🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Водата - новият петрол

Компаниите, използващи нови технологии за осигуряване на водни ресурси, дават и инвестиционни възможности

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Над една трета от земната повърхност е покрита с вода и почти цялата се съдържа в океаните. Водата съществува и под формата на пара, в реки и езера, в ледени шапки и ледници, в земята като почвена влага, в животните, растенията, хората. Навсякъде има вода, но има проблем. Повечето вода е солена, тоест негодна за пиене и напояване - 97%. От останалите 3% обаче голяма част също е негодна за използване по различни причини и така за питейни нужди остава около 1%. Климатичните промени, ускорената индустриализация, изсичането на горите за създаване на пасища и нуждата на фермерите задълбочават проблема. Подводното замърсяване на води също се превръща във все по-голям проблем.

В същото време по данни на ООН глобалното потребление на вода се е увеличило шест пъти през последните 100 години и продължава да расте непрекъснато със скорост от около 1% годишно в резултат на нарастващото население, икономическото развитие и променящите се модели на потребление. Всичко това създава дефицит, има региони и държави, които не могат да набавят сами нужната си сладка вода - среда тях са Китай, Египет, Индия, Израел, както и някои американски щати като Колорадо, Калифорния, Източното крайбрежие и други. В Калифорния последният сух период продължи от декември 2011 г. до март миналата година. Най-тежките последици са били през юли 2014 г., като 58% от територията на щата е страдала от "изключителна суша", което е довело до загуби на земеделските стопани и други аварийни ситуации с водата.

Проблемите обаче създават и решения. Все повече компании осъзнават възможностите, които ще дава бъдещият недостиг. Което ги кара да се специализират в пречистване, преработка и съхранение на вода. "Глобалното предлагане на вода е ограничено и няма нова вода", казва Джанет Глазер, портфолио мениджър на Water Sustainability Fund към Fidelity, в доклад на управляващото дружество. Фондът инвестира в компании, които помагат за повишаване на ефективността, удължаване на жизнения цикъл, подобряване на инфраструктурата и разработване на разрушителни бизнес модели.

"Мисля, че сме в критичен момент, когато става въпрос за глобален недостиг на вода. Трите основни проблема, които изострят кризата, са липсата на достатъчно инфраструктура, бумът в населението и климатичните промени. Тези фактори ще окажат огромно напрежение върху и без това крехката водна система", казва още тя.

Как да инвестираме

Всички тези промени носят и инвестиционни възможности - за доходност чрез покупка на акции в тези компании и за застраховане от флуктуации в цените на водата. Последното стана възможно чрез първия дериват върху цена на водата.

  • Фючърси - защото както златото и петролът, така и тя е стока, която може да се търгува. В края на 2020 г. CME Group пусна на пазара фючърси, обвързани върху калифорнийска вода. Целта на този инструмент е насочена повече към индустриалните и агробизнес търговци, които могат да се застраховат срещу сезонно повишение на цената на водата при неочаквана суша. Ограничен достъп за дребни инвеститори.
  • Борсови фондове (ETF) - друг начин да инвестираме във вода е чрез индексни фондове, като той е най-подходящ за пасивно инвестиране и за малки инвеститори: Dow Jones Water Index, който проследява американски компании и S&P Global Water, както и Global Water Index, които проследяват глобално компаниите в сектора. Има и борсово търгувани фондове (ETF) като американските Invesco Global Water ETF, Invesco Water Resources ETF или европейския L&G Clean Water UCITS ETF.
  • Директно в акции - водният дефицит създава изцяло нови бизнес модели - компаниите започват да се специализират в пречистване на вода от химикали, използвайки технологии като обратна осмоза, йонообмен, гранулиран активен въглен и окислителни процеси, превръщане на солената вода в сладка. В това е специализирана американската Evoqua (NSYE: AQUA), други като Roper Technologies (NYSE: ROP) и Danaher (NYSE: DHR) разработват софтуер и платформи за управление на ресурсите и загуба на вода по трасетата. Нещо, което освен че пилее вода, се плаща и от потребителите, поне в България. Компаниите за преработка на солена вода в сладка - Consolidated Water (Nasdaq: CWCO). Тук компаниите за бутилиране на вода не са приоритет, тъй като са сред основните източници на замърсяване с пластмасовите опаковки и засушаването на важни подводни извори. Технологичните компании като Google също имат интерес във водния сектор, тъй като дата центровете им се захранват основно чрез хидроелектрическа енергия (виж карето). Директното инвестиране в акции обаче е високорискова дейност и изисква добри познания. Доброто представяне на сектора не означава, че така ще се представи и отделната компания.

Минимизиране на риска

По един или друг начин инвестициите във водните проекти трябва да се увеличат драстично, за да може да подсигурим както достъпа до питейна вода на нарастващото глобално население, така и индустриалните нужди на разширяващата се световна икономика. Според доклада на ООН инвестициите във вода трябва да се утроят до 1.7 трлн. долара до 2030 г., за да се достигнат основни санитарни и природно-климатични цели като чистота, достъп до питейна вода и пречистване на отпадъчните води. Повечето капитал ще бъде набран най-вече институционално от местни и глобални инициативи и проекти, както и от зелени фондове, но и малкият инвеститор също има основна роля, преценявайки обстойно собствените си инвестиции.

Деинвестирането в компании, които не обръщат внимание на природния си отпечатък, и алокирането на средства към хидропроекти е друга тенденция. Инвестициите във вода, освен че могат да бъдат добра диверсификация на портфолиото, имат и огромен потенциал. Инвестиции от 180 млрд. долара на година във водния сектор могат да повишат БВП на най-бедните държави в света с над 5% според данни на ООН.

Big Tech и водите

Освен Google, който използва милиони кубични метри вода, за да захранва сървърите си, Apple и Microsoft също използват водата като източник на енергия. Apple инвестира около 87 млн. долара в съоръжение за съхранение на вода за охлаждане на своите центрове за данни. Microsoft от своя страна заяви през септември на 2020 г., че до края на 2030 г. ще бъде водно позитивна, тоест компанията ще произвежда повече вода, отколкото използва, като събира от дъждовете, пречиства и намали количеството на използваната вода за индустриални нужди.

Amazon също обяви намеренията си драстично да намали водните ресурси, които компанията използва за охлаждане. Както Microsoft и Google, компанията ще използва алгоритми, изкуствен интелект и други технологии, за да оптимизира използването и добива на водните ресурси, за да минимализират ефекта от индустриализация върху природата. Oracle пък от друга страна публикува план през август 2020 г., чрез който обобщи в няколко стъпки как компанията планира да използва технологиите си и инвестира в подобрение на "остаряващата" инфраструктура от водопреносните тръби и отпадъчните води.
Все още няма коментари
Нов коментар