🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Миймкойни временно задръстиха блокчейна на биткойн

Ordinals и BRC-20: симбиозата между NFT и биткойн създава нови стандарти и предизвикателства за търговците

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Биткойн миймкойните и NFT-та продължават да набират популярност въпреки дебатите за тяхната полезност и въздействие върху мрежата.
  • Огромното търсене на спекулативни монети (BRC-20) доведе до рекорден брой транзакции и скок в таксите, създавайки задръстване и временно спиране на тегленията на биткойн.
  • При избор на проекти за инвестиране е нужно внимателно проучване, за да се избегнат измами и манипулации на цената.

Въпреки разгорещените дебати относно полезността и нуждата от миймкойни и NFT-та върху мрежата на биткойн, те са факт и продължават да набират популярност и подкрепа. Според някои разработчици те практически "изморяват" мрежата, като единствено увеличават транзакционните разходи и времето за извършване на преводи. Има и други, които намират красотата в различното използване на биткойн и гледат дългосрочно, като обясняват, че когато след няколко хавинга изкопаното количество биткойн се намали драстично, копачите ще бъдат възнаграждавани единствено с таксите за газ, което прави новите възможности стъпка в правилната посока, която си струва да бъде изследвана.

Разработчикът Кейси Родармор създаде Ordinals, за да позволи на потребителите да вписват цифрово съдържание като видеоклипове, изображения и текст върху сатошита, най-малката единица на биткойн. Неговата иновацията бе използвана, за да разработи Bitcoin Request for Comment или BRC-20 - стандарта, което доведе до експлозията на биткойн мемекойните. В момента се говори за BRC-721 и BRC-1155 по подобие на етър NFT стандарите, които да предлагат дори повече приложения.

Огромното търсене на спекулативни монети (BRC-20) доведе до рекорден брой транзакции и скок в таксите през май, създавайки "задръстване" и принуждавайки най-голямата борса Binance временно да спре тегленията на биткойни.

Вълнението оттогава намаля, но има криптопотребители, които продължават да се тревожат, че бъдещата търговия с мемекойни ще наруши използването на биткойн за плащания и като "запас на стойност". Има дори предложения за хард форк на биткойн, който да се фокусира върху Ordinals и bRC-20 токени, както и на софтуер за блокиране на транзакциите - един вид спам филтър.

Сега има приблизително 25 000 различни койни на биткойн блокчейна с пазарна стойност от 730 млн. долара, според уебсайта brc-20.io. Цифрата надхвърли 1.1 млрд. долара в средата на май. За кратко миналия месец BRC-20 и Ordinals представляваха 65% от транзакциите в биткойн блокчейна. Средната такса за транзакция през април беше 2.50-3 долара, а достигна 30 в началото на май, показват данните на Coinmetrics. В момента средната цена на транзакция е около 4.5 долара. Скокът в таксите е сбъдната мечта за копачите, които досега са спечелили над 68 млн. долара от увеличаващите се транзакционни такси, свързана с Ordinals, според данни от Dune Analytics.

Покупка на Ordinals

През първите седмици след създаването на Ordinals нямаше възможност да се търгуват с лекотата, с която това става с NFT-та на етериум например. Различията в портфейлите, които поддържат биткойн и нуждата да се направят промени, забави основните NFT борси да имплементират свои решения, а се отрази и на по-мащабното приемане в краткосрочен план. Основен проблем бе, че когато "инскрайбнеш" свой ординал на конретно сатоши, има вероятност в следваща транзакция да платиш таксата за газ с него, като по този начин го губиш безвъзвратно. Друг проблем за създателите на колекции бе нуждата да имаш собствен "node", който да работи от поне няколко дни.

В света на Ordinals колко си рано има огромно значение. В момента има над 1 млн. Ordinals, първите 1000 се търгуват за 0.955 биткойн, а първите 10 000 за 0.1 биткойн, което е съществена печалба, без значение от цената за газ, платена за "персонализирането" на сатошито.

Големи ETH колекции навлизат в биткойн НФТ пазара, като създават свои колекции, подхранвани от възможността да дадат на потребителите, най-новото и "най-яко" нещо, което се предлага, а и от значителните възможности за печалба, тъй като проектите им не започват от 0 и вече имат заинтересована аудитория. Подобен проект е "DeGods", който преди няколко месеца се премести от Solana на Ethereum, а вече има и биткойн присъствие. Един eth "DeGods" се търгува за около 10 eth, а един "BTC DeGods", за 1.6 биткойна. Струва си да се отбележи, че обемът на транзакции все още не може да се сравнява с този на етър, затова е и изключително лесно да се манипулират колекции, като се създават фалшиви покупки, тип "продавам на себе си" и потребителите, желаещи да спекулират с цената, трябва внимателно да проучват проектите в които се включват, за да не бъдат измамени.

Платформа като MagicEden поддържа Xverse, Unisat и Hiro криптопортфейли, като засега, изглежда, Unisat e фаворит сред потребителите.

Покупка на биткойн миймкойни

Сега, когато "хайпът" около Ordinals и BRC-20 значително утихна, криптосветът гледа по-реалистично и преценява възможността за тяхната бъдеща реализация и потенциален растеж. Те са много тясно свързани, заради редица фактори. Тъй като миймкойните върху BTC, следват след Ordinals, редица NFT колекции създават BRC-20 за тяхната общност, като дават право за минт, иначе наречено whitelist, само на хората, които държат някой от техните проекти. Обикновено с whitelist ви се предлагат много по-добри възможности да закупите определен койн, отколкото на отворено предлагане, наричано още open-sale, което в зависимост от проекта предлага на абсолютно всеки криптоадрес да купи определен брой токени.

Едно от основните правила, ако сте решили да спекулирате, е да се купува само ако имате whitelist и да се "флипва", тоест да се продава част или цялото количество койни при реализация на определена печалба. Разбира се, пазарът е отворен и вие имате възможността да "набиете" парите си, където пожелаете и когато пожелаете, но e изключително лесно спекулативното ви отиграване да загуби средствата ви, особено ако не сте наясно какво точно правите.

За да се сдобиете с първите си BRC-20 токени или ако просто сте любопитни и искате да следите още един пазар, е нужно да имате Unisat портфейл, да отидете на unisat.io в секцията marketplace. На същия сайт можете дори да пуснете свои собствен BRC-20 или дори да регистрирате домейн .sats или .unisat, ако мислите, че има бъдеще и възможност да свържете портфейлите си с тях.

Все още няма коментари
Нов коментар