Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
1 споменавания в статии

За Браян Кокс и интелигентните атоми

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Когато става дума за Космоса, сякаш има два вида хора. За едните мисълта за Вселената е освобождаваща, защото ги кара да осъзнаят колко незначителни са на фона на немислимата ѝ необятност - и също толкова незначителни са техните проблеми, трудности, трагедии. Да бъдеш миниатюрна част от нещо толкова голямо носи усещане за свобода. Другите - точно обратно, са потиснати от мащаба, необзоримостта и сложността на Вселената, тя ги кара да се чувстват твърде маловажни, безсмислени, излишни. Въпрос на его.

В петък вечерта на 5 април зала 1 на НДК бе пълна с хора предимно от първата порода, дошли да видят на живо шоуто "Horizons - A 21st Century Space Odyssey" на британския физик Брайън Кокс. София бе една от спирките на неговото турне, което тази година минава и през Източна Европа. А визитата му съвпада и с издаването на първата книга на проф. Кокс на български - "Защо E = mc²?" (виж карето).

"Хоризонти" е двучасова свръх увлекателна лекция за началото и бъдещето на Вселената, за черните дупки и суперновите, за случайните и неслучайните открития и теориите, които малко по малко разкриват частици от огромната космическа картина. И, разбира се, за ролята и мястото на човека в гигантската фабрика на времепространството.

Професор Кокс е нещо като феномен: по стандартите за успешен учен-физик той е млад - едва на 56 г., скромен, чаровен и усмихнат. Медиите обичат да припомнят любопитния факт, че преди да се посвети на физиката, е бил музикант - кийбордист в няколко прогресив рок групи на Острова. Днес Брайън Кокс е преподавател по физика на елементарните частици в университета в Манчестър и суперзвезда в полето на популяризирането на науката. Написал е няколко книги, автор и водещ е на редица тв и радио предавания по BBC, носител е на куп награди. Популярността му граничи с тази на Карл Сейгън и Сър Дейвид Атънбъро.

Британският физик Брайън Кокс

Фотограф: Shutterstock


Успехът му се дължи на очевидния му талант да поднася по много достъпен, разбираем начин и с доза чудесен хумор сложни математически и физични концепции - независимо дали става дума за космическата инфлация (експоненциалното разширяване на пространство-времето от малка точка в най-ранния етап на на възникването на Вселената), космическия микровълнов фон (остатъчната светлина след т.нар. Голям взрив) или какво се случва с информацията, след като материята попадне в Черна дупка.

Помагат и технологиите: на огромен екран зад лектора публиката вижда зашеметяващи, изключително детайлни кадри от далечни клъстъри, галактики, планети, спътници - включително снимки от най-новия и мощен космически телескоп "Джеймс Уеб", изведен в орбита преди малко повече от две години. Свръхреалистични анимации показват как изглежда вселената в гигантски мащаб - сякаш над зрителите се сипе едър сняг, само че всяка снежинка е галактика. Валят трилиони от тях.

"Хоризонти" е комерсиален успех, който счупи няколко рекорда на Гинес, вкл. за най-продавано научно турне. Досега шоуто е гостувало в Обединеното кралство, САЩ, Австралия, Нова Зеландия, Сингапур, Хонконг и цяла Европа и е посетено от близо 300 000 души. Идеята за него води 13 години назад, когато Брайън Кокс записва култовата си лекция "Една нощ със звездите" - в театъра на Кралския институт на Великобритания в присъствието на отбрана публика приятели, колеги физици, популярни личности и шоузвезди. Актьорът Саймън Пег, например, му асистира в прости и забавни експерименти на сцената. Всичко протича с много наука, но и много смях. В следващите години публиката на лекциите на проф. Кокс става все по-многобройна, а самите те - все по-визуално и технологично зрелищни. В края на миналата година шоуто "Хоризонти" в Австралия бе озвучавано от Симфоничния оркестър на Сидни, превръщайки го не само в интелектуално удоволствие, но в удоволствие за всички сетива.

Голямото постижение на Брайън Кокс е, че в поляризирания свят, в който манипулатори и опортюнисти улавят все по-големи части на обществото с ретроградна и псевдонаучна пропаганда в лепкавите социални мрежи, той пълни зали, говорейки за наука в най-чистия й вид - космология, астрофизика и квантова механика.

Не става дума само за сложни теории и уравнения (макар такива буквално да има на големия екран). Както самият той отбелязва, става дума за интелектуалното и философско предизвикателство да осъзнаем концепции като тази, че съществува ден без вчера, че времето не е абсолютно и вечно, че самите ние сме интелигентни атоми, достигнали изключителното състояние да можем да размишляваме за съществуването на други атоми. Изключително, защото реално сме съставени от същите, предимно празни "тухлички", от които е изградена всяка друга видима материя - от звездите до песъчинките на плажа.

Брайън Кокс, разбира се, е политически и обществено ангажиран и неговото послание е не по-различно от това на Карл Сейгън: лидерите, учените, хората - всички трябва да направим много повече и да опазим тази безценна планета.

Въпреки трилионите галактики и трилионите планети навън, появата на живот е нещо изключително рядко, казва той. Не само защото Вселената е всъщност едно много бурно и унищожително място, но и защото животът се развива много бавно. Земята е на 4.5 млрд години - приблизително една трета от възрастта на Вселената. Първите едноклетъчни организми са се появили "бързо" - около 750 млн. години след формирането й, но са останали такива повече от 3 млрд. години. Едва преди 600 млн. години еволюират първите многоклетъчни организми, а интелигентният живот на Земята по космическите мерки се е появил едва "вчера".

Тази комбинация от дълго време и устойчиви условия за развитие, смята проф. Кокс, е вероятно изключително рядка. А шансът нашата планета с интелигентен живот извън океаните да една от много, много малкото в обзоримата вселена, ако не и единствената, е голям.

И в крайна сметка публиката на професор Кокс - хората, приели своята нищожност в немислимо огромната Вселена, всъщност си тръгват от залата по-важни и по-изключителни, отколкото са смятали, че са.
За книгата "Защо E = mc²?"



Брайън Кокс е автор на няколко книги от които е продал над един милион копия по целия свят, включително "Черни дупки", "Универсален: Ръководство за Космоса", "Квантова вселена" и др. За първи път сега негова книга - "Защо E=mc2?" в съавторство с професор Джефри Форшоу, излиза на български през издателство РИВА.

В нея двамата обясняват и опростяват понятията за енергия, маса и светлина и демонстрират как структурата на самата природа се съдържа в това уравнение. Енергията и масата са взаимозаменяеми, точно както са доларите и еврото, а обменният курс е скоростта на светлината на квадрат. Авторите отговарят на сложни и любопитни въпроси като тези как Айнщайн е стигнал до това заключение, как може скоростта на светлината да си проправи път в уравнение за връзката между енергия и маса, защо светят звездите, защо ядрената енергия е толкова по-ефикасна и какво е всъщност масата? А последният въпрос води в чудния свят на елементарните частици, които отварят нови простори за разбирането на Вселената.

Книгата е в краткия списък на престижната награда за научнопопулярни заглавия на The Royal Society (Кралската академия на науките). Носители на наградата през годините са автори като Бил Брайсън, Стивън Хокинг и Камила Панг.

Намерен е 1 резултат.

17 апр 2024 Ани Коджаиванова
<b>За</b> <b>Браян</b> <b>Кокс</b> <b>и</b> <b>интелигентните</b> <b>атоми</b>
// Неща /

За Браян Кокс и интелигентните атоми

от дълго време и устойчиви условия за развитие, смята проф. Кокс, е вероятно5776 прочитания

    Още от Капитал
    Бодлива ситуация при розовото масло

    За оптимистите кампания 2020 е критичният хаос, от който ще произлезе новият, по-добър ред в бизнеса с маслодайни рози.

    20% лято

    Морският туризъм се потапя в най-тежкия си сезон, който в най-оптимистичния сценарий ще изпари половината приходи

    Борсово V-ъзстановяване

    След резкия спад дойде и бърз ръст на индексите, но те все още са под историческите си върхове от февруари

    Площад "Александър Невски" ще се ремонтира, но няма да се промени

    Общината ще похарчи предвидените 17. млн. лв. за реконструкцията на зоната, но ще има само козметични намеси

    Хелзинки вместо Холивуд

    Отварянето на салоните и галериите носи възможност да се потопим в киното на финландския режисьор Аки Каурисмаки (и да го разберем)

    Кой се страхува от Джеймс Болдуин

    Прозата и мислите на афроамериканския писател отекват повече от 30 години след смъртта му