🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Треска за редки сатошита

Притежатели на биткойн, които го съхраняват на частни портфейли, могат да проверят дали имат редки сатошита и да изкарат състояние

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Сатоши е най-малката биткойн единица - един биткойн се състои от 100 млн. такива. След създаването на Ordinals, които подобно на NFT са цифрови активи, вписани върху сатоши, допълнителна стойност започна да се придава на определени сатошита в зависимост от редица фактори, като например блока, на който са били създадени, тяхната номерация, използването им за различни цели в миналото и други. Това прави някои сатошита изключително "редки" и желани, най-вече от колекционери и създатели на Ordinals колекции, готови да платят висока цена, за да може цялата им колекция да бъде "инскрабната" (нещо като запис - бел. ред.) на редки сатошита - веднъж щом се "инскрабне" сатоши, то става Ordinal.

В момента на блокчейна на биткойн има около 7 млн. необикновени сатошита, а цените на вторичния пазар започват от около 800 долара (0.03btc) и за някои по-редки могат да достигнат до цял биткойн (26 000 долара и нагоре). Този процес практически представлява записването на допълнителна информация на блокчейна на биткойн под формата на аудио-визуални файлове. Допълнителна стойност някои спекуланти намират и в това колко рано е бил създаден определен Ordinal, тоест дали е бил сред първите 100, 100, 1000 и т.н., макар че тъй като вече Ordinals са над 1 млн. броя, трудно бихте могли да спечелите от някой подобен трейд - човекът срещу вас най-вероятно ще знае много повече.

В момента шумът около Ordinals колекции е голям и понеже огромна част от биткойн обществото едва сега разбира, че може съвсем лесно и безплатно да провери дали не притежава някое рядко сатоши, търсенето е значително по-високо от предлагането и цените рефлектират.

Not your keys, not your crypto e мантра, която за пореден път би улеснила живота на мнозина. Личното съхранение на частните ключове, особено на хардуерни портфейли, е изключителна стъпка напред в живота на всеки криптопотребител. Ако пазите биткойните си на някоя борса, нямате шанс да проверите дали имате късмет, освен ако не ги изтеглите на собствен портфейл. Някои по-дръзки потребители дори започнаха да "фармят", като продължително изпълняват процеса на теглене на биткойн от различни борси и обратното им депозиране, защото по този начин те получават различни сатошита, които могат да проверят. Разбира се, таксите и възможностите да ви замразят акаунта заради подозрителна дейност са налице, но някои не могат да се спрат да изтрият билетчето, когато потенциалната награда са хиляди долари.

Как да проверим дали имаме ценно сатоши

Процесът по проверка дали имате "нещо ценно" е много лесен. На сайта sating.io само с поставяне на биткойн адреса си и без допълнителни регистрации ще разберете дали имате някои от посочените в таблицата по-долу сатошита. Друг сайт, който се използва, е ordinalhub.com. Ако късметът ви се усмихне, можете да "изолирате" конкретното сатоши и да го преместите на друг портфейл, като най-използваните са Xverse, Sparrow или Hiro. На ord.io можете да разглеждате различни Ordnials по филтър и да ги търсите купувате/продавате на платформи като MagicEden в секцията uncommon sats.

Разработчикът Кейси Родармор създава Ordinals, за да позволи на потребителите да вписват цифрово съдържание като видеоклипове, изображения и текст върху сатошита, най-малката единица на биткойн. Неговата иновацията бе използвана, за да разработи Bitcoin Request for Comment, или BRC-20 стандарта, което доведе до експлозията на биткойн мемекойните. В момента се говори за BRC-721 и BRC-1155 по подобие на етер NFT стандартите, които да предлагат дори повече приложения.