🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Застрахователната платформа Boleron получи 500 хил. евро инвестиция

Вложението е осигурено от фондовете NV3 и Eleven

(отляво на дясно) Симеон Костов, Димитър Колчаков, Александър Цветков и Десислава Цветкова, съоснователи на Boleron.
(отляво на дясно) Симеон Костов, Димитър Колчаков, Александър Цветков и Десислава Цветкова, съоснователи на Boleron.
(отляво на дясно) Симеон Костов, Димитър Колчаков, Александър Цветков и Десислава Цветкова, съоснователи на Boleron.    ©  Boleron
(отляво на дясно) Симеон Костов, Димитър Колчаков, Александър Цветков и Десислава Цветкова, съоснователи на Boleron.    ©  Boleron
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Българският дигитален застрахователен брокер Boleron, който оперира единствено през онлайн платформа, затвори инвестиционен рунд за 500 хил. евро. Инвестицията е съвместна между фондовете NV3, който осигурява 300 хил. евро, и Eleven с останалите 200 хил. евро. От стартиращата компания ще използват средствата за софтуерно развитие на платформата и навлизане на съседни пазари.

Застраховка с няколко клика

Екипът на основаната през 2019 г. Boleron цели да дигитализира застрахователната индустрия. Те разработват платформа, през която потребителите могат само с няколко клика да сключат различни видове застраховки. Тя работи с продукти на "Уника", "Дженерали", "Лев инс", "Евроинс", ДЗИ, "Булстрад", "Алианц" и други. Полиците се подписват електронно и се изпращат на мейла на клиента. Българската компания разработва и мобилно приложение, където потребителите получават известия за изтичащи полици и улеснява плащането на вноски.

В Boleron са налични както класически застрахователни продукти като "Гражданска отговорност", "Автокаско" и различни здравни застраховки, така и по-малко популярни в България продукти като застраховки за злополуки при екстремни спортове и такава за болничен престой. "Клиентите ни купуват включително застраховка "Пътуване в чужбина", защото тя покрива медицински разходи, свързани с COVID-19", коментира пред "Капитал" Александър Цветков, изпълнителен директор в Boleron. По думите му пандемията е дала тласък на дигитализацията в застрахователната индустрия и е засилила конкуренцията, защото клиентите могат да сравняват различните предложения онлайн.

Фондове в партньорство

Новият инвестиционен рунд на Boleron в размер на 500 хил. евро е осигурен от два български фонда срещу 20% дял от компанията, а мажоритарни собственици остават основателите. Преди това в компанията са инвестирали от Management Financial Group (MFG). Сега третият фонд на екипа на NEVEQ - NV3, влага в бизнеса 300 хил. евро, като сред основните причини за решението си посочват екипа на Boleron, предстоящата дигитализация на застрахователния пазар в България и възможностите за внедряване на допълнителни иновации към продукта. В борда на директорите на компанията влиза Златолина Мукова от NV3. "Дългогодишният й управленски опит в областта на застраховането ще помогне на компанията ни при дигитализирането на всички застрахователни процеси", казва Цветков.

Фондът за рискови инвестиции Eleven влага в Boleron останалите 200 хил. евро. "Boleron разполага с отлична технология и опитен екип, чрез които има потенциала да предложи по-достъпен, лесен за разбиране и използване продукт с фокус върху нуждите на клиента", коментира пред "Капитал" Даниел Томов, управляващ партньор в Eleven. Той също става част от борда на директорите в младата компания. Платформата е позната на фонда и от миналогодишното издание на програмата им за финтех иновации, организирана съвместно с Visa.

Все още няма коментари
Нов коментар