🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ordinals вкара биткойн в надпреварата за NFT пазара

Протоколът дава възможност за създаване на токени за доказване на собственост в най-стария блокчейн - този на Bitcoin

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Ordinals са нов вид NFT върху биткойн блокчейна, които позволяват проверим и непроменим начин за доказване на собствеността и произхода на цифрови активи.
  • Протоколът позволява на потребителите да съхраняват всички данни директно за разлика от тези в Ethereum, които пазят само връзката.
  • Услугата, която тръгна на 21 януари, е доста по-децентрализирана, но идеята за нея не се хареса на някои биткойн максита.

Преди по-малко от месец едно събитие предизвика поредно вълнение сред NFT ентусиастите и в света на криптовалутите - протоколът Ordinals, който беше открит от софтуерния инженер Кейси Родармор. Стартиран в основната мрежа на биткойн на 21 януари, той позволява цифрови "артефакти" като изображения, текст, програми и дори видеоигри да бъдат вписани директно в блокчейна на биткойн, като по този начин ефективно се създават NFT в платформата.

Това ново развитие предизвика подновен интерес към Bitcoin, като увеличи средния размер на блоковете и притока на нови потребители, присъединяващи се към мрежата, според доклад на изследователската фирма FSInsight. Досега основата среда за създаване на токени за доказателство за собственост беше блокчейнът на Ethereum.

Протоколът Ordinals също предизвика и разрив в биткойн общността, като някои "пюристи" го разглеждат като атака срещу оригиналните принципи на биткойн. От друга страна, други го използват, за да тролват прекалено сериозните биткойн ентусиасти (максита), като добавят възможно най-много излишни данни към всеки блок, което ефективно забавя и мрежата.

Ordinals съживи разгорещения и дългогодишен дебат в биткойн пространството относно размерите на блоковете, легитимните транзакции и дали JPEG и други файлове трябва да бъдат вписани директно на оригиналния блокчейн, тъй като това никога не би могло да се промени. Таксите за биткойн транзакция се определят от обема на данните в нея и скоростта, с която потребителят иска транзакцията да бъде завършена. Потребителите, които искат транзакциите им да преминават през периоди на висок трафик, могат да решат да плащат повече такси за газ, за да мине транзакцията им.

Ordinal протоколът работи, като дава на всяко сатоши или sat (най-малката единица биткойн) пореден номер. След като тези sat са номерирани и идентифицирани, потребителите могат да впишат sat с произволни данни, стига транзакцията да не надвишава 4-мегабайтовото (MB) ограничение за размера на блока. Тези произволни данни могат да бъдат всичко. Преди също е имало опити за NFT на биткойн, като най-известния пример са може би rarepepes от 2016 година, които могат да бъдат разглеждани на pepe.wtf, макар че те се различават по начина на записване на блокчейна с Ordinals и могат да бъдат (wrapped), така че дори да се търгуват на платформи като opensea.

Създателят на Ordinals Кейси Родармор коментира пред криптомедията Decrypt, че биткойн блоковете трябва да са пълни, за да дадат на потребителите причина да плащат повече от минималната такса. "Ако блоковете не са пълни, тогава никой няма причина да плаща повече от минималната такса, за да бъдат включени транзакциите му в блок", каза той. "Така че в резултат на това блоковете трябва да са пълни." Освен това той обяснява, че въпреки че държи на пълните биткойн блокове, той не подкрепя увеличаването на техния размер. "Не бих се застъпвал за увеличаване на размера на блока."

За NFT ентусиазма и ентусиастите

NFT са цифрови активи, които са доказуемо уникални и свързани с цифрово (и понякога дори физическо) съдържание, като произведения на изкуството, филми и музикални файлове и могат да докажат собственост върху артикул или членство в определена група. Сега, когато криптопазарът се възстановява, това прави и този на незаменими токени. За обикновения ентусиаст на NFT биткойн е просто още една криптовалута, а основната мрежа е просто още една площадка за игри, спекулации, пари и може би колекциониране. Основните въпроси, които се задават сега, са кои са пазарите за търговия на Ordinals, какви са цените на транзакциите, кои са предпочитаните портфейли и най-вече - кои са първите официални проекти, тъй като те обикновено имат най-голям потенциал. Разбира се, редица проекти вече се опитват да пуснат по-големи колекции на биткойн, но не много успешно заради по-голямата сложност за реализация.

За разлика от базираните на Ethereum NFT, Ordinals позволява на потребителите да съхраняват всички данни в биткойн NFT като цели песни, видеоклипове и приложения до пълния размер на биткойн блок. Повечето от NFTs, както ги познаваме и виждаме в Opensea, могат да съхраняват само връзка, която след това сочи към уеб страница, където се хоства изображението или друга цифрова медия. Ако този сайт бъде свален, активът изчезва. Чрез съхраняване на актива директно в биткойн блокчейна Ordinals предлага по-добра и по-децентрализирана форма на NFT.

Интересно е също, че тази природа на неизменност означава, че незаконното или "неприятно" съдържание е във веригата завинаги. Вече има примери за порнографски материали, които завинаги ще останат в блокчейна, докато уебсайтовете, които помагат за визуализирането на Ordinal данни, ще имат единствена опция да блокират тези неприлични изображения, те ще съществуват завинаги в блокчейна. Още не е създаден уебсайт за търговия с Ordinals и се очаква такъв да бъде пуснат до няколко седмици, а дотогава единствената възможност е p2p търговия на доверие.

Поглед към BNS-Bitcoin name service

Повишеният интерес към новосъздадените Bitcoin NFTs накара много трейдъри да заговорят и за Bitcoin name sercive-BNS. Подобно на Ethereum name service-ENS, BNS позволява определен адрес от букви и единици да бъде представен по по-прост и запомнящ се начин, като например, вместо да трябва да запомните или да копирате адрес, просто може да пуснете транзакция до petko.eth или petko.btc. Този интерес беше съпроводен от редица продажби, най-вече на три- и четирицифрени числа на BNS, тъй като именно те са водещи на Ethereum.

И докато четирицифрено число в ENS струва около 2000 долара, в BNS струва малко над 100. И тук идва моментът, в който много спекулират, че ако биткойн ентусиастите следват в стъпките на тези на eтер, то заради по-големия си брой и огромния брой транзакции и потенциал в бъдещето биткойн домейните имат възможността да станат дори по-скъпи. В момента има над 190 хиляди регистрирани биткойн домейна и над 2 мил. ethereum домейна. Вторите е най-лесно да се разглеждат директно през opensea.io, докато за BNS, платформата за търговия е gamma.io, а за регистрация - btc.us.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    smx251142824 avatar :-|
    smx251142824

    Капитал вие сте медия със сериозен опит и източници, моля ви спрете да казвате, че Bitcoin има нещо общо с Blockchain!
    Bitcoin е поредната пирамида на евреите, за която накрая ще бъдат изядени живи:) Това вече ще бъде истинско зрелище:)
    Двама българи са били подготвяни да се “правят” на виновни, но единия явно е много над нивото на евреите и понеже те го изпратиха в затвора, ще се опита да им отговори подобаващо като за прости евреи:)

    Нередност?
Нов коментар