🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Българската платформа за дигитално застраховане "Болерон" привлече 4 млн. лева финансиране

Компанията получава трети рунд на финансиране, с който общите инвестиции в нея достигат 8 млн. лева

Мениджърският екип на "Болерон"
Мениджърският екип на "Болерон"
Мениджърският екип на "Болерон"    ©  Болерон
Мениджърският екип на "Болерон"    ©  Болерон
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Българската компания за дигитално застраховане "Болерон" привлече 4 млн. лева в последния си инвестиционен рунд, с което общата инвестиция в платформата стига 8 млн. лева. Рундът се води от фондовете Digital SPV и ImVenture II, като досегашни инвеститори в компанията са MFG Invest, Eleven Ventures и NV3, съфинансиран от Фонда на фондовете. Средствата от новия рунд ще бъдат вложени в разрастване на екипа, внедряване на нови технологии и навлизане на чужди пазари.

Застраховка без чакане

"Болерон" (Boleron) е финтех компания, която дигитализира застрахователните процеси чрез мобилното си приложение и сайт. Застраховките могат да се сключват по всяко време и потребителите автоматично получават полиците по мейл. Платформата позволява сравнение на цени и услуги между различни компании, като след подписване на договор и заплащане в приложението потребителят получава автоматична електронна полица и безплатна доставка на други необходими физически документи до посочен от него адрес. В системата се предлагат услугите на "Булстрад", "Алианц", "Лев Инс", "Булинс", "ДЗИ" и др.

"Онлайн застраховките са удобни, защото могат да се сключат по всяко време, без чакане и ходене по офиси", казва Александър Цветков, CEO на "Болерон". "С мобилното приложение управлението е още по-лесно, защото полиците винаги са в телефона и приложението подсеща клиента при изтичащи застраховки, които могат да се подновят с един клик".

Финансиране за разрастване

"Болерон", която е на пазара от началото на 2020 г., очаква ръст от 300% през 2022 г. спрямо 2021 г. С капитала от инвестицията на Digital SPV и ImVenture компанията иска да разрасне дейността си в Източна Европа, като вече е в процес на формиране на екипи в Румъния и Гърция. "Платформата за онлайн застраховане, която развиваме, няма аналог в Югоизточна Европа", казва Цветков.

За момента българският екип се състои от 20 служители, като 15 от тях са в софтуерния отдел за разработка и поддръжка на сайта и приложението, а останалите 5 са с административни и брокерски роли. През следващите 18 месеца се очаква броят им да достигне 40 души.