинтересовани." Неведнъж се е случвало, когато чуят 3-4 неща, които няма как друг освен тях и близките му да знаят, да признаят впоследствие, че много голяма част от нещата, които им е бил казал, са се случили.

Ивайло казва, че нарастващата популярност и интересът към астрологията и тарото в последните години са свързани с на навлизането на Земята и човечеството в епохата на Водолея - обвързана с осъзнаването на целокупния живот: "Астрология, таро и всички подобни инструменти съдействат за началото, за тръгването по нов път и освобождението от карма и от миналото."

Освен хороскопи и предсказания голяма популярност набират всякакви събития, обвързани с астрологични събития, както и книги, и продукти, базирани на зодиите. Тенденцията се забелязва и при българските брандове - Vireo предлагат бутикова серия чай-зодиак (налични в "Магазин Кьоше" на "Шишман"), а "Хляб и Soul" представиха проект с астрологични еклери - комбинирани така, чe дa кореспондират нa тeмпepaмeнтa и вкусовете нa всяка зoдия и нeйнитe пpeдcтaвитeли. Ирена Бучкова от тъкачница "Багреница" (ул. "Братя Миладинови" 25, София - при запитване) пък предлага тъкане с разглеждане на натална карта на черга, раница или друг аксесоар за дома, като ръчно втъкава цветове, отговарящи на липсващата стихия от хороскопа, за да донесе хармония.

Радостина Станева, която първоначално се занимава с астрология, а впоследствие и с таро, тази година отваря холистичен център Rady and The Stars (ул. "Шишман" 51), в който освен за консултация хората могат да посетят някое от тематичните събития и уъркшопи, които организира - "Таро и астрология", "Астрологичен хипнотичен ритуал". Споделя, че най-често хората се интересуват от бъдещето и това какво ще им предскажеш, искат чрез тарото да придобият контрол върху предстоящото.

Радостина възприема тарото като инструмент за себепознание вместо прогностика. Разказва за колодите (тестетата карти в тарото) и символиката на картите, която може да бъде различна в зависимост от художника, който ги е рисувал. Една от теориите гласи, че египтяните и циганите са разпространили тарото из Европа. Смята се, че пълната колода от 78 карти се появява около XV век в Италия - сформирана от 56-те карти от Малката аркана + 22-те езотерични и емблематични таро карти, познати като Голямата аркана, като в началото са били рисувани на ръка.

Символите говорят през призмата на интерпретацията на този, който разчита картите. Във френската школа, за разлика от английската, обърнатите карти не се разглеждат в негативен аспект. Положителността или негативността се проявява така според картите, които заобикалят дадената карта. Най-популярната, класическа система, на която са базирани много колоди, е Rider Waite. Изрисувани през 1909 г. от Памела Колман Смит под наставлението на д-р Артър Едуард Уейт - учен мистик, който казва за тарото: "Истинското таро е символика; то не говори друг език и не предлага други знаци."

Една от целите на Радостина винаги е била да популяризира астрологията и тарото. Двете са много свързани с архетипните символи и тя си помага, като комбинира познанията си по тях, като така може да влезе в много повече детайли на интерпретацията. Категорично смята, че от пандемията насам има тенденция хората да развиват интерес към таро и астрология, което тя обяснява с нуждата от психологическа подкрепа в несигурни времена.

Популярността на астрологията променя пазара

В страни като САЩ и Индия, където се предлага астрологична помощ за почти всяка възможна житейска ситуация, да бъдеш астролог може да бъде доста доходоносна професия, като според Glassdoor през 2021 г. в Щатите астролозите са печелили средно около 65 хиляди долара на година, а в Индия приходите им по време на пандемията се увеличили с над 40%, стигайки до над средното месечно заплащане за страната през годината.

Пазарът на онлайн астрологията също показва обещаващ ръст през последните години с голямо търсене на персонализирани индивидуални прогностични сесии. Сюзан Милър, известна като една от пионерките в популяризирането на астрологията, е също и създател на едно от най-популярните астрологични мобилни приложения по света - Astrology Zone. В приложението предоставя изключително точни, но същевременно лесни за разбиране прочити на зодиите. Милър се слави като астролог на звездите от шоубизнеса, както и на редица известни корпорации. Миналата година от Louis Vuitton я канят като колаборатор по проект за 200 години от създаването на марката, за което тя изготвя дизайн на инсталация, състояща се от звездите, планетите и зодиакалните подредби, така както са били на рождената дата на дизайнера - 4 август 1821 г., 3 сутринта, в Париж.

Самата Милър допреди пандемията е имала собствен магазин в известната американска верига за луксозни магазини Bloomingdale's, където предлагала различни подаръци, подходящи за типа зодиакални знаци - огън, земя, въздух или вода. Друго много популярно астрологично приложение напоследък е Co-Star, което използва алгоритъм, комбиниращ данни на НАСА с експертните познания на астролози. Интересна е и концепцията на The Pattern - приложение, което изследва съвместимостта с приятели, хора, представляващи романтичен интерес, или пък с любими известни личности. Подобен е замисълът на българския проект - дейтинг приложението Astrogether (достъпно за Android), което пък предлага идеята за хармонично "мачване", базирано на астрологичната съвместимост между двама души.

Възникнала в Месопотамия около 3 хиляди години преди Христа, след това разпространена в Индия и развита в съвременната западна форма от гръцката цивилизация, астрологията изучава движението на Слънцето, Луната и останалите планети и влиянието на техните аспекти върху събитията на Земята. В древен Китай астрологията е била толкова важна за хората, че за всяко новородено, както и при всеки решителен момент в живота се изготвяли хороскопи.

Въпреки че китайската астрология е базирана на западната, зодиите представляват животни, като сезонът на всяка зодия трае цяла година (за разлика от 4 седмици в западната астрология) и зодиите се повтарят на всеки 12 години. В Индия астрологията не е преставала да бъде популярна сред хората - важните стъпки в живота като брака не се осъществяват, освен ако знаците не са благоприятни и не се направят хороскопи. Базирана на ведическото учение, във ведическа астрология, или джьотиш астрологията, зодиите и характеристиките са същите като при западната. Разликата е в датите, тъй като ведите използват различен календар (западната астрология използва т.нар. тропически календар), а фокусът е повече към кармата.

Без значение коя, астрологията е толкова популярна сред хората, защото носи предимно успокоение и надежда за по-добро бъдеще. Факт е, че дори хора, които твърдят, че не вярват в астрологията, също се идентифицират със зодията си. И докато в момента сме в периода на ретрограден Марс, ако не друго, можем да си пуснем Signs или пък Virgo's Groove на Бионсе, опитвайки се да отгатнем дали възпява зодиите в песните си, защото е истински астрофен, или е част от добре обмислена маркетингова стратегия.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    carmello avatar :-|
    carmello

    идиокрация в действие

    Нередност?
Нов коментар